~ Arvosana 4/5 ~

tanya1

Söpötypy Tanyalla ei ole mielessään juuri muuta kuin tappaminen

Pikkutypyt meiskaavat sodan keskellä on animeharrastajille tuttuakin tutumpi teema mutta tässä virityksessä on asiaan otettu himpun verran raadollisempi ote kun söpötypy Tanya siirtyy ensimmäisen maailmansodan kaltaiseen maailmaan ja ryhtyy palvelemaan kovasti keisarillista Saksaa muistuttavan Vaterlandin maagisessa armeijassa. Kyseessä on siis sotaisaa viihdettä pienellä maagisella Strike Witches -ilmataistelulisukkeella ja näemme kuinka kunnon upseerin on oltava armottoman moraaliton paskiainen niin hyvä tulee…

tanya4

Hassut norjalaishiihtäjät esittävät vauhdikasta lento-akrobatiaa…

Sarja aloitetaan kunnon taistelunmekkalalla jossa Tanya osoittaa sekä tappeluskykynsä että armottomuutensa kun tapattaa pari omaakin niskuroivaa sotilasta minkä jälkeen nähdään typyn taustatarina: hän oli sydämetön salaryman joka tapettiin mutta jumala poimi hänet tähän sotaisaan maailmaan pikkutypyksi jonka täytyy selvitä hengissä tai ryhtyä uskomaan jumalaan välttääkseen helvetin kiirastulen. No, ovelana jätkänä Tanya suunnittelee sotilasuraa jossain turvaisassa esikuntajoukko-hommassa mutta hänen voimakkaat maagiset tappeluskykynsä johtavatkin siihen että hän saa komennuksen eturintamaan. Sitten testataan uuden aseen prototyyppiä minkä jälkeen Tanya pääsee kadettikouluun jonka päätteeksi hänet nimetään (…tietenkin…) johtamaan ehdottamaansa vaarallisiin tehtäviin erikoistunutta magiikkakomppaniaa. Sitten seuraa joukko tappeluksia joissa komppania näyttää taitonsa kunnes edessä on sodan päättävä tehtävä: vihollisen päämajan tuhoaminen. Se onnistuukin ja vihollinen antautuu mutta Tanya keksii strategisella älyllään että vihollisen laivasto onkin tehnyt salakähmäisiä liikkeitä joita estämään oma sotajohto ei päästä Tanyaa ja niinpä eipä aikaakaan kun sotiminen jatkuu tällä kertaa Afrikan maaperällä.

tanya2

…mutta kyllä Tanya pärjää lentohommissa hänkin!

Sarjan nautinto syntyy täysin Tanyan hahmon avulla, sotaseikkailu seuraa toistaan tiuhaan tahtiin ja jännityksellä seuraamme minkälaisilla törkeillä tempuilla Tanya niistä selviää ja mitä uusia vittumaisuuksia se keksii vihollisen pään menoksi – tarinan erikoisuus oli siis juurikin sen psykopaattinen luonne jossa kirkasotsaisia sankareita ei ole vaan tarkoitus pyhittää alhaisetkin keinot kuten Machiavelli tapasi sanoa. Tämän päälle sitten itse taistelutapahtumat olivat komeaa katseltavaa kun uutuudenkarhea Studio NuT esitteli animointitaitojaan niinjotta katsomossakin mahaa käänsi kun päästiin ilmasodassa kunnon vauhtiin minkäpäälle sota-otakujakin hellittiin esittelemällä vanhoja aseita roppakaupalla (esim viimeiseen taisteluun lennetään hieman modifiodulla toisen maailmansodan V1-ohjuksella). Sivummalle hommassa jäi sitten Tanyan ja jumalan välinen känkkäränkkä ja sen takana oleva pohdiskelu ateismin ja uskonnollisuuden välillä ja oikeastaan hyvä onkin koska nämä kohtaukset eivät olleet kovinkaan antoisia verrattuna ruudinkatkuiseen mättömäiskeeseen jossa sarja ilman muuta oli parhaimmillaan. Hieman ehkä epäloogista oli sekin että Tanya päällisinpuolin etsi itselleen vain turvallista lusmuilupaikkaa mutta kun tappeluksen hetki koitti niin se oli aina hullun kiilto silmissä painamassa päälle omasta turvallisuudesta viis, liekö tämä jonkinlainen kannanotto siihen että tappamisen himo on shōnen-maisesti suurempi kuin itsesuojeluvaisto… Päähahmo Tanya vei siis ruutuajan liki suvereenisti eikä hänen joukkojensa muusta jengistä jää oikein mieleen kukaan muu kuin apulaisena heiluva isosilmäinen ja -tissinen söpötypy Viktoriya.

tanya5

Saksalaista kansallissosialistista taustaväriä on myös mukana

Studio NuT siis debytoi tässä ensimmäisellä omalla sarjallaan eikä kokemusta ole kummemmin tekijätiimilläkään (ohjaaja Yutaka Uemura, kässäristi Kenta Ihara) joten komea oli poikien astelu estraadille, hieno sotatarina juoksi eteenpäin riittävän ripeästi jotta katsojan mielenkiinto säilyi herpaantumattomana minkä päälle animaatiotyö oli upeaa niinkuin olivat erittäin natsisaksahenkiset taustamaalauksetkin. Pekkaa pahemmaksi ei jäänyt seiyū-kaartikaan, ihmettelittekö kuka perhana se osaa känättää niin vastenmielisellä äänellä kun Tanya sen tekee? No tietenkin kyseessä on juuri hän se suuri itse monitaituri Aoi Yūki joka juuri on ilmoittanut vähentävänsä lauluhommia joten aikaa jää enemmille ääninäyttelyrooleille mikä meitä animeharrastajia mitä suurimmassa määrin miellyttää (lisää asiasta täällä). Lisää mannaa tarjoilee vielä tämän päälle Saori Hayami (Viktoriya) ja Haruka Tomatsu (Mary Sioux) – ja nyt vähälle jäänyt Tomatsun rooli korostunee sitten jos ja kun sarjassa lähdetään toiselle kaudelle.

Sarjn levymyyntikeskiarvo jäi vähän alle 7k mikä on sen verran runsaasti kuitenkin että sarjan lopussa kovasti rakenneltu kakkoskausi on vain julkistamista vaille varma asia. Toivottavasti.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset