miyazaki

Miyazakin lippu liehuu edelleen korkealla! (tässä Ghiblin 25-vuotiskonsertissa)

Kiivaasti uusimman leffansa kimpussa hyörivä eläkevaari Hayao Miyazaki (ks juttu täällä) on edelleen elokuvafestivaalien varma (…ja ilmeisesti ainoa…) tärppi täällä Suomessa ja tällä kertaa asialla on Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) joka osana Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin 30-vuotissynttärijuhlia esittää Orionin syksyssä viisi Miyazakin ohjaustyötä hänen uransa varhaisemmalta puoliskolta.

Leffavalinnat näyttävät painottuvan Miyazakin tunnetuimpaan tavaramerkkiin: fantasiamaailmatarinoihin, ja tässä aloitetaan aivan alusta eli juuri ennen Studio Ghiblin perustamista valkokankaille päätyneellä Miyazakin omaan mangaan perustuvalla tarinalla Kaze no Tani no Naushika (Tuulen laakson Nausicaä). Tästä jatketaan samoja teemoja kehittelevällä leffalla Mononoke-hime (Prinsessa Mononoke) minkä jälkeen vuorossa onkin sitten se kaiken kruunaava kliimaksi, Sen to Chihiro no Kamikakushi (Henkien kätkemä) jokahan siis tunnetusti on maailman ensimmäinen Oscar-palkinnon voittanut anime. Ja lopuksi siirrymme englantilaisempiin fantasiamaisemiin leffassa Hauru no ugoku shiro (Liikkuva linna) jokahan tunnetaan myös Miyazakin vuoden 2003 Irakin sodan vastaisena julistuksena. Mukana on myös tunnelmiltaan ja teemoiltaan edellisistä täysin poikkeava Kurenai no Buta (Porco Rosso) joka Casablanca-tyylisellä tarinallaan vetoaa väsyneeseen salaryman-kansaan (…Miyazakin omien sanojen mukaan…) sekä esittelee loisteliaasti Miyazakin toista suurta rakkautta: vanhoja lentokoneita ja lentämistä.

Tämän blogin arvostelut leffoista:
Kaze no Tani no Naushika (Tuulen laakson Nausicaä) (klikkaa tänne),
Kurenai no Buta (Porco Rosso) (klikkaa tänne),
Mononoke-hime (Prinsessa Mononoke) (klikkaa tänne),
Sen to Chihiro no Kamikakushi (Henkien kätkemä) (klikkaa tänne),
Hauru no ugoku shiro (Liikkuva linna) (klikkaa tänne).

KAVIn esittelyteksti elokuvasarjasta on täällä samaten kun esitysaikataulukin (esityksiä on harvakseltaan 1.10.2017 – 17.12.2017 välisenä aikana).


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset