Etusivu

Animesanasto – Y

Raportoinette virheet ja puutteet ystävällisesti täällä.


¥ (=JPY)
Yen. Jeni. Japanilaisten rahayksikkö.
(Wikipedia)

yakuza
Japanilainen mafia. Yakuzan jäsenen tunnistaa tatuoinneista ja pienistä pupilleista.
(Wikipedia)

yakyū
Baseball. Japanin ylivoimaisesti seuratuin urheilumuoto ja sitämyöten myös useimpien urheilusarjojen aihe. Tärkeät termit: Strike=lyöjä lyö hudin (kolmen jälkeen palaa), Ball=laiton syöttö (neljän jälkeen tulee vapaa juoksu), Safe=juoksija ennättää pesälle, Out=palo (kolmen jälkeen vaihtuu vuoro), Foul=laiton lyönti, Dead ball=syöttö osuu pelaajaan josta seuraa vapaa juoksu. Näillä pärjäättekin jo pitkälle baseball-sarjojen kanssa!
(Wikipedia)

Yamada
Virtaset. Yleisin japanilainen sukunimi ja animehahmoilla sitä voidaan käyttää kun halutaan korostaa hahmojen tavismaisuutta (esim Ghibli-leffa Hōhokekyo Tonari no Yamada-kun (Naapurini Yamadat)).

Yamakan
Omien sanojensa mukaan ”animen pelastaja”, ohjaaja Yutaka Yamamoto. Surullisenkuuluisa neljän ensimmäisen episodin ohjaaja sarjasta Lucky☆Star minkä jälkeen sai potkut.
(Wikipedia)

Yamato
Toisessa maailmansodassa upotettu kuuluisa japanilainen taistelulaiva. Isänmaallisuuden, urheuden ja taistelutahdon symboli. Tunnetuimmat Yamato-animesarjat lienevät Uchū Senkan Yamato ja Uchū Senkan Yamato 2199 joissa tosin Yamato on saanut pienen tekniikkapäivityksen…
(Wikipedia) (ANN/Uchū Senkan Yamato) (ANN/Uchū Senkan Yamato 2199)

Yamato nadeshiko
Ideaali japanilainen nainen joka on siveän ujo ja jolla on erittäin musta tukka ja vaalea iho. Vastakulttuuriksi tälle on syntynyt ganguro-muoti.
(Wikipedia)

-yan
Nimen loppuun lisätty hellyttävä pääte.

yandere
Rakastunut hahmo jolla kuitenkin on mustasukkaisuudesta johtuva mielenvikaisen väkivaltainen puoli tyynen ulkokuoren alla.

yangire
Hahmo joka saa mielenvikaisen väkivaltaisia puuskia myös ei-romanttisista syistä.

yaoi (=BL)
Naisille tarkoitettu bishōnen-homomiehiä kuvaava animen/mangan genre jossa miesmäinen seme vie ja naismainen uke vikisee.
(Wikipedia)

yaoi goggles
Näiden avulla katsoja näkee yaoi-paritukset hahmojen pientenkin eleiden tai sanojen perusteella. Joskus tosin kyseessä on vain toive-paritusten shippaus.

yaoi hands
Yaoi-mangassa/animessa tapa piirtää puppelipoikien kädet epäluonnollisen suuriksi. Samalla tavoin joskus korostetaan myös kaulaa (yaoi neck).

YKK
Anime-OVA-sarja Yokohama Kaidashi Kikō.
(ANN)

YoI, YOI
Animesarja Yuri!!! on Ice.
(ANN)

yōkai (=ayakashi, mononoke)
Hirviö. Näitä sitten riittää tosipahiksista pikkukiusan tekijöihin. Tunnettuja lienevät meikäläisenkin paholaisen näköinen sarvipää oni, pitkänenäinen menninkäinen tengu, kilpikonnamainen vedenhenki kappa (suomalainen näkki) ja tarumainen supikoira tanuki. Erityisen kauhea on bakemono (obake) joka kykenee muuntumaan ihmishahmoiseksi, yleensä naiseksi. Näitä hirviöitä keksitään myös lisää, esimerkiksi vaikkapa Miyazakin leffojen kummalliset otukset perustuvat pitkälti hänen omiin ideoihinsa. Animen avulla näihin voi tutustua vaikkapa katsomalla Nurarihyon no Mago -sarjat.
(Wikipedia)

yonkoma (=4-koma)
Neliruutusarjakuva. Monien episodimaisten animesarjojen ja shorttisarjojen lähdeteos.
(Wikipedia)

yōsei
Keiju, haltia. Nämä ovat niitä (yleensä) suippokorvaisia söpöjä typyjä. Mieskeijujakin on mutta ne eivät ole yhtään söpöjä.
(Wikipedia)

Young Animator Training Project
Wakate Animator Ikusei Project. Japanin hallituksen rahoituksella toimiva projekti jonka avulla animestudio kouluttaa nuoria animaattoreita tekemällä puolituntisen animen. Näitä rahoitetaan neljä vuosittain (rahaa on jaossa n €400’000 per studio) ja ne on esitetty Anime Mirai -nimityksen alla (vuodesta 2016 alkaen nimitys on Anime Tamago). Projektia on käytännössä pyörittänyt The Japanese Animation Creators Association (JAniCA), mutta vuonna 2015 vetovastuun otti The Association of Japanese Animations (AJA) jossa yhteydessä myös nimitys vaihdettiin. Tähän mennessä menestynein Anime Mirai -pätkä on nimeltään Death Billiards jonka pohjalta tehtiin vuoden 2015 sarja Death Parade.
(Wikipedia)

YowaPeda
Animesarja Yowamushi Pedal.
(ANN)

YRYR
Anime-franchise YuruYuri.
(ANN)

Yu-Shibu
Animesarja Yūsha ni Narenakatta Ore wa Shibushibu Shūshoku o Ketsui Shimashita (I Couldn’t Become a Hero, So I Reluctantly Decided to Get a Job).
(ANN)

yubikiri
Vannon kautta kiven ja kannon. Pikkulasten pikkurilli-vala. Lupauksen pettäjä joutuu syömään tuhat neulaa.
(Wikipedia)

yūenchi
Huvipuisto. Yleinen pariskuntamme deittikohde. Tutustumme vuoristorataan (jettokōsutā) ja kummitustaloon (obakeyashiki) ja illan tummetessa vierailu päättyy romanttiseen maailmanpyörä-ajeluun (kanransha) jolloin on tarkotus kokuhakustella.

Yukarin
Seiyū ja laulajatar Yukari Tamura.
(Wikipedia)

yukata
Yleisesti kesäjuhlissa ja muissa kekkereissä pidetty kaapu jota alunperin on käytetty kylpytakkina. Korvannut halvempana ja helppohoitoisempana nykyään lähes täysin kimonon normi-japanilaisen asusteena, ja tämä on myös se jonka näette nykypäivän animessa. Wanhassa animessa sen sijaan typyt käyttävät aivan oikeaakin kimonoa.
(Wikipedia)

yukkuri
Fanien luomia Tōhō-typyjen hahmodesign-viritelmiä jotka koostuvat pelkästä päästä. Nimi tulee iskulauseen ”Yukkuri shiteitte ne!” (=”Ottakaa iisisti!”) mukaan.

yūrei
Kummitus. Nämä ovat siis kuolleiden ihmisten haamuja jotka ovat jääneet tänne kummittelemaan koska niiltä on jäänyt jotain selvittelemättömiä pisneksiä ja sankarimme tehtävä on sitten keksiä kuinka nämä saadaan oiottua jotta kuolleen henki pääsee siirtymään eteenpäin. Kuolleita muistellaan (o)bon-juhlassa jossa tanssitaan myös kuuluisa Bon Odori -tanssi.
(Wikipedia/Yūrei) (Wikipedia/Obon)

yuri
Anime/manga-genre: tyttörakkaus, josta löytyy sekä miesyleisölle (ecchiä korostava) että naisyleisölle (romantiikkaa korostava) tarkoitetut versiot.
(Wikipedia)

yuri goggles
Näiden avulla katsoja näkee yuri-paritukset hahmojen pientenkin eleiden tai sanojen perusteella. Joskus tosin kyseessä on vain toive-paritusten shippaus.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset