~ Arvosana 2.5/5 ~

occult1

Pääpoju Yūta saa tässä siivet!

Videopelifirma 5pb. (…tunnette sen Science Adventure -pelisarjasta joista kuuluisin lienee Steins;Gate…) on sen verran leppoisa työpaikka että toimari Chiyomaru Shikura on kirjoitellut aikansa kuluksi myös ranobesarjan johon tämä anime sitten perustuu. Vaikka tämä ei virallisesti olekaan osa tuota Science Adventure -universumia niin meno on kyllä hyvin tutunoloista kun okkultismiblogia ylläpitävä pääpojumme Yūta joutuu keskelle maagisilta vaikuttavilta tapahtumia kun ensin löytyy pari ruumista ja sitten jo päälle toistasataa. Mysteerinratkomishomma on siis kyseessä ja mukaan on leivottu myös ajan myötä ilmeneviä lievästi scifimäisiä elementtejä jotta sarjan juuri-ja-juuri kehtaa lukea myös tähän kategoriaan.

occult2

Ryō-tas esittää tässä kaksi syytä seurata sarjaa…

Noniin, tapaamme siis pääpojumme Yūtan blogaamassa kun hän saa päähänsä käydä haastattelemassa erästä proffaa joka kuitenkin löytyy huoneestaan yllättäen tapettuna ja vielä enemmän yllättyneenä Yūta saa ohjeita salaperäiseltä radioääneltä vetäistä mukaansa proffan poskihammas joka on jonkinlainen avain. Hieman hankala tilanne siis, mutta sitten iskee vielä suurempi shokku kun telkkarissa uutisoidaan valtavasta massaitsemurhasta, peräti 256 ruumista ongitaan likeisestä lammesta! Pienen pyörinnän jälkeen Yūta päätyy jälleen proffan työhuoneeseen jonka katosta löytyy salakoodattu sanoma joka ilmenee että on lampeen hukkuneiden ihmisten nimilista ja sitten iskeekin oikein shokkujen shokku: Yūtan nimi on kuolleiden listalla ja porukka huomaa että todentotta, he ovatkin kaikki kuolleet! Mutta koska tästä huolimatta kaikki pölöttävät keskenään ilman huolen häivää he arvelevat että onkin käynyt niin että heidän henkensä on siirtynyt pois ruumiista elämään jonkinlaisessa henkidimensiossa – ja niinpä hetimiten kuulemmekin salaperäisestä organisaatiosta joka on rakentanut erään herra Nikola Teslan teorioiden mukaisen härvelin jonka avulla he voivat myydä rikkaille ikuisen elämän siirtämällä hengen pois ruumiista – mutta se mitä he eivät kerro on se että he voivat myös hallita vempeleensä avulla tämän kuolemattoman porukan mieliä. Sitten erityisen isotissinen typy Ryō-tas paljastuukin Teslan jo kauan sitten kuolleeksi tyttären hengeksi ja samalla keksitään että he ja muut 256 lampeen kuollutta ovat olleet jonkinlainen testijoukko jolla Teslan keksinnön toimivuutta on kokeiltu. Ryō-tas haluaa että radiotorni tuhotaan jotta ilkiöorganisaation suunnitelmat menisivät myttyyn mutta sitten he keksivät että he tarvitsevatkin tornia vielä jotta voivat siirtyä ajassa 8 minuuttia taaksepäin ja näin palata jälleen oikeasti henkiin omiin kehoihinsa. Tällä välin poweruppustanut Yūta hankkii hukkuneen avaimen takaisin superkyvyillään ja hoitaa hankalan tilanteen uhraamalla itsensä ja näin porukka herää henkiin, torni tuhotaan ja kaikki on hyvin! Ja voi olla että Yūtankin henki vielä pihisee!

occult3

Etsivätypy Kizaki löytää tässä Yūtan joka on yllättäen kuollut!

Shikura oli tähän siis kirjoittanut tarinan jossa noin ensi näkemältä yliluonnollisilta näyttävät mystiset tapahtumat paljastuivat sitten kuitenkin jonkinlaisen pseudo-tieteellisen selityksen kautta periaatteessa scifi-tyyppiseksi ikuisen elämän toteutukseksi henki-dimension avulla. Ensi alkuun hommaan oltiin jopa saatu ladattua mielenkiintoa ja jännitystä joka kulminoitui kun porukka suureksi hämmästyksekseen oivaltaa olevansa kuollut – mutta sitten tämä sinänsä aivan kelpo juonirakennelma romahtaa loppukolmanneksen aikana kun maailmanvalloitusporukan inhat suunnitelmat kariutuvat tympeän shōnen-sarjan tavoin pääpojun puskista tulleilla poweruppustuksilla ja chūnibyō-uhriutumisella. Shikura oli myös kasannut tarinaan mukaan suuren ensemble-hahmojoukon ilmeisesti tavoitellen legendaarisen Baccano!-sarjan tunnelmia mutta tältä idealta putosi pohja sarjan edetessä kun kävi ilmi että suurin osa hahmoista oli tarinan kannalta aivan tarpeettomia sivulauseita vain tuomassa hälyä ruudulle – mikä sinänsä ei ole ongelma mutta se mitä Shikura ei ollut ymmärtänyt on se että ikimuistettavien sivuhahmojen pitää olla aivan jotakin muuta kuin stereotyyppisiä koululaispojuja ja -typyjä.

Ohjaaja Kyōhei Ishiguro oli tätä aiemmin briljeerannut sarjoissa Lance N’ Masques ja Shigatsu wa Kimi no Uso ja tähän sarjaan hän oli ottanut aiemmasta kokonaan toisenlaisen otteen: moottoriturpadialogia, kenoon kallistettuja kameroita ja nopeita leikkauksia oli mukana sen verran että ainakin ykkösepisodin joutuivat useimmat katsomaan kahteen kertaan jotta olisivat ymmärtäneet kaiken tapahtuneen. Periaatteessa tämä oli kyllä aivan oikea valinta tarinan luonteen huomioonottaen mutta ohjaajien jumalan Takahiro Ōmorin tasolle ei noin vain päästä eikä tällä tietenkään ratkottu myöskään Shikuran tarinan perusongelmia. Parhautta oli tarjolla sitten seiyū-kaartin osalta: Ayane Sakura (Ryō-tas), Mamiko Noto (Ririka), Miyuki Sawashiro (Aria) ja Shizuka Itō (Tōko).


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset