~ Arvosana 3/5 ~

kemono0

Servaali-chan lausuu ikuisen ystävyyden aloittavat taikasanat…

Vuoden 2017 todellinen jalat-alta-vienyt yllätysmenestyjä oli sarja Kemono Friends joka aloitti telkkariruututaipaleensa ankeissa merkeissä kun franchisen kännykkäpeli oli juuri päätetty lopettaa minkä päälle nähty 3DCGI-animaatio ei kauniisti sanoen juuri katselijoita vakuuttanut sekään. Pikkulapsille tarkoitetussa eläinystävien seikkailussa oli kuitenkin rujoudesta huolimatta hyväntuulista henkeä mutta todellisiin liekkeihin sarja syttyi kun muutaman episodin jälkeen juoneen lyötiin mukaan postapokalyptinen scifi-osuus kun Reppu-chan ystävineen huomaa että paikka onkin jonkin menneisyyden katastrofin autioittama eläinpuisto! Seikkailuun tuli tätä myöten lisää mystistä jännitystä ja tämä jos mikä johtikin sitten suurmenestykseen jotta sarja keikkuu tätä kirjoitettaessa mm vuoden levymyyntitilaston huipulla.

kemono2

….ja ne tehoavat välittömästi! (Servaali-chan, Reppu-chan)

Tapaamme siis söpötypy Reppu-chanin joka on eksynyt Japari Park -eläinpuistoon ja törmää kättelyssä söpöön Servaali-chaniin joka sen sijaan että söisi hänet niin ystävystyy hänen kanssaan palavasti. Reppu-chanin olemattomia juoksu- ja kiipeilijäkykyjä ihmetellään hetkisen ja lopulta päätetään lähteä Kirjastoon tutkimaan että mikähän eläin hän oikein on kun hän itsekään ei muista mitään. Matkalle mukaan tulee Boss-robotti joka ajaa Bussia ja niin lähdetään pitkälle reissulle jolla ylitetään niin jokia kuin kiivetään vuorillekin, seikkaillaan tunneleissa ja eksytään metsään. Lopulta kun Kirjasto löytyy niin Pöllöt kertovat että näin se vain on kun jo on epäiltykin että Reppu-chan on ihminen joita ei puistossa ole vähään aikaan nähtykään ja mahdollisesti he lymyävät Satamassa kun eläinpuisto kuuleman mukaan on iso saari. Kun ensin kuunnellaan PePaPu-pingviini-idolitypyjen raibu lähdetään vuorien kautta merenrannalle mutta sitten ilkeä Möykky nappaa Servaalin mutta Reppu-chan pelastaa hänet uhraamalla samalla itsensä – ja kuulemme että nämä inhat möykyt olivat se syy miksi ihmiset kauan aikaa sitten joutuivat pakosalle puistosta. Servaali haluaa pelastaa ystävänsä ja mukaan tulee koko matkalla tavattujen eläinystävien joukko muutenkin ja näin Reppu-chan pääsee pälkähästä, kaikki juhlivat huvipuistossa ja kauniiksi lopuksi Reppu-chan pakkaa tavaransa laivaan jolla lähtee etsimään muita ihmisiä… ja eläinystävät hyppäävät tietenkin matkalle mukaan! Kakkoskausi! Kakkoskausi!

kemono1

CGI-animaatio ei ehkä ole huippulaatuista mutta tarina on ikimuistoinen!

Aivan sitten loppujen lopuksi jos pitäisi kiteyttää sarjan valtaisan menestyksen se yksi tärkein syy niin sanoisin sen olevan ääretön sympaattisuus. Servaali-chanin johdolla kaikki eläinystävä-hahmot ovat oikein ihanaisia vaikka jotkin aluksi ovatkin ikäänkuin vähän vihollisia niin lopulta kaikki ovat vain suurta yhteen hiileen puhaltavaa kaverijoukkoa minkä näemme suuressa lopputappeluksessa. Servaali itse on mitä söpöisin hahmo, ehkä hieman yksinkertainen mutta uskollisesti aina rakastamansa Reppu-chanin tukena ja turvana, Iibis-chan sulostuttaa iltaanne kauniilla laulullaan (…kuunnelkaa sitä täältä mutta laittakaa äänenvoimakkuus pienelle…), ihanainen Kenkänokka-chan tuijottaa pelottavasti mutta se on vain hänen tapansa. Ja sympaattisuus ulottuu myös itse tuotantoon, kaikki näkevät heti että jenejä ei näille kavereille ole liiennyt juuri ensinkään (…OP-animaatiossa ei ole ollut varaa edes animoida auton pyörien liikettä…) mutta silti he ganbaroivat ja saivat aikaan lopputuloksen joka sekä hauskuutti, herätti tieteisarvoituksen pohdintaa että tarjosi sydäntälämmittäviä ystävyyden hetkiä söpöjen hahmojen kera – siinä tavoitetta joka jää saavuttamatta melkoisen monelta animesarjalta vaikka kylpisivätkin setelikasoissa.

Sarjan tekijätiimi – ohjaaja TATSUKI, kässäristi Shigenori Tanabe ja studio Yaoyorozu – tulevat liki täydestä tuntemattomuudesta ja vaikka käytetty 3DCGI ei maailman parasta ollutkaan niin tarinankirjoitus onnistui varmasti yli kaikkien odotusten kaappaamaan katsojien huomion kun siirryttiin lapsekkaan viattomasta slice-of-life-tepastelusta savannilla tiukkaan scifi-juoneen kun tulivuorten mönjät muuttavat kivet inhoiksi päällekäyviksi möykyiksi mutta taas eläimet ihmisenkaltaisiksi eläinystäviksi (…ja Reppu-chan puolestaan syntyi puiston työntekijän Mirai-chanin hiuksesta…). Seiyū-listan kärkinimi on ilman muuta ensimmäisessä pääroolissaan briljeerannut Yuka Ozaki (Servaali-chan) joka vaikka nyt ei kovin monipuolisesti päässytkään esittämään lahjojaan niin omaksumansa genki-tyyli sopi aivan erinomaisesti hahmonsa rakastettavaan höhlyyteen. Kokenut kehäkettu Aya Uchida (Reppu-chan, Boss-robotti, Mirai) säesti rutiinilla taustalta ja sarjan erittäin laajaan ääninäyttelijäkaartiin sopii monta alan legendaa: Chiaki Omigawa (Kameleontti-chan), Kanae Itō (Harmaasusi-chan) ja Yū Kobayashi (Tsuchinoko). Ja Ayumi Ayano (Iibis-chan) saakoon erityismaininnan ainutlaatuisista laulajan-lahjoistaan kuten yllä kuulitte…

Näin kun sarja sitten saatiin päätökseen ja ollaan suuren suosion huipulla (ks asiasta lisää täältä) niin eiköhän ole aika lailla selvää että on vain ajan kysymys koska toinen kausi saapuu telkkariruutuun ja tämä on hyvä näin!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset