Etusivu

Animesanasto – D

Raportoinette virheet ja puutteet ystävällisesti täällä.


dakimakura
Halityyny.
(Wikipedia)

dandere
Äärimmäisen ujo ja hiljainen hahmo jolla on kuitenkin rakastava puoli ulkokuoren alla.

DanMachi
Animesarja Dungeon ni Deai o Motomeru no wa Machigatteiru no Darō ka? (Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon?).
(ANN)

dating sim
Visual novel jonka aiheena on (typy/poju)hahmojen deittailu. Jos tavoitteena on päästä loppuhuipennuksena sänkyyn on kyseessä erogē.
(Wikipedia)

datsuryoku-kei
Perijapanilainen letargia-viihdetyyli jossa keskitytään erityisen tylsään mitääntapahtumattomuuteen. Esimerkkinä vaikkapa Peeping Life -franchise.

DB
Animefranchise Dragon Ball.
(ANN)

DBZ
Animesarja Dragon Ball Z.
(ANN)

D.C.
Animefranchise ~Da Capo~.
(ANN)

deadpan (comedy)
Kuiva huumori. Vitsit jotka veistellään naama peruslukemilla.
(Wikipedia)

death flag
Kuolon enne. Kun animen sotasankari taisteluun lähtiessään toteaa että mennään tämän jälkeen kaljalle niin kyseessä on death flag, eli hahmon kuolemaa ennakoiva lause.

deconstruction
Dekonstruktio. Uuden näkemyksen luominen johonkin animen genreen/traditioon. Nykyään käytetään yleensä sarkastisessa mielessä koska sanaa viljellään laajasti myös mitättömän pienten muutosten markkinoinnissa.

delinquent
Koulun tai naapurikoulun pahis, väkivaltainen koulukiusaaja, nuorisorikollinen. Pahisjengin bossi on nimeltään banchō ja naispuolinen bossi taasen sukeban (tunnusmerkkinä pitkä hame). Wanhassa animessa käytetään myös nimitystä yankī (jenkkien miehitysjoukkojen innoittamana). Prätkäjengitouhua kutsutaan taasen nimellä bōsōzoku. Suosittu delinquent-hiustyyli on Leningrad Cowboys -tötterö.
(Wikipedia/Banchō) (Wikipedia/Bōsōzoku) (Wikipedia/Sukeban)

demographics
Kohderyhmät. Animen/mangan kohderyhmät perinteisesti ovat: kodomo (=lapset), shōjo (=teinitytöt), shōnen (=teinipojat), josei (=aikuisemmat tytöt), seinen (=aikuisemmat pojat). Nykyään lähes kaikki anime pyrkii vetoamaan useampaan kohderyhmään samaan aikaan (esim. shōnen-sarjaan lisätään pientä homostelua jolla saadaan tyttö-yleisö mukaan). Lisäksi jotkut animet ajan myöt voivat vaihtaa kohderyhmäänsä, esim alunperin shōnen-sarjana aloittanut The Prince of Tennis on näinä päivinä lähes puhdas fujoshi-yleisöön vetoava shōjo-sarja.

dere-dere
Rakkauden sokeriliuokseksi sulamisen hetki.

DereMas
Animesarja THE iDOLM@STER: Cinderella Girls.
(ANN)

deus ex machina (=asspull)
Käänne jossa kimurantti juonentilanne ratkaistaan epäloogisella ja epäuskottavalla tavalla. Pidetään yleensä erityisen huonona käsikirjoituksena.
(Wikipedia)

DGKB
Animestudio Dōga Kōbō.
(linkki) (Wikipedia)

disc
Animelevy, nykyään BD/DVD-levy. Yhdellä levyllä on yleensä 2-4 animesarjan episodia ja koko sarja myydään 6-8 levyn avulla. Hinta per levy on siinä ¥5000-¥7000 (=€35-€50) eli melkoisen kalliita ovat, minkä lisäksi useinkaan niillä ei ole englanninkielistä tekstitystä.

DMC
1) OVA-sarja Detroit Metal City.
(ANN)
2) Animesarja Devil May Cry.
(ANN)

dōga
Animenteossa avainruutujen (genga) väliin piirrettävät väliruudut. Niiden tekeminen (inbetweening) on animaattoreiden alhaisin ja vähäpalkkaisin homma.

doitsujin
Saksalaiset. Vanhan aseveljeyden vuoksi saksalaisuus on hyvässä huudossa animessa, seikka joka voi yllättää amerikkalaisviihteeseen tottuneen katsojan. Varsinkin sota-animessa saksalaisia sanontoja, aseita, jne vilisee runsain määrin. Vastaavasti englantilaisten ja amerikkalaisten rooli monesti on olla nimenomaan pahisten puolella.

dojikko
Kömpelö typyhahmo.
(Wikipedia)

dōjin soft, dōjin game
Independent video game. Indie game. Fanien tekemä omakustanne-peli.
(Wikipedia)

dōjinshi (=fanfic)
Omakustanne joka aika usein perustuu (tekijänoikeuslakien vastaisesti) muiden teosten pikkupikku kopiointiin. Erityisesti tunnettujen alkuperäisteosten pornoversionti on suosittua puuhaa. Useimmiten manga, mutta voi olla myös ranobe, musiikkia tai jopa peli (dōjin soft).
(Wikipedia)

dokidoki
Rakkauden sydämenlyönnit.

dorama
Japanilainen live-action TV-draama joka on tunnettu erityisen huonoista näyttelijäsuorituksistaan.
(Wikipedia)

dōtei (=DT)
Neitsyt (poika)

downloading
Animen/mangan latailu netistä, yleensä aiheeseen keskittyneiltä vertaisverkko-palveluilta. Laitonta hommaa, älkää harrastako!

dragon (=ryū)
Lohikäärme. Sitkeähenkistä porukkaa koska vielä nykypäivänäkin näitä näkee runsain joukoin mättösarjojen päälle käyvinä pahiksina.
(Wikipedia)

drama CD
Audiomanga. Mangaan/animeen liittyvä CD-levyllä myytävä audiotarina (tässä ei siis ole animoitua kuvaa ollenkaan vaan homma hoidetaan dialogilla, musiikilla ja äänitehosteilla).

DRRR!!
Animesarja Durarara!!.
(ANN)

DTB
Animesarja Darker than Black.
(ANN)

dual wield
Tappelutekniikka jossa ase (miekka, pistooli, tms) on molemmissa käsissä. Kuvaa tappelijan korkeita voimatasoja.
(Wikipedia)

dub
Dubattu. Ääninäytelty anime.
(Wikipedia)

dystopia
Animen genre jossa eletään kauhistuttavassa yhteiskunnassa, useinkin niin että osa porukasta on kaikesta nauttivaa ylhäisöä ja vastaavasti toinen porukka on kurjuudessa elävää alhaisoa jonka varassa kuitenkin koko yhteiskunta loppujen lopuksi pyörii. Tyypillisesti näiden välillä syntyy konflikti jossa alhaiso kapinoi vallitsevaa järjestystä vastaan. Dystopia-elementtejä on monessakin animessa ja varsin puhdasoppinen toteutus löytyy vaikkapa sarjasta Shin Sekai Yori.
(Wikipedia)


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset