btitan2

Kauden paras animevitsi: spedetitaani! (Shingeki no Kyojin (kakkoskausi))

Hieman jo ennakkoon tämä kevätkausi vaikutti arveluttavalta ja näin nyt kun ensimmäinen kuukausi on takana niin enää ei voi välttyä siltä johtopäätökseltä että menossa on melkoisen alavireinen kausi. Vaikka sarjojen määrä on huippulukemissaan ei laatu vastaa odotuksia ja katselunautintoa tarjoavatkin lähinnä vain rutiinisöpöilyt joissa niissäkään ei aivan huipulle ole nyt ylletty – puolestaan scifijännäri Seikai Suru Kado on ainoa epäsöpö sarja joka pääsee tämän postauksen katselusuosituksiin. Jostain syystä kevätkaudesta on tullut viime vuosina koko ajan heikkenevä kokemus johon en ole keksinyt oikein mitään kunnon selitystä. Japanissa fiskaalivuosi alkaa keväällä joten luulisi että budjetit tärvättäisiin tällöin mielenkiintoisiin uusiin kokeiluihin kun rahaa kerran on mutta ei se tältä ikävä kyllä näytä.

No niin se valitusvirsistä ja sitten asiaan!
_______________________________________
ARVOSANA 3.5/5

Hinako Note

hinako

Hinako on vain niin herttaisen ujo söpötypy!

Ihanainen söpötypy Hinako on tässä sarjassa se kantava voima joka vie katsojan sydämen – hän oli pikkuisena vain niin ujo että hankki toimeentuloa linnunpelättimen hommassa mutta nyt Tokioon muutettuaan puhelee jo kavereiden kanssa ja on rohkaistunut jopa laulamaankin! Söpötypyjoukon slice-of-life-komedia sinänsä on jo mukavaa seurattavaa mutta hienouteen sitä kohottaa juuri tämä Hinakon kasvutarina jossa hän haluaa intopiukeana ryhtyä näyttelemään ja hankkia sitäkautta rohkeutta jolla voittaa piinaava ujoutensa. Typyjen kahvilatyöt tuovat miellyttävästi mieleen sarjan Gochūmon wa Usagi Desu ka? (ykköskausi arvosteltu täällä, kakkoskausi täällä), eikä ihanaista yuriakaan ole unohdettu kun Mayu ja Aki etsivät vain kiihkeästi yhteistä aikaa. Näin ne aivan kelpo animesarjan elementit ovatkin sitten kasassa!


Shūmatsu Nani Shitemasu ka? Isogashii Desu ka? Sukutte Moratte Ii Desu ka? (SukaSuka)
What do you do at the end of the world? Are you busy? Will you save us?

sukasuka

Willem on melkoisen suuri hitti pikkuisten keijutypyjen joukossa!

Erityisen söpöt keijukaistypyt ovat tässä siis sodassa käytettäviä aseita mutta tavallisuudesta poiketen emme nyt seuraakaan mätöstelyä vaan sitä kuinka kotijoukot jännittävät kuinka sotimaan lähetettyjen typyjen oikein käy. Erityisen traaginen tarinan aihe on lähettänyt katsomon jo ennakkoon nenäliinapakettiostoksille mutta sarjassa on hieman kummallisesti edetty varsin hitaasti niin että kolme ensimmäistä episodia on ollut oikeastaan vain maailman ja hahmojen esittelyä ja vasta nelosepisodissa sydämen kulmaa vähän liikauteltiin kun Chtholly (…nämä typyjen nimet ovat sitten jotain aivan toisesta maailmasta…) kavereineen on pitkään tietämättömissä tappeluretkueellaan. Eipä silti, tämä keijutypyporukka on ihanaisista ihanaisinta sakkia joten heidän aivan slice-of-life-menoaankin seuraa mielellään mistä hyvänä esimerkkinä vaikka se kun Tiat ja Willem nelosepisodissa hengailevat kaupungilla. Ja musiikkipuolella on aivan pakko mainita se että kun ”Scarborough Fair” (josta tunnetuimman version on tietenkin esittänyt Simon & Garfunkel) kajahtaa ääniraidalta niin tunnelma asettuu välittömästi ns kohdilleen! Animekonossöörejä taas ilahduttaa se kun samassa sarjassa kuulemme tositoimissa legendoista legendaarisinta Kikuko Inouea (Nygglatho) ja hänen Honoka-tytärtään (Dorio).
_______________________________________
ARVOSANA 3/5

Alice & Zōroku

atz

Ihanaiset Sana ja Sanae vaihteeksi frisyyrihommissa!

Supervoimatypymme Sana (…sen nimi ei siis ollutkaan Alice…) on karkumatkalla ihmiskoelabrasta kun törmää äreään Zōroku-setään ja näin sitten viiden ensiepisodin aikana näemme kuinka Sanasta tulee kuin tuleekin Zōrokun toinen lapsenlapsi. Hieman harmittavasti kuitenkin sen sijaan että tarinassa olisi keskitytty pääparimme lämminhenkiseen suhdekehitykseen niin homma onkin vedetty erityisen toimintapainotteiseksi jossa ykkösepisodin karkuunkaahailu oli vielä jopa aivan reipasta hauskaa mutta myöhemmissä episodeissa tässä on taannuttu varsin keskinkertaiseen supervoimamättöön. Onneksi kuitenkin väläyksittäin näemme myös söpöisiä tunnelmahetkiä kun Sana haluaa vain olla supervoimistaan huolimatta normaali tyttö ja kokea uusia juttuja – näiden avulla sarja vielä sinnittelee elossa joten toivottavasti tuotannon pojat nyt muistavat lisäillä niitä vain entistä enemmin kun sarja tästä etenee.


Eromanga Sensei

eromanga

Huomatkaa Sagirin eläväinen animointi kun asialla on aivan oma hahmoanimaattori!

Kun nyt ensin hikikomori-imōto Sagiri kaivautui huoneestaan jotta tapasivat toisensa niin tämän jälkeen söpön sisaruspariskuntamme rakkauskertomus on lähtenyt hyvään vauhtiin kun episodissa 4 pääpoju Masamune jo kirjoitti sisarelleen kokonaisen rakkaus-ranoben – vaikka tosin naapuritalossa asusteleva huippulahjakas kilpaileva kirjailijatypy Elf hieman häiritseekin pariskuntamme elämää kun soittelee pianoa nakuna… Taattua Tsukasa Fushimi -tuotantoa (Ore no Imōto ga Konnani Kawaii Wake ga Nai) jossa kaikki on kohdallaan: on kevyttä komediaa, sydäntälämmittävää siscon-romanssia ja ecchihtäviä kuvakulmia – joiden laadun takaa se että animelle harvinaislaatuisesti Sagirin hahmolla on peräti aivan oma animaattori Keisuke Kobayashi. No, kyllä sarjan tekninen laatu muutenkin on oikein kelpo tasoa.


Fukumenkei Noise
Anonymous Noise

fukumenkei

Yuzu ryntää vain lohduttamaan Ninoa!

Perinteistä shōjo-romanssia pyöritetään sitten tässä kun söpö laulajatypy Nino rakastaa vain naapurinpoika Momoaan joka tosin ei halua enää tavata häntä, mutta taas toisaalta säveltäjäpoju Yuzu vannoo vain haluavansa Ninoa… Komedian sijaan tässä mennään kuitenkin vähän angstisemmalle puolelle kun sankarimme murehtivat toteutumattomia rakkauden unelmiaan mutta ganbaroivat silti sykähdyttävästi niiden puolesta. Kuorrutuksena päälle on sitten vetäisty tällainen varsin miellyttävä koulubänditeema jossa erityisesti mukavaa on se että perinteisen idolijollotuksen sijaan Nino rääkyy tällaista vähän rankempaa settiä kun toivoo että äänensä tavoittaisi lapsuudenystävä-poikkiksensa.


Nobunaga no Shinobi: Ise Kanegasaki Hen
Ninja Girl & Samurai Master (kakkoskausi)

nobunaga

Matsunaga Hisahide piinaa tässä ihanaista Chidoriamme!

Söpöisän ninjatypy Chidorin kakkoskausi on alkanut odotettua miellyttävämmissä merkeissä kun ruutuun asteli Nobunagan kaveriksi pervo setä Matsunaga Hisahide jonka seksiehdotukset saivat ah niin viattoman Chidorin pyörälle päästään mikä oli oikein hauskaa! Muutoin tässä shorttisarjassa (3.5 minuutin episodit) jatketaan Sengoku-ajan historiakatsauksen merkeissä ja jatko hieman pelottaa kun Matsunaga on nyt siirtynyt sivuun, kuka meitä tämän jälkeen viihdyttää?


Seikai Suru Kado
KADO – The Right Answer

seikaisuru

Tässä se alieneiden borg-kuutio sitten on!

Scifi-juoni rykäistiin kertaheitolla kunnolla käyntiin kun borg-kuutio lätsähti Hanedan lentokentälle ja kaappasi sisuksiinsa lentokoneen matkustajineen minkä jälkeen sieltä pelmahti ilmoille myös alien-jäpikäs Suhina joka haluaa vain tarjoilla ihmiskunnalle loputtomasti ilmaista energiaa. Miellyttävän teknojuonen lisäksi nelosepisodissa lisättiin kierroksia kun hommaan sotkeutuu YK joka haluaa energiapallerot omakseen ja näyttää siltä että tiedossa on kansainvälistä poliittista juonittelua ja sapelinkalistelua mikä sekin on mitä mainiointa, ja kun vielä tämän päälle kuulemme filosofista pohdintaa siitä onko ilmaisenergia sittenkään ihmiskunnalle siunaus vai kirous niin johan voidaan sanoa että originaalitarinan kirjoittajat ovat kasanneet suorastaan harvinaislaatuisen laadukasta tekstiä. Hahmot ovat kyllä virkamiesmäisen pökkelöisiä (…niinno ne siis OVAT virkamiehiä…) joten niiden takia ei kannata vaivautua mutta juoni on siis tähän mennessä ollut varsin rehvakasta seurattavaa.


Sakura Quest

sakura

Yoshinoa jahtaa jokin otus – komediapuoli menee tässä hieeeeeeman överiksi…

P.A. Works ja typy-työpaikka-anime ovat jo kohtuullinen käsite Hanasaku Iroha – ja Shirobako-sarjojen (arvostelu täällä, ja mainitaan tässä että lisääkin tätä sarjaa voisi olla tulossa, ks täältä) jälkeen ja tämä tämänkertainen painos tutustuttaa meitä turismibisnekseen kun syrjäinen Manoyaman kylä palkkaa hieman vastahankaisen Yoshino-typymme kuningattarekseen. Ainakin näin alun osalta meno on sitten ollut kuitenkin hieman alavireistä kun Yoshino ei ensi alkuun oiken ottanut hommaa omakseen eivätkä typyporukan markkinointitempauksetkaan onnistuneet sitten ollenkaan joten hommasta on puuttunut shirobakomainen tekemisen ilo ja meininki ja hahmot ovat lähinnä monologoineet itselleen motivaatiota jatkaa ruudulla olemista minkä päälle komediapuolikaan ei osu aina aivan kohdalleen. No, josko näistä episodin 5 puuleikkaushommista nyt tulisi jotain, ja tietysti on hyvä muistaa että episodeja sarjassa on kaikkiaan 25 joten vielähän tässä ehtivät typymme saavuttaa suuria niinkuin kunnon tarinan kaareen kuuluisi.


Sōryo to Majiwaru Shikiyoku no Yoru ni…

souryo

Munkkipojumme Kujō ei aikaile otteissaan ja tämä on vasta pientä alkua tulevalle…

Ensialkuun pitää huomauttaa siitä että tästä shorttisarjasta (3.5-4 minuutin episodit) on liikkeellä kolme versiota eri lailla sensuroituna ja näistä ainoa katsomiskelpoinen on se kaikista vähiten sensuroitu K18-versio jolloin pääsettekin sitten ihmeellisen hentain maailmaan (jolloin japanilaiseen tyyliin edelleenkin sukupuolielimet on pikselöity). Munkkipoikamme Kujō ei aikaile otteissaan tavatessaan häneen jo koulussa ihastuneen Mio-typyn ja heti ensiepisodeissa päästiin sängyn puolelle joskin sitten tunnelmaa hieman latisti se kun käytiin Kujōn kotitemppelissä esittäytymässä mutta vitosepisodissa mentiin sitten kylvyssä jo kelpo lätinän kera. Ollakseen hentaita niin mukana on siis ehkä hieman liian paljon muuta tarinaa jonka johdosta tunnelma pääsee välillä ns laskemaan minkä lisäksi varsinaista toimintaa vaivaa lievähkö monotonisuus. Hekuman huipulle on päässyt tähän mennessä vain Mio, johtuneeko tämä sitten siitä että tässä taustalla on nimenomaan shōjo-hentai-manga kun ns money-shot antaa vielä odottaa itseään…


Tsuki ga Kirei
as the moon, so beautiful

tsuki

Pääparimme Akane ja Kotarō luo tässä kohtalokkaita katseita toisiinsa…

Kuu loistaa kauniina (=historiallinen japanilainen kiertoilmaus sille että rakkaus loimottaa) tässä sarjassa kun koululaislapsosemme Akane ja Kotarō ottavat haparoivia ensi askeliaan rakkauden tiellä ja vaikka aihehan ei nyt mitenkään uusi ole niin tähän on saatu ladattua sellaista valloittavan söpöä viattomuutta kun molemmat sankarimme ovat vain niin ah ujoja mutta silti rohkaistuvat silti jopa vaihtamaan Line-tunnuksiaan (…jota firmaa sarjassa ankarasti muuten mainostetaan noin yleensäkin…) ja chattailemaan ihanaisesti. Hennot vesiväri-taustamaalaukset korostavat eteerisen rauhaisaa ja viipyilevää tunnelmaa muistuttaen hieman vuoden 2011 sarjaa Hōrō Musuko jossahan kuvailtiin vähän erikoislaatuisempien pikkulasten suhde-elämää. Pitääkö minun nyt tässä nyt kohta alkaa kiittelemään ohjaaja Seiji Kishiä??? Kammottava ajatus! Laitetaan sarjan hyvyys tähän mennessä kässäristi Yūko Kakiharan (Chihayafuru 2, orange) piikkiin…
_______________________________________
ARVOSANA 2.5/5

Shingeki no Bahamut VIRGIN SOUL
Rage of Bahamut: Virgin Soul

Erittäin törpöllä mättöön keskittyneellä ykkösepisodilla aloitettu kakkoskausi oli masentava kokemus mutta pikku hiljaa ihanaisen Ninan söpöys on valloittanut katsojakunnan kun se vain ihastuu palavasti jokaiseen näköpiiriin osuneeseen komistukseen samalla kun peittoaa kaikki kädenväännössä. Tarinasta ei vielä ole sen kummemmin tietoa, ilkeä kunkku jahtaa halveksittuja demoneita mutta Ninan ihastusdemoni tappelustaa vastaan, tässä se noin suurinpiirtein on, mutta niinkauan kun saamme ihastella Ninan punastelua kaikki on hyvin! Tekninen taso on jumalaista katseltavaa samoin kuin ääniraita majesteettista kuultavaa mieskuoron ujeltaessa keskiaikaisia säveliä.
_______________________________________
ARVOSANA 2/5

Shingeki no Kyojin (kakkoskausi)
Attack on Titan (kakkoskausi)

Spedetitaani! Hahahahahaha! Hehehehehehe! Hihihihihihi! Hohohohohoho! Palkitsen kauden parhaan animevitsin (…tosin täysin tahattoman sellaisen…) nostamalla arvosanaa puoli pykälää koska muutoin meno on entisenkaltaista angsista älämölöä jossa pissislauma jahtaa mukavia titaaneja jotka vain haluaisivat elellä kaikessa rauhassa popsien samalla turhakeporukkaa aamupaloiksi. Ja animeteollisuuden historiaa on tekeillä sitten siinä että mikäli ennakkotiedot paikkansa pitävät niin sarja tekee levymyynnissä kaikkien aikojen murskaavimman pudotuksen kausien välillä.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset