Etusivu

Animesanasto – M

Raportoinette virheet ja puutteet ystävällisesti täällä.


MAD Movie (=AMV)
Music Anime Dōga. Fanien tekemä musiikkivideo johon on leikelty pätkiä animesta taustamusiikkiin sovittaen. Näiden julkaiseminen on laitonta puuhaa joten älkää kertoko kenellekään jos teette näitä.
(Wikipedia)

Madoka (=PMMM)
Useimmiten tarkoitetaan animesarjaa Mahō Shōjo Madoka☆Magika (Puella Magi Madoka Magica).
(ANN)

Magipoka
Animesarja Renkin 3-kyū Magical? Pokān.
(ANN)

mahō shōjo
Taikatypy. Animegenre jossa typyt käyttävät supervoimiaan nykyään yleisimmin mörkötappeluihin, mutta vuosikymmeniä vanhoissa sarjoissa myös erilaisiin viattomiin taikatemppuihin.
(Wikipedia)

mahō shōnen
Taikapoika. Aika harvinainen animen aihe jossa yleensä vitsaillaan tai parodioidaan mahō shōjo -animea vaihtamalla söpöt typyt söpöiksi pojiksi.

Majikoi!
Animesarja Maji de Watashi ni Koi Shinasai! (Majikoi – Oh! Samurai Girls).
(ANN)

makura-nage
Tyynysota. Perinteinen kesäretken illan ohjelmanumero. Parhaimmat heittelijät voivat osallistua kansallisiin turnauksiin (ja tämä ei siis ollut vitsi…).
(Wikipedia)

MAL
MyAnimeList. Animeaiheinen englanninkielinen sivusto.
(linkki)

mamemaki
Papujen heittely. Heittelyn tarkoituksena on karkottaa paholainen huoneesta ja näin päästää onni sisään. Kevätjuhlien perusohjelmanumero.
(Wikipedia/Setsubun)

Manabi Line
Animesarjan levymyynnissä 3000 kpl myynti. Urbaanilegendan mukaan tämä on se määrä joka ylittämällä animesarjan teko on ollut kannattavaa. Nykyisten arvailujen valossa raja lienee paljon korkeammalla (ehkä n 8000-10’000 kpl). Nimi viittaa vuoden 2007 sarjaan Gakuen Utopia Manabi Straight! jonka ykköslevyn myynti oli liki tuo maaginen 3000 kpl (tarkasti ottaen 2899 kpl).

manga
Japanilainen sarjakuva johon suurin osa (n 40%) tuotetusta animesta perustuu.
(Wikipedia)

mangaka
Mangan piirtäjä/käsikirjoittaja.
(Wikipedia)

manhua
Kiinalainen sarjakuva.
(Wikipedia)

manhwa
Korealainen sarjakuva.
(Wikipedia)

manzai
Perinteistä stand-up-komediaa Kansain seudulta jossa tsukkomi paukuttelee hölmöä bokea päähän paperiviuhkalla. Tämäntyyppistä sanallista komediaa harrastetaan animessa paljon (joskin paperiviuhka jätetään yleensä pois).
(Wikipedia)

M·A·O
Seiyū ja gravure idol Mao Ichimichi. On käyttänyt myös taiteilijanimeä Rio Minami.
(Wikipedia)

Marimite
Animesarja Maria-sama ga Miteru (Maria Watches Over Us).
(ANN)

Mary Sue
Ärsyttävä naispuolinen hahmo joka on älykkäin, kaunein, vahvin, osaa kaiken ja menestyy kaikessa. Miespuolista vastaavaa hahmoa kutsutaan nimellä Gary Stu.
(Wikipedia)

matsuri
Jokaisen japanilaisen kylän/kaupungin/seudun (kesä)festivaali ja anime-episodin aihe. Meininkiin kuuluu se että ammutaan korkkipyssyllä, kalastellaan kultakaloja (kingyo-sukui), syödään hattaraa ja lopuksi ihaillaan ilotulitusta (hanabi). Ja sokerina pohjalla saamme ihailla sitä kun typyhahmot pukeutuvat yukataan.
(Wikipedia)

MC
1) Main Character. Päähahmo. Vastakohtana ensemble-anime jolloin varsinaista päähahmoa ei ole.
2) Master of Ceremonies. Hahmo jonka hommana on spiikata bändin keikalla.

mecha
Perinteisistä perinteikkäin anime/manga-genre jossa (yleensä) pikkupojat toimivat massiivisten robottien pilotteina ja pelastavat maailman tappelemalla pahisten kanssa. Japanilaisittain genre kulkee nimellä ”robot anime/manga” eli mecha on vain meidän länkkärien käyttämä nimitys. Perinteisesti genre jaetaan scifi-realismia korostavaan Real Robot -alagenreen ja fantasiamättöä sisältävään Super Robot -alagenreen. Teemallisesti taas jako voidaan tehdä uho-mecha-sarjoihin (esim Gundam), ulina-mecha-sarjoihin (esim Shin Seiki Evangelion) ja hömppä-mecha-sarjoihin (esim kaikki Shōji Kawamorin tuotanto: Macross, Aquarion).
(Wikipedia/Mecha) (Wikipedia/Real Robot) (Wikipedia/Super Robot)

mecha musume
Animegenre jossa saamme ihailla sotakoneiksi muuntuvia typyjä, esimerkkinä vaikkapa toisen maailmansodan lentokoneet (Strike Witches) tai sotalaivat (Kantai Collection -KanColle-). Nimi ei ole paras mahdollinen koska mechojen kanssa tällä ei varsinaisesti ole mitään tekemistä, samoin kuin koko genren isoäiti-sarja (Strike Witches) ei itse asiassa käsitä typyjen lentokoneiksi muuntumista ollenkaan vaan lentolaitteiden käyttöä powersuit-tyylisesti.

meganekko
Silmälasipäinen typyhahmo.
(Wikipedia)

meh
Yhdentekevä. Tylsä.
(Wikipedia)

meido
Hahmodesign-tyyppi jossa esikuvana on ranskalainen sisäkkö.
(Wikipedia)

meido kissa
Meidokahvila. Kahvila jossa meidot pitävät erityisen hyvää huolta asiakkaistaan.

meme
Meemi. Internetissä leviävä viraali-ilmiö. Anime-meemejä on lukuisia, muistatteko vielä tämän lentävän lauseen: ”People die if they are killed”?
(Wikipedia)

merchandise
Oheistuotteet. Monet tunnetut multimedia-franchiset hankkivat tulonsa lähes kokonaan oheistuotekaupalla (esim Pokémon, Gundam, Pretty Cure) jolloin animen rooli pahimmoillaan on toimia lähinnä vain tuotteiden mainoksena.

miai kekkon
Järjestetty avioliitto. Vastakohta rakkaus-avioliitto (ren’ai kekkon).
(Wikipedia)

miko
Temppelineito. Eräs perus-söpötypy-hahmotyyppi.
(Wikipedia)

MikuMikuDance (=MMD)
Ohjelmisto jonka avulla alunperin oli tarkoitus luoda 3D-animaatiota Vocaloid-hahmoille. Nykyisellään käytetään myös muun 3D-animen tekoon (esim sarja gdgd Fairies) ja jälki on sanotaanko nyt kauniisti omaperäistä…
(Wikipedia)

mimisōji
Romanttinen korvienpuhdistus pää tyty-yden sylissä. Jos tyty-ydeä ei ole niin asian voi hoitaa myös meidokahvilassa.
(Wikipedia)

Minorin
Seiyū Minori Chihara.
(Wikipedia)

Misaki pillow
Misaki-halityyny. Halityyny jota koristaa Misaki Nakaharan (sarjasta N.H.K. ni Yōkoso!) kuva. Otakujen suuresti suosima koska sarjassa Misaki haluaa vain ymmärtää ja parantaa NEET-elämäntyyliin sortuneita surkimuksia.

misepan
Pantsut jotka on tarkoitettu nähtäviksi. Kuuluvat idolitypyjen standardivarustukseen.

mixer (=gōkon)
Ryhmädeitti. Tyty/poju-ydettömien baari/karaoke-tapaaminen jossa yritetään löytää se puuttuva puolisko.
(Wikipedia)

Miya-san
Studio Ghiblin legendaarinen ohjaaja Hayao Miyazaki.
(Wikipedia)

Miyu-Miyu
Seiyū Miyu Irino.
(Wikipedia)

Miyukichi
Seiyū ja laulaja Miyuki Sawashiro.
(Wikipedia)

mizugi
Uimapuku. Rantaepisodia varten näitä pitää käydä ostamassa ja sovittamassa pukukopissa.

MLP
Animaatiosarja My Little Pony. Tämä on se jota bronyt suuresti fanittavat.
(Wikipedia)

MMD (=MikuMikuDance)
Ks MikuMikuDance.

MMORPG
Massively Multiplayer Online Role-Playing Game. Netissä pelattava roolipeli. Usean animen aiheena on se kun pelaajat jämähtävät pelimaailmaan ilman poispääsyä.
(Wikipedia)

mobage
Kännykkäpeli. Nykyään pohjana yhä useammalle animesovitukselle.

mocap
Motion Capture. Elokuvatekniikka jossa tietokone taltioi ihmisnäyttelijän liikkeet joita myöhemmin käytetään animoidun hahmon liikkeiden pohjana realistisen vaikutelman luomiseen.
(Wikipedia)

moe (=moé)
Voimakas viehättyneisyyden ja suojelevaisuuden tunne joka syntyy viehätyksen kohteen ominaispiirteistä. Termin sisältö voi siten vaihdella puhujan mukaan koska kukin viehättyy erilaisista asioista. Nykyään myös internet-domain (.moe). Ks myös Saimoe.
(Wikipedia)

moe moe, kyun!
Lähes jo kuolettava moen määrä!

Mondaiji
Animesarja Mondaiji-tachi ga Isekai Kara Kuru Sō Desu yo? (Problem Children Are Coming from Another World, Aren’t They?).
(ANN)

mononoke (=ayakashi, yōkai)
Hirviö. Näitä sitten riittää tosipahiksista pikkukiusan tekijöihin. Tunnettuja lienevät meikäläisenkin paholaisen näköinen sarvipää oni, pitkänenäinen menninkäinen tengu, kilpikonnamainen vedenhenki kappa (suomalainen näkki) ja tarumainen supikoira tanuki. Erityisen kauhea on bakemono (obake) joka kykenee muuntumaan ihmishahmoiseksi, yleensä naiseksi. Näitä hirviöitä keksitään myös lisää, esimerkiksi vaikkapa Miyazakin leffojen kummalliset otukset perustuvat pitkälti hänen omiin ideoihinsa. Animen avulla näihin voi tutustua vaikkapa katsomalla Nurarihyon no Mago -sarjat.
(Wikipedia)

monster of the week
Shōnen/taikatypy-sarjojen perusjuoni jossa viikottaisessa episodissa tapellaan senviikkoisen pahiksen/mörön kanssa. Ja tässä se juoni sitten olikin. Pidetään hieman heikon tai olemattoman käsikirjoituksen merkkinä.
(Wikipedia)

moonie
Sarjan Bishōjo Senshi Sailor Moon -fani.

moonrunes
Kuuriimut. Japanilaiset kirjoitusmerkit vitsikkäästi ilmaistuna.

moonspeak
Japanin kieli vitsikkäästi ilmaistuna.

motion manga
Video jolla mangaruudut käydään läpi tehosteiden ja ääninäyttelyn kera.

Mugen punch
Infinity punch. Kuuluisa mecha-tappelu-nyrkinisku jossa mechan käsi venyy äärettömän pitkäksi, jopa Maasta Kuuhun asti. Aquarion-mechafranchisen tavaramerkki. Esiteltiin ensi kertaa sarjassa Sōsei no Aquarion.

MV
Music Video. Näihin törmäätte useimmiten kun OP/ED-biisi julkaistaan omana videonaan.
(Wikipedia)

MÄR
Animesarja Märchen Awakens Romance.
(ANN)


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset