~ Arvosana 3/5 ~

days0

Aloittelevan jalkapallistin uralla on kaikenlaisia vaaroja kuten Tsukushi huomaa…

Erityisen perinteistä urheilusarjaa tarjoillaan sitten tämän potkupallopoikien tarinan avulla jossa pääpojumme Tsukushi ryhtyy pelihommiin ollakseen yhdessä ainoan kaverinsa Kazaman kanssa mutta osoittautuu että hänellä ei ole sitten minkäänlaisia palloilukykyjä – vaan ainoastaan suunnaton jääräpäisyys jonka avulla hän sitten loputtomasti treenaten onnistuu lopulta oppimaan jotain fudiksesta.

days2

…mutta ankaran treenin jälkeen nyt on pallo jo mennä maaliin asti!

Näin siis Tsukushi tapaa koulussa bissepoikapojuli Kazaman joka pyytää häntä mukaan futsal-matsiin ja sinnehän sitä sitten mennäänkin ja Tsukushi osoittautuu hommassa äärimmäisen kyvyttömäksi joskin kuitenkin hyvin innokkaaksi ja niinpä samoilta puheilta Tsukushi liittyy koulun jalkapallokerhoon jossa häntä ei lannista edes se pikkujuttu että kapteenipoju kenkäisee hänet aluksi ulos porukasta. Innokas treenaus kuitenkin vakuuttaa kerhon väen ja niin mennään harjoitusleirille jossa Tsukushin ainoa ase – kova juoksukunto – auttaa kuin auttaakin jengiä voittamaan pelinsä. Sitten kyyninen typy Ubukata ryhtyy joukkueen manageriksi ja kaikkien yllätykseksi Tsukushi valitaan seuraavan matsin joukkueeseen ja hänen energinen juoksentelunsa jälleen kummasti hyödyttää muuta porukkaa – ja jälkeenpäin hän oivaltaa että hänen kannattaa seuraavaksi opetella juoksentelmaan älykkäästi eikä vain sinnesuntänne. Semifinaaliottelussa kaikki menee hyvin kunnes Tsukushi saa potkun päähänsä, ja lopulta finaalissa hän pääsee yrittämään jopa viime sekunnin voittomaalia mutta pistääkin pallon tolppaan ja niin he katkerasti häviävät.

Sitten mennään uudelle leirille ja Tsukushi huomaa harjoitusottelussa että hänen juoksentelunsa ei enää tehoakaan vastustajiin joten hänen on opittava uusia temppuja pärjätäkseen. Näin hän sitten treenaa niin puolustajan kuin kärkipelaajankin paikkaa ja hänen uhrautuvainen puolustuspelinsä tuokin otteluvoiton kotiin. Finaaliottelussa Kazama loukkaantuu mutta kaikki kääntyy parhain päin kun Tsukushi onnistuu kun onnistuukin lopulta tekemään kovasti himoamansa voittomaalin. Sitten seuraavassa turnauksessa kaikki menee hyvin kunnes semifinaaliottelu joudutaan pelaamaan ilman joukkueen kolmea huippuässää joten pientä epävarmuutta on ilmassa ja ottelu onkin tasainen mutta Tsukushi hankkii aggressiivisella juoksentelullaan vapaapotkutilanteita siihen malliin että vapariekspertti Kimishita pistää kolme palloa verkkoon mikä tuo poppoolle voiton ja pääsyn finaaliotteluun jota jäämmekin sitten odottelemaan kun sarja lähtee joskus toiselle kaudelleen.

days3

Söpöistä rakkauttako tässä viritellään… (Ubukata x Tsukushi)

Äärimmäisen perinteistä urheilusarjojen kasvutarinaahan tässä siis rakennetaan kun ilman minkäänlaisia pelikykyjä omaava Tsukushi silkalla tahdonvoimalla treenaa sen verran hurjasti niin että hänellä on ensi alkuun edes yksi joukkuetta hyödyttävä kyky: hän jaksaa juosta edestakaisin samalla sekoittaen vastustajien peliä. Mutta aivan huomaamatta hänelle kuitenkin kehittyy siinä samassa toinenkin kyky, porukan tsemppihengen nostatus joka syntyy siitä kun hän on aina vain niin intopiukea kun saa luottamusta ja pääsee kentälle pelailemaan vaikka ei osaakaan oikein mitään kunnolla. Tsukushin hahmo on siis tässä se joka sarjaa vie, hieman naiivin viattomasti hommastaan innostunut kaverihan valloittaa helposti katsomon sympatiat puolelleen minkäpäälle miellyttävää on se kuinka hänen perheensäkin ilahtuu kun yksinäinen poju saa pelailun myötä uusia kavereita (erityisesti episodi 8 oli varsin kokoroa lämmittävää seurattavaa). Söpö manageritypy Ubukata ansaitsee erityismaininnan hänkin, hän toimii sarjassa ensi alkuun vastarannankiiskinä joka omien kokemustensa jälkeen on sitä mieltä että tavisten ei tulisi ganbaroida koska turpiin tulee kuitenkin ja haukkuu Tsukushia koska pitää tätä hölmönä kun roikkuu täysin pelitaidottomana fudisjoukkueen mukana. Hänen mielenmuutoksensa episodissa 4 kun hän oivaltaa että ihmiset on itse asiassa luotu ganbaroimaan on eräs sarjan kohokohtia alleviivaten sanomaa jota tässä halutaan katsojille välittää – minkä päälle tässä tietenkin viritellään myös tyypillistä urheilusarjaromanssia Ubukata x Tsukushi joskin tässä suhteessa Ubukatalla on kova työ heivata jalustaltaan Tsukushin ensi-ihastus, söpöpojuli Kazama… Hieman tämän hienon filosofisen atmosfäärin jalkoihin jäivät sitten varsinaiset ottelukuvaukset joiden tehosta perin kehno animaatiolaatu vei parhaan terän, alun komediallisten kommellusten jälkeen miellyttävimpiä jännityshetkiä vietettiin episodien 12 ja 18 kuvaamissa ottelun loppuhetki-kohtauksissa joissa nähdään Tsukushin tie epäonnistujasta voittajaksi, eikä kehno ollut episodien 21-24 semifinaaliottelukaan.

days5

…mutta mikään ei voita suloista bromanssia Tsukushi x Kazama!

Studio Mappa on saanut käytettäväkseen vain muutaman jenin kahvikassan pohjalta ja se näkyy varsin ikävästi otteluanimoinnissa jotka eivät sitten ensinkään hivele silmiä varsinkin kun jalkapallo on urheilumuoto jossa liikettä riittää parinkymmenen pelaajan juoksennellessa kentällä. Tästä johtuen potkupallosarjojen spesialistiohjaaja Kōnosuke Uda (Ginga e Kickoff!!) tapansa mukaan tekikin sitten työtä sydämellään ja panosti sarjan kasvuosuuteen sekä sitten ganbarointiystävällisen sanoman rakentamiseen mikä sitten sarjan tasoa nostikin kertaheitolla. Tosin kieltämättä jenjä on kyllä polteltu sarjan seiyū-kaartiin: Yoshitsugu Matsuoka (Kazama), Daisuke Namikawa (Mizuki), Daisuke Ono (Kimishita) ja itse Mamoru Miyano (Ōshiba).

days4

En tiedä mitä tässä tapahtuu ettekä halua tietää tekään…

Ja kuten tuossa tuli mainittuakin, sarjan toinen kausi on jo julkistettu joskaan sen ensi-ilta-hetkestä ei vielä ole tietoa.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset