~ Arvosana 3/5 ~ (vain uuden osuuden arvostelu, ks lisää alla)

hnh0

Iki-ihana Yumemi on ruuduillamme nyt viimeistä kertaa!

Klassikko-arvonimen ansainneen legendaarisen Key-firman kulta-ajoilta peräisin olevan planetarian: Chiisana Hoshi no Yume -animesarjan (ks arvostelu täältä, ja lisää arvonimestä täällä) jälkeen animesovituksen saa tässä myös koko idean keksijän Yūichi Suzumoton kirjoittama Hoshi no Hito -jatkonovelli jossa siirrytään ajassa 50 vuotta eteenpäin ja pääsemme seuraamaan roskisdyykkari Kuzuyan vanhuuden päiviä ankeassa ydintalvesta kärsivässä postapokalyptisessa scifi-maailmassa. Tästä parin tunnin mittaisesta leffasta noin reilu puolisen tuntia on uutta materiaalia ja loppuaika käytetään animesarjan uusintaan ja tässä arvostelussa keskitytään vain tämän uuden osuuden arviointiin.

hnh1

Nämä nassikat ovat tulevaisuuden planetaristeja

Ensi alkuun näemme kuinka vanha mies tuupertuu maahan lumimyrskyssä mutta onnekseen kylän lapset löytävät hänet lumen alta ja näin hän toipuu seikkailustaan ja osoittautuu että hän on kuuluisa planetaristi – eli tuntemamme Kuzuya ryhtyi sarjan tapahtumien jälkeen kiertelemään paikasta toiseen ja esittelemään tähtitaivasta ihmisille pienen kuljetettavan projektorinsa avulla. Niinpä toivuttuaan hän rakentaa lasten avulla planetaarion ja näin he ensi kertaa haltioissaan näkevät tähtitaivaan minkä johdosta Kuzuya toivookin että hän voisi kouluttaa lapset jatkamaan hänen työtään. Kyläläiset eivät ole asiasta ollenkaan innoissaan ja kieltävät moisen hullutuksen vaikka lapset itse olisivat mitä mieluimmin lähteneet hommaan mukaan. Niinpä he rukoilevat kylän jumalan edessä parempaa onnea – ja Kuzuyan ällistykseksi tämä jumala onkin yumemimainen androidi! Hän saa vahingossa aktivoitua sen mutta lyyhistyy sen jälkeen tantereeseen ja kuolee, ja suruisan iloiseksi lopuksi näemme kuinka hän lopulta tapaa pitkän odotuksen jälkeen Yumeminsa taivaassa joka Yumemin toiveiden mukaisesti on yhteinen niin ihmisille kuin androideillekin! Ja lisäksi meidän annetaan ymmärtää että lapsoset jatkavat kuin jatkavatkin tähtinäytäntöjä pitäen näin yllä ihmiskunnan pientä toivon liekkiä paremmasta tulevaisuudesta.

hnh2

Näin aika jättää lopultakin Kuzuyasta…

Noniin, kun alkuperäinen sarja oli siis nenäliinapakettien kulutuksella mitaten liki ennätyksellisen nyyhkyisä niin sen uudelleenkatselu tämän leffan osana asetti tunnelman melko lailla kohdilleen kun näimme kuinka tämä Hoshi no Hito -osuus vei tarinamme sankareiden Yumemin ja Kuzuyan tarinan suruisaan mutta odotettuun päätökseen. Postapokalyptinen maailma on vain mennyt toivottomampaan suuntaan eikä Yumemille ole luvassa Kuzuyan kuvailemaa uutta työpaikkaa – muualla kuin taivaassa jonne he molemmat nyt ovat sitten lopultakin päässeet. Ovatko sitten leffan lapset Levi, Job ja Ruth se tulevaisuuden voima joka pitää yllä ihmiskunnan toiveita päästä tähtiin jää meidän kunkin pohdittavaksi – mutta tekijät ilmaisivat omaa toiveikkuuttaan ”Hoshi no Fune” -loppubiisillään.

Naokatsu Tsuda jatkaa tässä sarjan jälkeen ohjaushommissa ja Kuzuyan tarina etenee tasaisen loogisesti joskin seikkailut jumal-androidin kanssa jäivät hieman ohuiksi ja jossainmäärin tarpeettomiksi kun ei se Yumemi sitten syntynytkään uudelleen (…eikä tietysti voinutkaan koska eihän hän voi elää taivaassa ilman Kuzuyaansa…). Loppuhuipennus taivaaseen astumisineen oli sitten jälleen kerran Key-firman maineen arvoinen keskimääräistä suuremman vollotuskohtauksen aiheuttava Titanic-mainen veto josta ei tekijöitä voi kun kiitellä (…joskin tosin se Titanic-maisuus ei välttämättä ollut ollenkaan sattuma…). Tekninen taso tässä uudessa osuudessa oli selvästi sarjaa heikompi minkä näkee ikävänä kontrastina kun uutta ja vanhaa materiaalia vilahtelee ruudulla peräkkäin. Sen sijaan musiikkiraita oli jälleen kerran erittäinkin itkuisaa ja erityisesti pyöritettiin ”Itsukushimi Fukaki” -virttä joka on siitä kurja juttu että sen kun kuulette pyrskähdätte aina kymmenminuuttiseen vollotuskohtaukseen (jos ette usko niin kokeilkaa asiaa täällä).

Eikä lopuksi voi lausua muuta kuin suuret kiitokset Keiko Suzukille (Yumemi) joka äänellään on luonut yhden animemaailman ihastuttavimmista ja muistettavimmista söpötypyistä vaikka halpamalli-androidi onkin!

hnh3

…ja niin Kuzuya ja Yumemi tapaavat lopulta uudelleen yhteisessä taivaassa!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset