Etusivu

Animesanasto – P

Raportoinette virheet ja puutteet ystävällisesti täällä.


pace, pacing
Tahditus. Ruudulla tapahtumien tulee edetä sopivassa temmossa, vaikkapa tapahtumakohtauksissa nopeasti ja tunnelmakohtauksissa hitaasti. Animesarjan kannalta tapahtumat on myös kyettävä sijoittelemaan episodeihin luontevasti – tyypillinen ongelma näyttää olevan alkuepisodien hitaus joka johtaa liikaa tavaraa täynnä oleviin loppuepisodeihin.
(Wikipedia)

pachinko
Jassontapainen erittäin suosittu peli jota pelataan erityisissä pachinko-pelihalleissa. Monet näistä ovat animeteemaisia ja onpa käynyt niinkin että pachinko-pelin pohjalta on tehty anime.
(Wikipedia)

pachislo
Hedelmäpeli.

Paku-san
Studio Ghiblin legendaarinen ohjaaja Isao Takahata.
(Wikipedia)

panchira
Pantsujen vilauttelu.

pandering
Mielistely. Negatiiviseksi katsottu fanien ylenmääräinen nuoleskelu.

pantsu
Pikkuhousut. Monille se tärkein syy katsoa animea.
(Wikipedia)

PapaKiki!
Animesarja Papa no Iukoto o Kikinasai! (Listen to Me, Girls. I Am Your Father!).
(ANN)

parallel dimension/universe
Rinnakkaistodellisuus. Scifi-animessa meidän maailmamme rinnalla oleva maailma joka on kuitenkin erilainen, esim tämän maailman kuollut hahmo voi rinnakkaismaailmassa olla elossa. Vipinää syntyy kun näiden maailmojen välillä kyetään matkustelemaan.
(Wikipedia)

PAW
Animestudio P.A.Works (=Progressive Animation Works).
(linkki) (Wikipedia)

pedobear
Lapsia houkutteleva karhumaskotti-namusetä. Eräs 2ch-keskustelupalstan keksimä internet-meemi.
(Wikipedia)

pettanko
Tissitön typy.

-pi
Nimen loppuun lisätty hellyttävä pääte.

picture drama
Anime joka koostuu pelkästään stillkuvista ja ääninäyttelystä. Nämä ovat yleensä varsinaisen animen extra-osia.

pierrot
Klovni.
(Wikipedia)

pikadon
Atomipommin räjähdys.

pillow shot
Elokuvaustekniikka jossa kohtausten väliin sijoitetaan ylimääräinen leikkaus maisemaan, johonkin esineeseen tms jonka tarkoituksena on saada katselijan mietiskelemään edellistä kohtausta ja odottamaan seuraavaa. Näitä käytti kuuluisa japanilainen ohjaaja Yasujirō Ozu ja animemaailmassa hänen jalanjäljissään on kulkenut erityisesti Isao Takahata (ks esim leffa Hotaru no haka).

pixelation
Pikselöinti. Yleinen animen sensurointimenetelmä kun meno alkaa käymään liian roisiksi tai veriroiskeiseksi – tai sitten kun animehahmo polttaa tupakkaa… Muita tunnettuja menetelmiä ovat sensurointi-valokeila, sensurointi-vesihöyry, ja luovimmasta päästä erityiset vitsikkäät sensurointi-esineet. Vähintään sukupuolielimet pitää sensuroida lain mukaan kaikessa pornossa, mukaanlukien hentai. Ennen internet-aikaa otakut rakentelivatkin sitten epätoivoissaan erilaisia pikselöinnin-poisto-silmälaseja vaihtelevalla menestyksellä…
(Wikipedia)

PlaMemo
Animesarja Plastic Memories.
(ANN)

plamo
Koottava muovimalli.
(Wikipedia)

plot armour
Tapa jolla päähahmoa suojataan epäloogisesti kuolemalta, haavoittumiselta, ylipäätään kaikelta harmilta vain koska hän on päähahmo.

plot device
Juonta edistävä seikka joka kuitenkaan ei välttämättä ole olennainen juonen osa.
(Wikipedia)

plot twist
Äkillisesti yllättävään suuntaan tehty juonenkäänne missä yhteydessä joskus jopa animen genre vaihtuu. Onnistuu joskus mutta useimmiten ei.
(Wikipedia)

PMMM (=Madoka)
Animesarja Mahō Shōjo Madoka☆Magika (Puella Magi Madoka Magica).
(ANN)

-po
Nimen loppuun lisätty hellyttävä pääte.

Pocari
Pocari Sweat. Usein animessa vilahtava japanilainen virvoitusjuomamerkki (urheilujuoma).
(Wikipedia)

Pocky
Perinteisesti suklaalla kuorrutettu keksitikku jota rakastavaisemme alkavat syömään eri päistä. Pocky-kissu vastaa tunnettua spagettisuudelmaa (Disney-leffasta Kaunotar ja Kulkuri).
(Wikipedia)

-pon
Nimen loppuun lisätty hellyttävä pääte.

pool cleaning
Koulun uima-altaan puhdistus. Tyypillinen anime-episodi jossa typyhahmot esiintyvät bikineissä ja näemme erilaisia vesiletku-leikkejä.

pose, posing
Posetus. Poseeraus. Animehahmojen ottamat erityis-asennot joista parhaimmista syntyy legendoja. Näitä esittävät lisäksi cossaajat, ja nivelöidyt figut voidaan myös vääntää erilaisiin hahmolle tyypillisiin asentoihin.

post-apocalyptic
Post-apokalyptinen. Suuren maailmanloppumaisen tuhon jälkeisten tapahtumien seuranta. Monen animen aihe, aloittakaa vaikkapa miehekkäästä sarjasta Hokuto no Ken.
(Wikipedia)

pout
Söpö suun mutristus.

power up
Tapahtuma jossa hahmon voimatasot nousevat kokonaan uudelle tasolle, yleensä mättö/taikatypy-sarjojen peruskauraa. Tähän liittyy usein uudet aseet, uudet taisteluhuudot ja uudet tappeluvaatteet.

powersuit
Päälle puettava mekaaninen haarniskantapainen laitteisto jonka avulla sankarimme saa supervoimat joilla mättää pahiksia. Lukuisten animesarjojen aihe, perinteistä menoa tarjoaa Bubblegum Crisis -franchise ja nykyajan ihmisille sopivat vaikkapa sarjat Infinite Stratos tai Tiger & Bunny. On läheistä sukua mechoille jotka kuitenkin eroavat siinä että mechoissa on ohjaamot joihin pilotti kiipeää sisälle.
(Wikipedia)

PP
Kyberpunk-animefranchise Psycho-Pass.
(ANN)

-ppe
Nimen loppuun lisätty hellyttävä pääte.

preair
Ennakkonäytös. Esim animesarjan ykkösepisodille voidaan järjestää ennakkonäytös hieman juhlallisimmissa puitteissa tai näyttää se jollakin TV-kanavalla muita ennen.

PreCure, Precure
Taikatypy-animefranchise Pretty Cure.
(Wikipedia)

prequel
Esiosa. Anime jossa kuvataan tapahtumia ennen alkuperäistä animea.
(Wikipedia)

preview
Animesarjan seuraavan episodin lyhyt esittely (nykyään yleensä n 15s). Suhtauduttava varoen varsinkin vanhemmissa animesarjoissa jolloin joskus saattoi käydä niin että tässä paljastettiin hieman enemmän kuin jännityksen kannalta olisi ollut hyvä (pahamaineinen esimerkki: sarja Ginga Eiyū Densetsu).

production committee
Tuotantokomitea. Koostuu firmoista jotka rahoittavat animen teon ja päättävät miten se tehdään. Komitean jäsenet usein listataan tärkeysjärjestyksessä, ensimmäisenä eniten rahaa pottiin laittanut yritys.

production values
Tuotantoarvot. Yleensä tarkoitetaan sitä kuinka tuotannon rahankäyttö näkyy sutjakassa animaatiossa, näyttävissä räjähdyksissä, jne. Tällöin on tärkeä kuitenkin muistaa se että korkeat tuotantoarvot eivät tarkoita välttämättä hyvää animea.

PTA
Parent-Teacher Association. Vanhempien ja opettajien yhteistoimintaelin koulutoiminnan edistämiseksi. Animessa yleensä se kelju pulju joka kieltää kaiken hauskan.
(Wikipedia)

ptw
Plan to watch. Tämä on se katsomattomien animesarjojen loputon lista…

purikura
Valokuva-automaatin ottama kuva joka yleensä menee porukalta pieleen.
(Wikipedia)

PV (=CM, trailer)
Promotional Video. Animen promovideo/mainosvideo.

pwn
Ylivoimainen hallinta.

-pyon
Nimen loppuun lisätty hellyttävä pääte.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset