Natsume Yūjin-Chō (vitoskausi)


~ Arvosana 3/5 ~

natsume1

Näin on päästy siihen että Natsumellakin on jo joukko kavereita!

Tässä siis jo peräti viidettä kauttaan Natsume-pojuli yrittää elää normaalia koulupojan elämää jota kuitenkin hieman häiritsee hänen kykynsä nähdä henkiä – ja niitähän riittää siinäkun jotkut ovat ystävällisiä avunhakijoita niin toisilla on sitten inhemmat päämäärät mielessään mutta onneksi viinaanmenevä henkikattikaveri Nyanko-sensei aina viime hetkillä pelastaa tiukemmista tilanteista. Varsinaista mättöä tässä nähdään vähemmän vaan meininki on enemminkin mushishi-maista tuumailua ja pitkiä hiljaisia hetkiä jolloin tunnelma on tärkeämpää kuin toiminta.

natsume3

Pyyhettä palauttava söpötypyhenki oli vain niin ihastuttava!

Episodimaisessa sarjassa ei ylikäyvää juonta siis ole ja parhaimmat hetket ilman muuta vietettiin jo heti kättelyssä episodin 2 söpötypyhengen kanssa (lisää täällä) missä yhdisteltiin loisteliaasti niin huumoria kuin natsumeparhauteen yltänyttä katkeransuloista draamaakin. Lisää hienoa seurattavaa tarjoiltiin vielä episodissa 9 jossa pikku-yōkai halusi vain kovasti liittyä suuresti ihailemansa suuremman yōkain kulkueeseen, mutta sen sijaan sarjan keskivaiheiden Matoba+Natori-painotus ei edelleenkään ollut mitään onnistunutta settiä. Uutta taustatarinaa tarjoiltiin ykkösepisodissa Reikon osalta ja episodissa 10 saimme nähdä ottovanhempien tarinan ajoilta kun Natsumi adoptoitiin.

natsume2

Yōkaiden joukkoon mahtuu myös muita vähemmän pelottavia otuksia…

Tämän franchisen suurimpana voimana ovat aina olleet tarinat joissa surullisen kohtalon kokenut yōkai saa Natsumelta tarvitsemaansa apua ja vaikka aina kaikki ei käännykään suloisaksi onnen auvoksi niin siltikin pääsemme nauttimaan kovasti kokoroa lämmittävien katkeransuloisten kyynelten vuosta nenäliinaamme – ja onneksi tälläkin kaudella saimme ruudullemme muutaman tällaisen klassisen episodin. Ikävästi kuitenkin kausien edetessä mukaan on otettu enemmän ja enemmän tarinoita joissa on vain päästävä eroon jostain pahantahtoisesta yōkaista jota Natsume joutuu peloissaan jeesailemaan, tai mikä vielä pahempaa edessä on inhaa mörkömätöstelyä. Eihän tällaisessa hommassa ole mitään suloista vaan jos turpiinveto kiinnostaa niin sitä varten on sitten tehty kaikki tusinatuotanto-shōnen-sarjat. Kaikkien franchisen kausien yli mukana on myös pientä kasvutarinaa jossa Natsume on nykyään jo kutakuinkin sinut yliluonnollisen kykynsä kanssa joka pikkuisempana oli hänelle koulukiusausta aiheuttava ongelma, ja pienenä pikanttina lisänä kaiken päälle Nyanko-sensei hoitelee mukaan komediahetkiä ryyppyreissujensa ja ahneutensa avulla. Lisää ruutuaikaa olisin toivonut söpölle Taki-typylle, ja haaveissa olisi myös kokonainen oma sarja varsin velmulle Reiko-mummolle jonka tarinasta aina silloin tällöin meille paljastetaan pieniä kiinnostavia palasia.

Remmissä oli ensimmäistä kertaa studio Shuka joka tosin ei mikään suurempi muutos tainnut olla koska tämän puulaakinhan on perustanut Brain’s Base -studiolta lähtenyt väki jokahan oli siis se firma joka animoi franchisen neljä edellistä kautta. Samaten jatkuvuutta takasi ohjaajanpallilla edelleen heilunut suurmies Takahiro Ōmori apunaan tällä kertaa Kotomi Deai (Gin no Saji Dai-2-ki), ja kässäristä vastasti puolestaan kolmatta kautta Sadayuki Murai. Ja kuten aiemminkin, veteraani-seiyū Kazuhiko Inoue pelasti päivän ärähtelemällä möreästi Nyanko-sensein roolissa.

Natsume-faneillehan on vain lisää hupia tiedossa kun franchisen kuudes kausi Natsume Yūjin-Chō Roku on buukattu kevätkaudelle 2017.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset