Etusivu

Animesanasto – O

Raportoinette virheet ja puutteet ystävällisesti täällä.


OAD
Original Animation Disk. Anime joka julkaistaan mangan mukaan liitetyllä BD/DVD-levyllä. Näin länsimaalaisittain näistäkin tulee käytettyä yleisnimitystä OVA koska netistä katseltuna ei alkuperää voi arvata.
(Wikipedia)

OAV (=OVA)
Ks OVA.

obakeyashiki
Kummitustalo. Huvipuiston (yūenchi) vakiokäyntikohde. Samaten koulun kultturijuhlan (bunkasai) eräs yleinen huvitus.

odango
Pieniä riisikakkupalleroita vartaassa. Tunnetaan myös Usagi Tsukino/Sailor Moon -hiustyylinä (odango atama) sarjasta Bishōjo Senshi Sailor Moon.
(Wikipedia)

office lady (=OL)
Sihteerikkö. Yrityksen naispuolinen toimihenkilö jonka hommiin kuuluu teetarjoilut ja sanelut kunnes lopettaa työnteon naimisiin mennessään.
(Wikipedia)

ojō-sama/san
Hahmotyyppi: rikkaan ja useimmiten siniverisen perheen ylpeä ja nirppanokkainen tytär.

omake
Animelevyn (DVD/BD) bonus-sisältö.
(Wikipedia)

omnibus
Silloin tällöin käytetty haaremi-anime-esitysformaatti jossa kunkin typyn tarina kerrotaan erikseen, eli animesarja sisältää useita muutaman episodin mittaisia itsenäisiä tarinoita eikä sarjan ylikattavaa juonta siis ole. Esim sarja Amagami SS.

omurice
Riisi-omeletti. Tyypillisesti sen päälle meido kirjailee ketsupilla kauniita tekstejä asiakkaan iloksi.
(Wikipedia)

ONA
Original Net Animation. Anime joka julkaistaan ensimmäisenä netissä.
(Wikipedia)

oni (=akuma)
Paholainen. Hippaleikissä myös se muita jahtaava lapsukainen.
(Wikipedia)

OniAi
Animesarja Onī-chan dakedo Ai sae Areba Kankei Nai yo ne—.
(ANN)

onigokko
Hippaleikki.

OniSuki
Animesarja Oniichan no Koto Nanka Zenzen Suki Janain Dakara ne—!! (I Don’t Like You at All, Big Brother!).
(ANN)

OnoD
Seiyū Daisuke Ono.
(Wikipedia)

onsen
Kuuma lähde. Onsen-episodi on tyypillinen animesarjan osa jossa pääpoju eksyy naisten puolelle tai ainakin yrittää kurkkia sinne.
(Wikipedia)

oomph!
Erityisen energinen!

OP
1) Animesarja One Piece.
(ANN)
2) Opening. Animen alku-animaatio. Tapoihin kuuluu että jos anime kestää useamman kauden niin kaudenvaihteessa julkaistaan uusi OP.
3) Overpowered. Mätöstelysarjojen hahmo joka on poweruppustanut niin korkealle että se ei enää ole uskottavaa eikä hauskaa.

oppai
Tissit. Äärimmäisen olennainen osa kun suunnitellaan animetypyjen hahmodesign.

OreGairu
Animesarja Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru (My Teen Romantic Comedy SNAFU).
(ANN)

Oreshura
Animesarja Ore no Kanojo to Osananajimi ga Shuraba Sugiru.
(ANN)

OreTsuba
Animesarja Oretachi ni Tsubasa wa Nai (We Without Wings – Under the Innocent Sky).
(ANN)

Oricon
Japanilainen yritys joka tilastoi levymyyntiä. Lähes kaikki näkemänne levymyyntiluvut perustuvat heidän laskelmiinsa jotka kerätään niistä levymyyntikaupoista joiden kanssa he ovat tehneet sopimuksen. Todelliset levymyyntiluvut ovat siis jonkun verran Oricon-lukuja suuremmat koska heillä ei ole sopimuksia aivan kaikkien kanssa.
(Wikipedia)

ōsama gēmu
Pirskeiden leikki jossa yksi osanottaja valikoituu kuninkaaksi joka saa määrätä muita osanottajia tekemään mitä tahansa. Yleensä jossain vaiheessa kissustellaan kuten arvaatte…
(Wikipedia)

osananajimi
Lapsuudenystävä. Yksi yleisimmistä haaremitypy-hahmoista.

(The) Oscars (=Academy Awards)
Oscarit. Kuuluisimmat elokuva-alan palkinnot joita animaatioille myönnetään kahdessa kategoriassa: kokoillan elokuvat ja lyhytelokuvat. Menestynein animetaiteilija on tietenkin Hayao Miyazaki jolla näitä pystejä on kaksi: yksi leffasta Sen to Chihiro no Kamikakushi (Henkien kätkemä) ja toinen elämäntyö-Oscar. Tämän lisäksi hänellä on kaksi Oscar-ehdokkuutta leffoista Hauru no ugoku shiro (Liikkuva linna) ja Kaze Tachinu (Tuuli nousee). Ghiblin dominanssia täydentää vielä Isao Takahatan Oscar-ehdokkuus leffalla Kaguya-hime no Monogatari (Prinsessa Kaguyan taru) sekä Hiromasa Yonebayashin ehdokkuus leffalla Omoide no Marnie (Marnie – tyttö ikkunassa). Lyhytleffapuolella menestyjien lista on lyhyempi, ainoan pystin on kotiinsa kantanut Kunio Katō pätkällään Tsumiki no Ie, minkä lisäksi Kōji Yamamura pääsi Oscar-ehdokkaaksi asti rainallaan Atama-yama.
(Wikipedia)

oshiri
Takapuoli. Kauneusihanne on pieni kuten jo Cutey Honey aikanaan lauloi.

OST
Original Sound Track. Animen biiseistä tehty erikseen myytävä kokoelmalevy.

osu!
Jees! tai Moi! Vain kovien jätkien kesken.

OtaKing
Otakujen kuningas, se kaikista otakuin otaku. Nimitys on peräisin vuoden 1991 pseudodokumentti-OVA-sarjasta Otaku no Video. Myös eräs Gainax-animestudion perustajista (Toshio Okada) on saanut tämän tittelin kollegoiltaan mitä ilmeisimmin merkittävien otaku-ansioidensa johdosta (hän oli esim tuon OVA-sarjan käsikirjoittaja).

otaku
Jonkun asian intohimoinen harrastaja, esim ase-otaku tai juna-otaku, mutta useimmiten nimitys kuitenkin yhdistetään anime/manga-harrastukseen. Yleensä harmiton tapaus mutta äärimmilleen vietynä johtaa kylähullumaiseen käytökseen, esim virtuaalisuhteisiin vain 2D-hahmojen kanssa tai piknik-retkeen suosikki-typy-dakimakuran seurassa.
(Wikipedia)

otaku tourism (=anime pilgrimage)
Animefanien tapa matkailla suosikki-animensa tapahtumapaikoille. Hiljaisemmilla paikkakunnilla tästä on havaittu olevan aivan oikeaa taloudellista hyötyä paikallisille asukkaille ja onpa sen vuoksi tehty jopa oikein kulttuuritekojakin: esim legendaarisen sarjan K-on! esikuvakoulu-rakennuksena toiminut Toyosato Elementary School oli purku-uhan alla mutta fanien valtavan kiinnostuksen vuoksi se päinvastoin remontoitiin uuteen uskoon.

otamatone
Japanissa keksitty lelusoitin joka kuulostaa niin kehnolta että se on hauskaa.
(Wikipedia)

Otoboku
Animesarja Otome wa Boku ni Koishiteru (Otoboku – Maidens Are Falling for Me!).
(ANN)

otokonoko (=trap)
Otoko no musume. Transu. Mies joka pukeutuu naisen vaatteisiin. Reverse trap puolestaan on nainen joka pukeutuu miehen vaatteisiin.
(Wikipedia)

otome gēmu
Tytöille suunnattu visual novel, yleinen käänteishaaremi- ja BL-sarjojen lähdeteos.
(Wikipedia)

otōto
Pikkuveli.

OTP
One True Pairing. Se Ainoa Oikea Pari (romanttisessa mielessä siis).

OTT
Over the Top. Liioteltu. Über.

out of character
Hahmo käyttäytyy totutusta siinä määrin poikkeavasti että sitä pidetään käsikirjoittajan virheenä.

outtake (=blooper)
Hauskat mokat. Leffan/sarjanteossa sattuneita mokia kootaan toisinaan hauskaksi gag-reel-kokoelmaksi. Animen yhteydessä nämä eivät tietenkään ole sattumuksia vaan tarkoituksella tehty huumoriosuus.
(Wikipedia)

OVA (=OAV)
Original Video Animation. Anime joka julkaistaan suoraan videolla (eikä telkkarissa tai leffateatterissa). Alunperin nimitys tulee VHS-videokasetin mukaan mutta nykyään termi käsittää BD/DVD-levyjulkaisut.
(Wikipedia)

over 9000
Kova juttu, kovat voimatasot. Viittaa sarjassa Dragon Ball Z vuonna 1989 esitettyyn voimatasolukuun jonka pitäisi olla siis megalomaanisen hurja. Vuosien vieressä on inflaatio kuitenkin syönyt tätä lukua jo aika lailla mutta yhtäkaikki sitä vielä sillointällöin näkee käytettävän.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset