The Great Passage


~ Arvosana 4/5 ~

fune1

Majime saa tässä rakkauselämän ohjeita parhaalta kaveriltaan Nishiokalta…

Kun kuulette että sarjan sankarit ovat kustannusyhtiön porukkaa joiden hommana on laatia uusi sanakirja firmalle niin tiedätte että tulossa on ihmissuhde-doramaa isolla deellä ja mukaan mahtuu työelämän tapahtumien ja pienen komedian lisäksi niin romantiikkaa kuin bromantiikkaakin. Alkuperäteoksena on Shion Miuran samanniminen kirja mikä takaa sen että tarinassa on tavallista enemmän aineksia ja hommastahan on tehty myös kovasti palkittu live-action leffakin (ks täällä). Kun noitaminA ei viime aikoina ole aina kehuja ansainnut sarjavalinnoillaan niin nyt voin täydestä sydämestä kiitellä tämänkertaista teosta – tässä on käsillä jotain sellaista jolla palataan ohjelmablokin vuosikymmenen takaisiin suuruuden aikoihin ja tavoitteisiin joiden mukaan esitetään sellaista animea joka sopii yleisölle joka ei animea yleensä katso ja tämä jos mikään on juuri sellainen tarina! 

fune2

…ja ne ohjeet toimivat kun Majime kokuhakustelee Kaguyan kanssa!

Hommissaan kömpelöhkö myyntimies Majime saa yllättäen siirron firman sanakirjaosastolle kun hänen sanaselityksensä vakuuttavat porukan ja näin hän tempautuu mukaan uuteen sanakirjaprojektiin jonka tarkoituksena on seuraavan 10 vuoden aikana ahkeroida ja pistää kasaan uusi 230’000 sanan sanakirja nimeltään ”Daitokai”. Eikä tässä kaikki päivän järkytykset vaan samantien hänen asuntolaansa ilmaantuu uusi typy Kaguya joka osoittautuu asuntolaemännän tyttäreksi joka parhaillaan opiskelee puolestaan kokin hommiin. Näin sitten reteä myyntimieskaveri Nishioka jeesailee Majimea hänen rakkausasioissaan ja lopulta tämä rohkaistuu kirjoittamaan jopa rakkauskirjeen – 15-sivuisen sellaisen… mutta viesti menee pienten lisäselittelyjen jälkeen perille ja näin uusi sulokas pariskunta on syntynyt! Samaan aikaan Nishioka taistelee myös sanakirjan teon puolesta, firmassa kun bossit arvelevat että koko homma on hukkaanheitettyä rahaa ja pitäisi lopettaa. Nishioka onnistuu kuin onnistuukin aikeissaan mutta käyttämänsä hieman krouvit konstit johtavat siihen että hänet siirretään rangaistukseksi PR-osastolle (…jonne hänen kykynsä kyllä parhaiten sopivatkin…). Sitten pienen 13 vuoden aikahypyn jälkeen näemme kuinka sanakirjatyö on edelleen kesken, Kaguyan kanssa nyt naimisissa oleva Majime on osaston ainoa työntekijä mutta saa juurikin avukseen uuden typyn Kishiben joka osoittautuu samanlaiseksi sanasepoksi kuin Majimekin. Sitten kun sanakirja on enää loppusilausta vaille niin iskee shokkujenshokku! löytyykin puuttuva sana! Majime päättää että kaikki pitää tarkastaa vielä kerran uudelleen ja pitkän työrupeaman jälkeen todetaan että kaikki on kunnossa. Näin tehdään ensimmäinen koepainatus jota mennään näyttämään sairaalasta kotoutuneelle vanhaherra Matsumotolle joka kuitenkin järkyttää porukkaa kertomalla syövästään. Sitten Majime lopulta useamman yrityksen jälkeen hyväksyy vielä painopaperinkin ja sanakirja saadaan vihdoin ja viimein valmiiksi mutta samalla kuullaan että Matsumoto onkin juuri kuollut eikä siis koskaan nähnyt valmista teosta. Julkaisujuhlia varjostaa suru mutta sitten Majime lukee Matsumoton jälkeensäjättämän kirjeen jossa todetaan että hän oli onnellinen ollessaan projektissa mukana eikä sanakirjojen teon tule koskaan päättyä – ne kun ovat laivoja jotka yhdistävät ihmismieliä!

fune3

Majimen työmatkalla on kaikenlaisia hankaluuksia…

Sarjan valloittava moottori on tietenkin Majimen hahmo: tämä ujo, kömpelö ja omalaatuinen kaveri (…kun kaverin harrasteena on ihmisten katselu liukuportaissa täytyy sen olla jotenkin omituinen…) saa onnenkantamoisella juuri sen ainoan homman joka sopii hänelle kuin nyrkki silmään: sanakirjan teon. Niinpä sitten näemme kuinka työnteon ohella hän ja täysin eriluontoinen reteä myyntimies Nishioka ystävystyvät, auttavat ja arvostavat toisiaan pyyteettömästi niin että heistä kasvaa sarjan aikana se paras kombo – ja tämän päälle näemme sitten vielä söpöisää rakkauttakin kun Majime onnistuu valloittamaan ihastuksensa Kaguya-tyttösen joka puolestaan on hyvinkin Majimen tyyppinen ihminen. Suurena mielihyvän tuottajana sarjassa on seurata hommaansa täysin omistautuneiden ihmisten edesottamuksia, se on vain jotenkin niin suurenmoista vaikkapa kun näkee kuinka Majime kerta toisensa jälkeen hylkää sanakirjalle tarkoitetun paperilaadun kun se ei ”tunnu riittävän tahmealta” – tässä on sitä miyazakimaista käsityöläistaitojen kunnioituksen tunnelmaa missä tärkeää tekijälle on tehdä jälkeä josta hän voi olla ylpeä eikä niinkään se että mikä on se kaikista edullisin tapa. Ja ohjaaja Toshimasa Kuroyanagi tiesi tarkkaan Majimen arvon sarjassa, seuratkaa kuinka hän pistää dramaattisen hidastuksen ruudulle kun Majime saa ”erikoisuus”kohtauksen – nämä kyllä varsin miellyttävästi elähdyttävät katsojan tuntoja siinä nojatuolissa löhöilyn ohella. Vielä heitellään pientä kritiikkiä yritysten voitonjahtia kohtaan siinä kun sanakirjan teko on katkolla ja Nishioka joutuu kepulikonsteja käyttäen pelastamaan projektin, ja kunniansa kuulee myös Japanin hallitus kun vanhapappa Matsumoto on ylpeä siitä että Japanissa vain yritykset tekevät sanakirjoja mistä johdosta poliitikot eivät pääse sormeilemaan niiden sisältöä ja näin turmelemaan kansalaisten mieliä.

fune5

Ja tässä se kovasti puhuttu sanakirja sitten lopulta on!

Ohjaaja Kuroyanagia tuossa tulikin jo kehuttua mutta sarjanteossa on ollut mukana myös laaja kässäristitiimi jonka työn jälki on aivan yhtä kiitettävällä tasolla – joskin tosin tietysti se että vertailukohteena on voitu käyttää tuota live-action-leffaa niin siitä varmastikin on sitten poimittu mukaan niitä parhaita paloja. Ja yksi sellainen aivan erityismaininnan arvoinen pala on taustanauhan musiikki joka on suorastaan jumalaista nostaen tunnelmatasoja korkeammille sfääreille suuresti korvaa miellyttäen joten lähetetään tästä kunniakirja musiikkimaestro Yoshihiro Ikelle. Sarjan vähäeleinen esitystyyli ei seiyū-joukolle suuri haaste varmaankaan ole ollut mutta mainitaan nyt ihanaiset Maaya Sakamoto (Kaguya) ja Yōko Hikasa (Kishibe) joita on aina vaan niin miellyttävä kuunnella.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset