Etusivu

Animesanasto – I

Raportoinette virheet ja puutteet ystävällisesti täällä.


idol
Aidoru. Jokaisen japanilaisen typyn (ja jonkun pojankin) toive on päästä idoli-hommiin joihin liittyy laulamista, juontamista, hömppäohjelmiin osallistumista, jne. Vaikka yksittäisiä idolejakin on niin useimmiten tässä mennään idoliryhmän mukana (joista tunnetuin lienee AKB48). Erityinen kummallisuus on se että idolilla ei sovi olla poju/tyty-ydeä koska idoli-fanit (wotat) kauhistuisivat tällaisesta puhtoisen siveyden menetyksestä. Animesarjojen aiheena idolit ovat olleet kauan mutta viime vuosina lajityyppi on kohonnut erittäin suosituksi ja sarjoja on paljon. Tunnetuimpia esimerkkejä: THE iDOLM@STER -franchise ja Love Live! School idol project -franchise. Ja pojuidoleja himoitseville viihdettä tarjoaa Uta no Prince-sama -franchise.
(Wikipedia)

iinchō
Luokan puheenjohtaja.

ijime
Koulukiusaaminen. Tätä näette paljon animessa.

ikemen
Hyvännäköinen jätkä joka japanilaisittain tarkoittaa naismaisuutta (ks myös visual kei -tyyli).

ImoCho
Animesarja Saikin, Imōto no Yōsu ga Chotto Okashiin Da Ga (Recently, My Sister Is Unusual).
(ANN)

imōto
Pikkusisko. Animen hahmotyyppinä: söpötypy joka on pirtsakka, aikaansaava, luotettava, ja joka pitää isoveljensä miehen tiellä.

inbetweening (=tweening)
Animen väliruutujen (dōga) piirtäminen. Tarpeellista (joskin vähän arvostettua) hommaa jotta anime-esitys etenisi ruudulla sulavasti.
(Wikipedia)

incest
Insesti. Sisko/veli-ihastukset (siscon, brocon) ovat teemana monessa animessa mutta kutakuinkin aina hahmot lopulta eivät olleetkaan verisukulaisia vaan ottosisaruksia, serkuksia, tms. Aivan aitoa insestiä lienee vain sarjoissa Koi Kaze ja Yosuga no Sora.
(Wikipedia)

indirect kiss
Epäsuora suudelma. Tapahtuu kun rakastavaisemme aivan vahingossa vaikkapa juovat samasta kupista tai syövät samaa jäätelöä. Olennainen romanssisarjojen kohtaus.

InoBato
Animesarja Inō-Battle wa Nichijō-kei no Naka de (Inou Battle Within Everyday Life).
(ANN)

insert song
Kesken anime-episodin ilmoille kajautettu biisi.

IS
Animesarja Infinite Stratos.
(ANN)

isekai
Tyylisuunta jossa hahmo(t) siirtyvät maagisesti fantasia- tai RPG-maailmaan mätöstelemään. Esimerkkinä vaikkapa sarja Re: Zero Kara Hajimeru Isekai Seikatsu.

ItaKiss, Itakisu
Animesarja Itazura na Kiss.
(ANN)

Itano Circus
Kuuluisan animeohjaajan ja animaattorin Ichirō Itanon mukaan nimetty tappelukohtaus-tyyppi jossa järjetön määrä ohjuksia laukaistaan vihollista kohden samaan aikaan minkä jälkeen ruutu täyttyy edestakaisin singahtelevista ammuksista ja niiden savuvanoista. Erityisesti käytetty Macross-franchisen animesarjoissa.
(Sakugabooru/Itano Circus)

itasha
Harrastus jossa maalataan söpöjä animetypyjä autoon.
(Wikipedia)

itōko
Serkku. Serkkujenväliset avioliitot ovat Japanissa sallittuja jos ihmettelette sitä miksi haaremisarjassa on hotteja serkkutypyjä…

Itsuten
Animesarja Itsuka Tenma no Kuro Usagi (A Dark Rabbit Has Seven Lives).
(ANN)

iyashikei
Äärimmilleen viety slice-of-life joka keskittyy rauhaisaan elämän soljuntaan ja kauniisiin maisemiin joiden avulla katsoja irtaantuu päivän kiireistä ja vajoaa pehmoiseen onnentunteen pilveen. Legendaarisia esimerkkejä: Aria-sarjat ja Yokohama Kaidashi Kikō.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset