~ Arvosana 1.5/5 ~

fgo1

Caster esittelee tässä leffan ääri-chūnibyō-mättömeininkiä…

Kinoko Nasun pelifirma Type-Moon ja heidän Fate-franchisensa lienee kaikille chūnibyō-kansalaisille mitä tutuinta tavaraa ja fanien rahat silmissä kiiluen on tässä sovitettu 70-minuuttiseksi animeksi samanniminen kännykkä-RPG-peli joka epämääräisesti roikkuu Fate-maailman osana. Mitään uutta ei tässä esitellä vaan meno on entisenlaista mörkömättöä ilman järjen hiventä ja tympeitä mastereita ja servantteja heiluu ruudulla jotta mahaa kääntää.

fgo3

…ja tässä puolestaan neljännes-servantti Mash tekee selvää jälkeä luurangoista

Aloitamme siis siitä kun maailman tulevaisuutta vartioiva järjestö on kauhukseen haivainnut että tulevaisuus ei olekaan enää ruusuinen vaan ihmiskunta on kokonaisuudessaan katoamassa 31.12.2016 (=leffan esityspäivä) jonkin vuonna 2004 Fuyukin kaupungissa tapahtuneen anomalian johdosta (=tämä oli siis se alkuperäisen Fate/stay night -pelin tapahtumapaikka). Pääpojumme kuuluu masterikandidaattijoukkoon jonka olisi tarkoitus aikamatkustaa tutkimaan asiaa mutta pienen räjähdyksen jälkeen hän onkin ainoa jäljellä oleva joka kykenee hommaan joten eikun sitten vaan menoksi paikan päälle. Täällä hän saa kaverikseen söpötypy Mashin joka ei kuollutkaan vaan ryhtyy hänen neljännes-servantikseen ja apujoukkoihin liittyy muuten vain vielä servantti Caster. Jostain syystä sitten tapellaan muiden servanttien kanssa kun ihmiset ja masterit ovat kadonneet ja lopulta löylytetään myös pahikseksi heittäytynyt voittamaton (…) Saberkin. Petturiproffa Lev on kaiken pahan alku ja juuri ja hän tappaa aikansa kuluksi vielä pomotypy Olgan minkä jälkeen kaikki on taas hyvin ja ihmiskunta pelastunut… eikun käykin niin että kun tämä yksi anomalia saatiin tukittua onkin syntynyt 7 lisää ja pääpoju ja Mash ovat ainoat jotka voivat pelastaa ihmiskunnan niiltä!

Fate-franchise jatkaa perinteitä noudattaen ”juonella” jossa takapuolesta reväistyjen käänteiden avulla mennään mätöstelykohtauksesta toiseen joissa pääpoju lymyilee piilossa siinäkun servantit esittelevät kerta toisensa jälkeen massiivisempia hyökkäyksiään. Nasuversumin erikoisuuksiin kuuluu myös se iljettävä jippo jonka mukaan hahmot uudelleenkirjoitetaan franchisen eri inkarnaatioissa kaikki entinen unohtaen: vaikkapa tämän pätkän Saber on aivan joku muu hahmo kun se joka nähtiin sarjassa Fate/stay night. Kaikki tämä tekee hommasta vastenmielistä seurattavaa kun ainoa tavoiteltu asia tekijöillä on tarjoilla voimafantasioita chūnibyō-sairaille ja siinä se sisältö sitten olikin. Annetaan puoli arvostelupinnaa siitä että Mash oli söpöisen ujo ja käytti servanttitappeluissa hotteja trikoita, ja siitä että lukuisten mättökohtausten aikana ei pidetty etovia puolustelupuheita (=onnekkaasti Urobuchi ei ollut tätä kirjoittamassa…).

Hommassa mukana ollut tekijätiimi oli suhteellisen kokematonta eikä varsinkaan aikaisempaa Fate-osaamista ollut – mutta rehellisyyden nimissä ei tämänkaltaisen tekeleen kanssa paljon osaamista tarvitakaan. Ohjaaja Hitoshi Nanba hoiteli voiton puolelle aikanaan kyllä varsin katsottavan GOSICK-sarjan mutta näin se on ura joutunut jyrkkään alamäkeen hänelläkin, ja jostain syystä jenejä ei kassaansa ollut saanut myöskään studio Lay-duce josta johdosta tekninen jälki oli korkeintaan TV-laatuista. Seiyū-listalla Rie Takahashi (Mash) ihastutti jokin aika sitten sarjan Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku o! roolillaan (Megumin), ja aina ja ikuisesti on hienoa kuulla Ayako Kawasumin (alkuperäinen Saber, Fate/stay night) kuninkaallista ääntä.

fgo2

Onneksi se paras typy Saber nähtiin edes vilaukselta!

Ja lisääkin Fate-roskaa on luvassa: Fate/stay night -pelin vielä animoimaton reitti Heaven’s Feel ilmestyy valkokankaalle leffatrilogian muodossa joskus vuonna 2017 (uutinen täällä) samoin kuin Fate/Apocrypha -kirjojen TV-animesarjasovituskin (uutinen täällä). Sen sijaan Fate/Extra -pelin TV-animesovitus Fate/Extra Last Encore on epämääräisesti nyt luvassa vasta talvella 2018 (…lyönpä vetoa että viivästyy vielä tästäkin..) Shaftin taas sähläillessä tunnettuun tapaansa (uutinen täällä). Lisäksi myös franchisen söpötypy-osuus Fate/kaleid liner Prisma☆Illya on pistämässä animesarjojen jälkeen kasaan vielä leffankin kesälle 2017 (uutinen täällä).


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset