Princess Arete


~ Arvosana 2/5 ~

arete3

Prinsessa Aretenkin vaivana on joka kolosta esiin mönkivät kosija-äijät…

Sunao Katabuchin debyyttielokuva (jollei mukaan lasketa vuoden 1988 shorttia Kono Hoshi no Ue ni) oli tämä vuoden 2001 reilu sataminuuttinen lievästi scifihtävä fantasiaseikkailu jossa sankartypymme prinsessa Arete etsii kosijoiden ahdistelemana rooliaan keskiaikaisessa vaihtoehtoismaailmassa. Taustalla on The Clever Princess -niminen kirja jonka Diana Coles kirjoitti vuonna 1983 ja jonka vuoden 1989 japaninnos Arete Hime no Bōken oli väitteiden mukaan merkittävin feministinen satutarina Japanissa. Leffassa on kuitenkin tätä painotusta varsin vähän ja sekä ohjaajana että kässäristinä toiminut Katabuchi lienee enemminkin tavoitellut Areten hahmollaan miyazakimaista Ghibli girl -stereotypiaa jossa söpötypyt ovat aktiivisia ja päteviä toimijoita eivätkä jää osaamisellaan miehenpuolikkaiden jalkoihin.

arete2

…ja jokaisen prinsessan linnassa on tietenkin myös salaisia käytäviä!

Tapaamme Areten seikkailuretkellään, hänellä kun on tapana hiipiä pois tornistaan salakäytävän kautta ja nauttia keskiaikaiskaupungin vilskeestä mutta illan tullen on taas palattava kotilinnaan. Siellä lahjojenkeruumatkoiltaan palaavat kosijat häiritsevät hänen rauhaansa vaikka hän on kiinnostunut vain kirjoista ja elämästä linnan ulkopuolella. Sitten paikalle saapuu myös ilkeä taikuri Boax joka onnistuu loitsumaan Areten kauniiksi mutta tahdottomaksi prinsessaksi ja vie hänet mukanaan vaimonaan – mutta kämpilleen päästyään hän heittääkin Areten tyrmään koska pelkää ennustusta jonka mukaan Arete-niminen prinsessa koituu hänen kohtalokseen. Arete istuskelee odottamassa prinssi-pelastajiaan samalla kun saamme kuulla että Boax onkin alien jonka kansaa ei enää maapallolla ole ja hän odottelee itsekin että joku tulisi lopulta hakemaan hänet takaisin kotiplaneetalle. Sitten Boax päättää päästä eroon Aretesta järjestämällä hänelle vaarallisen roolipelitehtävän hakea mekaanisen linnun silmä vuorilta – mutta sillävälin Boaxin taiasta vapautunut Arete ei tästä hommasta sen kummemmin välitä vaan salakähmin käy luomassa taikakiven avulla linnaan lukuisia vesilähteitä likeisen kuivuudesta kärsivän kylän asukkien iloksi. Boax huomaa vilunkipelin mutta niinvain möröksi muuntunut linna (…) räjähtää palasiksi vesimassojen vyöryessä porukan päälle, ja kauniiksi lopuksi Boax menettää ennustuksen mukaisesti ikuista elämää ylläpitävän kristallinsa ja Arete lampsii tästä eteenpäin normikansalaisena niinkuin oli toivonutkin.

arete4

Boax ei ole selvästikään niitä luotetuimpia kosijakandidaatteja…

Arete myytiin tässä meille siis tomerana toimintatypynä mutta ikävä kyllä tämä koko homman kulmakivi kosahti siihen kun hän leffan ensikolmanneksen ajan vain mökötti tornikammarissaan ja sitten toisen kolmanneksen ajan Boax kuljetteli häntä tahdottomana matkalaukkuna omaan tyrmäänsä istuskelemaan ja neulomaan. Vasta aivan viimeisen leffavartin aikana nähtiin Areten jopa tekevänkin jotain mikä oli katsojien kannalta aivan liian vähän aivan liian myöhään, kotosohvien porukka oli jo aikaa sitten nukahtanut leffan laahustavaan tempoon, pitkiin hiljaisiin hetkiin ja älykkääseen mutta ynseään päätypyyn. Koko homman oikeastaan varasti Boax jonka scifi-väristyksiä herättänyt alien-tausta toi mukaan tällaisen hieman ehkä tarkoittamattoman tekno-loren mikä jopa olisi voinut olla lievästi kiinnostavaa jos Katabuchi olisi paneutunut siihen vähän enemmin – ja jos Boax olisi kyennyt johonkin reteämpäänkin rällästykseen kun vain esineiden taikomiseen sammakoiksi. Pahisasetelman kautta haettu jännite siis myöskin epäonnistui melko perusteellisesti siihen kun Boax ei nyt loppujenlopuksi osannut oikein paljon mitään ja osoittautuikin mieluummin säälittäväksi pikkupojaksi joka vain halusi takaisin äitinsä seuraan oman maailmansa merenrannalle. Osa juonenkäänteistä oli myös lievästi sanoen keinotekoisen oloisia mikä ilmeisesti johtuu siitä että leffan scifi-osuus oli Katabuchin omaa keksintöä ja sen sovittaminen alkuperäteoksen tarinan kanssa kävi välillä hänelle liian vaativaksi hommaksi.

arete0

Mutta lopuksi Aretekin pääsi heittämään vapaalle ja hymyilemään!

Studio 4°C oli tässä teknisen laadun takana ja vaikka he eivät mitään eilisen teeren poikia olekaan niin tällä kertaa ei kaikki osunut oikein kohdalleen: hahmodesign oli kauniisti sanottuna pliisu kuten oli myös suurin osa taustataiteestakin minkä päälle tylsyyttä lisättiin liki olemattomalla ääninauhalla. Sen sijaan leffan seiyū-osastolla oli mukana aivan oikeita tekijöitäkin: Areten pääroolin Hōko Kuwashima tunnetaan toiminnallisten typyjen rooleistaan (esim sarjoissa Noir ja Madlax), kun taas Satomi Kōrogi (Noita) on ihastuttanut meitä Chi-kissanpentuna sarjasta Chi’s Sweet Home ja itkettänyt meitä Ushio-pikkutypynä sarjasta Clannad ~After Story~.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset