katabuchi

Jaa-a, mitähän sitä tuohonkin kysymykseen vastaisi tuumailee tässä Sunao Katabuchi!

Animesarjojen ystävät ihailevat ohjaaja Sunao Katabuchia loisteliaasta Black Lagoon -toimintasarjasta mutta ehkä pienenä yllätyksenä mies on ahkeroinut myös animeleffanteon parissa missä merkeissä vuoden 2016 leffa Kono Sekai no Katasumi ni nosti mahtimenestyksellään hänet jo sitten aivan suurenkin yleisön tietoisuuteen. Nuorena poikana hän oli lipsahtaa Ghiblin riveihin kun oli mukana Hayao Miyazakin apulaisena ohjaamassa kelpo leffaa Majo no Takkyūbin (Kikin lähettipalvelu) (arvostelu täällä) mutta lähti sitten kuitenkin omille teilleen tehden töitä firmoille Studio 4°C, Madhouse ja Mappa – joskin nuo Ghibli-ajat osoittautuivat kohtalokkaiksi siinä mielessä että sieltä tarttui mukaan vaimoksi animaattori Chie Uratani jolla onkin sitten ollut erilaisia hommia kaikissa Katabuchin leffoissa.

Katabuchin tyyliin kuuluu sekä ohjata että kässäröidä elokuvansa itse ja hän on selvästi kiinnostunut Japanin toisen maailmansodan aikaisista historiallisista kuvauksista: poislukien fantasialeffa Arete Hime niin Maimai Shinko to Sen-nen no Mahō kuvaa Japania vuonna 1955 siinäkun Kono Sekai no Katasumi ni on sitä itseään eli kotirintamakuvausta Hiroshiman pommituksen aikoihin minkäpäälle hän oli jo aiemmin käsikirjoittanut myös hyvin samantyylisen vuoden 1991 sotakuvaus-leffan Ushiro no Shōmen Daare. Liekö sitten Ghibliltä ja Miyazakilta opittua mutta tomerat päähahmotypyt ovat myös hänen tavaramerkkinsä samaten kuin huolellisesti taustatutkitut ajankuvauksetkin jotka ilmenevät sitten nautittavana leffojen visuaalisena antina. Hänen heikkouksiinsa kuuluu sitten joskus liian hitaaksi äityvä tapahtumien tahti joka ei niin häiritse varsinaisissa slice-of-life-leffoissa (esim Maimai Shinko to Sen-nen no Mahō) mutta puuduttaa katsojan kyllä silloin kun tapahtumien vyöryä odotellaan (esim Arete Hime) – mikä on sinänsä mielenkiintoista koskapahan hänet animesarjankatsojien parissa kuuluisuuten nostanut Black Lagoon oli kyllä räyhäkästä toimintaa alusta loppuun. Kässäröintikyvytkään eivät ole aivan sitä priimaluokkaa mitä voisi toivoa vaan hän lisäilee perusjuoneen ylimääräisiä rönsyjä jotka saavat joskus hieman liian suuren osan ruutuajasta ja vievät sitämyöten koko touhun sivuraiteelle.

revy

Revy antaa tässä hieman esimerkkiä Black Lagoon -sarjan mutkattomasta tyylistä

Katabuchin animesarjaohjauksista se merkittävin eli Black Lagoon onkin tullut jo mainittua useamman kerran mutta pikanttina yksityiskohtana voisi mainita sen että hänen sarjaohjausdebyyttinsä oli Sekai Meisaku Gekijō -sarjaan kuulunut vuoden 1996 sarja Meiken Lassie eli Lassie-koiran seikkailuthan ne siellä. Animen lisäksi Katabuchi (…Miyazakin vaikutuksestako?) kirjailee myös kässäreitä Ace Combat -ilmataistelupeliin (versiot 4,5 ja 7).

Noniin tämäpä tästä ja suosittelen seuraavaksi siirtymään leffa-arvostelujen pariin tällä haulla!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset