maiddragon

KyoAni ilahduttaa meitä söpöillä lohikäärmeillä! (Kobayashi-san Chi no Maid Dragon)

Talvikaudelle lähdemme erityisen söpötypyisissä tunnelmissa slice-of-lifen ja romanssin vallatessa tietokoneen ruudun melko kattavasti. Tämän lisäksi taiteellisen laatuviihteen ystäville iloa tarjoavat rakugoka-poikamme sarjassa Shōwa Genroku Rakugo Shinjū: Sukeroku Futatabi-hen, ja vähän toiminnallisempaa menoa on tiedossa sarjoissa Onihei ja Yōjo Senki: Saga of Tanya the Evil. Historiaan puolestaan jäänee viimeisiään vetelevä Gintama-franchise viidennellä kaudellaan. Sellainen erikoisuus on nyt syytä myös kirjata että ensi kertaa ilmeisesti puoleen vuosikymmeneen uusien sarjojen määrä jopa hieman laskee edellisvuodesta!

Ja sitten yksityiskohtiin!
_______________________________________
LEFFAT (Japanin ensi-illan mukaan)

2022

Avaruusoopperaa jälleen kerran! (Uchū Senkan Yamato 2202: Ai no Senshi-tachi)

Otetaan talveksi yllättävänkin kovatasoisen leffatarjonnan piikkipaikalle kunnon avaruusoopperatoimintaa eli Uchū Senkan Yamato 2202: Ai no Senshi-tachi (enemmän asiasta täällä) joka on siis jatko-osa vuoden 2013 Parhaaksi Animesarjaksi julistamalleni (lisää täällä) sarjalle Uchū Senkan Yamato 2199. Tulossa on 7 leffaa jotka arvattavasti pilkotaan myös TV-sarjaksi joka voisi alkaa vaikkapa kevätkaudella 2017.

Merkittävää kiinnostusta herättää myös isä-tytär-suhde-leffa Hirune Hime: Shiranai Watashi no Monogatari joka kun sattuu olemaan Kenji Kamiyaman (Kōkaku Kidōtai STAND ALONE COMPLEX -sarjat, Higashi no Eden) ohjaama ja kässäröimä niin voi odottaa että aivan perusdraamasta ei nyt ole kysymys. Lisäksi kannattaa pitää silmällä pahasti myöhässä valkokankaalle pääsevää leffaa Gyakusatsu Kikan – tässähän on kyseessä edesmenneen scifi-kirjailija Project Itōn kolmas ja viimeinen animeleffasovitus (Shisha no Teikoku arvosteltu täällä, Harmony arvosteltu täällä) perustuen loogisesti hänen ensimmäiseen kirjaansa.

Lisäksi mainitaan nyt vielä muutama sarjasidonnainen leffakin: Goemon pääsee lopultakin päätähdeksi leffassa Lupin the IIIrd Chikemuri no Ishikawa Goemon, koripallistipoikamme pelaavat viimeisen pelinsä (…ehkä…) leffassa Gekijōban Kuroko no Basuke Last Game, fujosheja hellitään kun Seb ja Ciel lähtevät risteilylle leffassa Kuroshitsuji: Book of the Atlantic, ja sitten vielä chūnibyō-kansaakin ilahdutetaan viimeisellä pitkäveteisellä Kizumonogatari-leffalla Kizumonogatari III: Reiketsu-hen.
_______________________________________
OVAT

ryuu

Lohikäärmeillä niitä hampaita riittää hoidettavaksi… (Ryū no Haisha (2017))

OVA-puolella on sitten laiskanpulskeampaa ja ehkä se mainittavin teos tällä kertaa on kahden OVAn mittainen sarja Ryū no Haisha (2017) jossa siis jatketaan vuoden 2014 Animator Expo -projektin (lisää täällä) samannimisen shortin tarinaa siitä kuinka lohikäärmeiden hampaita hoidetaan.

Lisäksi sitten shōnen-fantasiamätöstelyromanssi Landreaall saa animoidun OVAn, samoin kuin yhden lisäepisodin saa myös sarja Hatsukoi Monster minkä lisäksi odotettua jatkoa tulee OVA-sarjoille Kubikiri Cycle: Aoiro Savant to Zaregoto Tsukai, Mahō Tsukai no Yome: Hoshi Matsu Hito ja Tenchi Muyō! Ryōōki Dai-4-Ki.

Lisäksi perinteiseen tapaan Anime Tamago (entiseltä nimeltään Anime Mirai) julkaisee neljä rahoittamaansa teosta maaliskuun aikana.

Ja sitten jo kovasti odottamiinne sarjakatsauksiin!
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 3.5/5

Gabriel Dropout

gabriel

Söpö enkeli Gabriel saapuu maan päälle tutustumaan täkäläiseen meininkiin

Nyt sitten tavataan söpö enkelitypy Gabriel joka saapuu toiveikkaasti maan päälle opiskelemaan täkäläisiä jutskia mutta niinvain ne perkeleestä olevat nettipelit vievät hänet mennessään, ja mukana on koko joukko muitakin söpöjä taivaallisia asukkeja. Kuuleman mukaan Gabriel taantuu liki umarumaiseen (sarja Himōto! Umaru-chan, arvostelu täällä) porsasteluun joten otaku-komediaa on siis tiedossa ja toiveet nostaa kattoon kun mukana on tämän alan tunnetusti suvereenisti hallitseva tekijäkaksikko: ohjaaja Masahiko Ōta x kässäristi Takashi Aoshima (Himōto! Umaru-chan, Love Lab, YuruYuri-franchise). Sekään ei haittaa että studiona häärii Dōga Kōbō, eikä varsinkaan se kun hän se itse Kana Hanazawa (Raphiel) vetää seiyū-joukkoa.


Kobayashi-san Chi no Maid Dragon
Miss Kobayashi’s Dragon Maid

kobayashisan

Kobayashi-san tapaa lohikäärmeen ensi kertaa… huomatkaa innovatiivinen kuvakulma!

Ihastuttavista teoksistaan tunnettu mangaka Coolkyoushinja (Danna ga Nani o Itteiru ka Wakaranai Ken (ykköskauden arvostelu täällä, kakkoskauden täällä) ja Komori-san wa Kotowarenai!) jatkaa näin menestyksen tiellä jälleen uuden animesovituksen myötä. Nyt on tiedossa ihastuttavaa yuri-komediaa kun söpö lohikäärmetypy Tōru rakastuu palavasti OL-neitokaiseen Kobayashiin joten näin silmämääräisesti lähtökohdat ovat mitä miellyttävimmät. Sitten vielä kun kerron että tämä komeus on lykätty KyoAnin animoitavaksi niin odotuksia hilataan vain ylöspäin koska jos nyt ei mitään muuta niin animointijäljen pitäisi studion tapojen mukaisesti vastata korkeisiinkin vaatimuksiin. Ohjaajan penkille asettuu Yasuhiro Takemoto jokahan muistetaan sarjan Lucky☆Star pelastajana mutta hänen viimeaikaisimmat saavutuksensa ovat kyllä olleet suorastaan vaatimattomia ellei peräti jopa suorastaan pettymyksiä (Amagi Brilliant Park, Hyōka). No, oli miten oli, hän on kuitenkin kutakuinkin se ainoa KyoAnin ohjaaja jolla ylipäätään on minkäänlaista komedia-kokemusta joten valinta lienee sinänsä aivan perusteltu vaikka kyllä mieleen tulee että olisihan se studio voinut olla vaikka Dōga Kōbōkin… no, niillä on tällä kaudella muita kiireitä!


Kuzu no Honkai
Scum’s Wish

kuzunohonkai

Söpöistä rakkautta tämä tässä vai mitä! (Mugi, Hanabi)

Hieman sieltä erikoisemmasta päästä valintoja on tämä noitaminA-sarja jossa söpö pääparimme Hanabi ja Mugi ovatkin privaattielämässään kaikkea muuta kuin söpöjä – molemmat kun ovatkin oikeasti toivottomasti rakastuneita aivan toisiin ihmisiin ja siis keskenään vain paneskelukavereita. Tästä sitten tietenkin seuraa draamaista suhdekarusellia joita angstitasoja tuskin maltamme odottaa näkevämme siinä missä tietenkään kiimanhöyryisiä makuukammarihetkiäkään. Lisäksi koko porukka on kuuleman mukaan Aku no Hana -tason iljettäviä kusipäitä joten tämä ei ole siis kirkassilmäisille pikkulapsille sopivaa nähtävää näin moraaliseltakaan puolelta… Tavoitteena on sovittaa koko keväällä 2017 päättyvä manga mikä tietenkin herättää pieniä huolia siitä kuinka kaikki oleellinen saadaan mahdutettua mukaan, mutta toiveita herättävää puolestaan on se että ohjaaja Masaomi Andō on kusipäisyyden ekspertti ohjattuaan sarjat Muv-Luv Alternative: Total Eclipse ja White Album 2.


Shōwa Genroku Rakugo Shinjū: Sukeroku Futatabi-hen

rakugo

Yotarō ja Yakumo – ja kuvasta heijastuu hieman sarjan hellää BL-tunnelmaa..

Noniin, ihanaiset rakugoka-pojulimme pääsivät näin lupausten mukaisesti kakkoskaudelleen (ykköskausi arvosteltu täällä) ja nyt siirrytään suurinpiirtein nykyaikaan ja varsinaiseen asiaan kun Kikuhiko x Sukeroku -prequel on nähty ja päähahmon roolin ottaa uuden sukupolven kyky ex-vankilakundi Yotarō ja toivottavasti ruutuaikaa saa myös hänen suuri ihastuksensa söpö Konatsu-typy. Meininki on ihmissuhdedraamaa rakugo-taiteen harrastajien parissa ja ykköskaudella saimme aivan itsekin kuulla kuinka seiyūt heittelivät näitä tarinoita ja melkoisen vakuuttavasti heittelivätkin. Yotarōlla on edessään kivinen tie kun edustaa hiipuvaa taidelajia ja tärkeä nimenperimisasiakin on hieman hankalassa vaiheessa joten suuren draaman aihetta varmasti löytyy runsaasti! Entinen porukka jatkaa niin tekijätiimissä kuin seiyū-puolellakin joten täydellä syyllä voimme odottaa yhtä komeaa lopputulosta kuin ykköskaudellakin.


Urara Meirochō
Urara Maze Town Book

urara

Nekomimi on varma ennustajaeukon merkki… (Chiya)

Kuuluisan Manga Time Kirara -magasiinin ihanaisen söpöt typyt iskevät jälleen ja tällä kertaa sovituksen kohteena on 4-koma-manga jossa typyt opiskelevat ennustajiksi tavoitteenaan maan huippuennustajan titteli. Tulossa on siis tietenkin söpötypy-slice-of-life-tarinaa sieltä ehdottomasti parhaasta päästä, samasta lehdestä kun ovat lähtöisin vaikkapa sarjat Acchi Kocchi, K-On! ja Sansha Sanyō jotka nimet kuultuaan alan asiantuntijat ovatkin jo tantereessa ihanuudesta pökertyneenä. Ohjaaja Yōhei Suzuki on hankkinut kaluunansa hieman ecchihtävien typysarjojen parissa (Hentai Ōji to Warawanai Neko ja Shimoneta to Iu Gainen ga Sonzai Shinai Taikutsu na Sekai) mutta kässäristi Deko Akao onkin sitten kovan luokan typysöpöisyys-karju (…vaikka onkin naispuoleinen…): Amanchu!, Flying Witch ja Akagami no Shirayuki-hime.
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 3/5

Demi-chan wa Kataritai

demichan

Vampyyritypy Hikari himoaa vain Yukia!

Lisää monsteritypyjä jippii! Sarja Monster Musume no Iru Nichijō (arvostelu täällä) ilahdutti meitä kesäkaudella 2015 ja nyt samantyylistä jatkoa tulee uuden söpötypyseurueen myötä. Siirrymme monsterikouluun jossa ystävällinen ope-setämme Takahashi selvittelee slice-of-life-komedian merkeissä hankaluuksia joihin typyn on helppo joutua kun se on vampyyri, dullahan, yuki-onna, tms – ja luonnollisestikin mukana on pientä haaremityyppistä romantiikkaakin. Muutoin meininki lienee söpömpää ja vähemmän ecchistä kuin Monster Musume no Iru Nichijō -sarjassa mutta kelpaa tämä kyllä tällaisenaankin!


Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku o! 2
KonoSuba – God’s blessing on this wonderful world!! 2

konosuba

Aqua katselee tässä sarjan ykköskautta ja kuten näette hauskaa on!

Ja näin talvikaudella 2016 kaikki ihastuttanut Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku o! (arvostelu täällä) jatkaa kansan hauskuuttamista RPG-maailma-parodian avulla erityisen ansaitulla toisella kaudellaan. Ykköskaudellahan jäätiin tiukkaan paikkaan kun jos vaikka mechamonsteri saatiinkin lyötyä niin pääpoju Kazuma pistettiin telkien taakse tappelustuksessa aiheutuneiden kiinteistövahinkojen johdosta – mikä tarina kuvastaa aika hyvin sarjan komedian luonnetta, minkä lisäksi söpötypyjoukkomme Aqua, Megumin ja Darkness sulostuttaa silmiämme pientä ecchiäkään unohtamatta. Ykköskauden tuotantotiimi jatkaa joten meno on toivottavasti yhtä letkeää kuin aiempina aikoina.


Minami Kamakura Kōkō Joshi Jitensha-Bu

minami

Söpöt typyt ovat pyörän päällä jälleen!

Urheilusarjoissa on havaittavissa lievä fillarointitrendi kun syyskauden sarjan Long Riders! vanavedessä tarjolla on uutta typypyöräilyhommaa tässä kun söpötypy Hiromi muuttaa Kamakuran pikkukaupunkiin ja opettelee ajamaan samalla kun liittyy myös koulun pyöräkerhoon. Söpötypyjen urheilutaustainen slice-of-life-sarja lienee siis tiedossa ja söpöpoikien faneille vastaavaa menoa on tarjolla sitten tuossa alempana… Hieman omalaatuisesti ohjaaja Susumu Kudo on hankkinut kaluunansa synkeän kyberpunkkileffasarjan Mardock Scramble (kolmas leffa arvosteltu täällä) kanssa mutta sen sijaan kiireinen kässäristi Kurasumi Sunayama on todellinen fillarointi-alan ekspertti (Bakuon!!, Yowamushi Pedal -sarjan episodeja sekä franchisen kolmas kausi). Alkuperämangaka Noriyuki Matsumoto on puolestaan kuuluisa Mōretsu Pirates -franchisen hahmosuunnittelustaan ja kyllähän ne varsin söpöjä muuten olivatkin silloin (leffa arvosteltu täällä).


Nyanko Days

nyankodays

Söpöjä typyjä! Söpöjä kissanpentutypyjä! Insuliinia! Insuliinia!

Söpötypyisyyden ystäviä hellitään nyt sitten oikein urakalla kun sarjan sankareina ovat ujo koulutypy Tomoko ja hänen kolme söpötypykissaansa! Slice-of-life lienee siis tyylisuunta ja ohjaajaksi on siunaantunut alan hyvin tunteva Yoshimasa Hiraike (Amagami SS, Sketchbook ~full color’S~, Working!!). Taustalla on paremmin pornohommistaan tunnettu mangaka Tarabagani ja kyseessä on 4-koma-animesovitus mikä viittaa vahvasti siihen että tulossa on shorttisarja.


Onihei

onihei

Heizō Hasegawa järjestää konnat kiikkiin miekkansa ja komean viittansa avulla…

Varsinpa mielenkiintoinen tapaus sitten tässä, animesarjan saa monin tavoin jo aiemmin sovitettu 60-luvun lopulla ilmestynyt Shōtarō Ikenamin teos Onihei Hankachō ja näin siirrymme 1700-luvun loppupuolen Japaniin jossa sankarimme järjestyksenpitäjäsetä Heizō Hasegawa aidossa chanbara-hengessä hoitelee tuonaikaisia konnia lukkojen taakse vai mitä ne nyt silloin rosmoille tekivätkään. Kuuleman mukaan tulossa on originaaliakin tarinaa aiempien jo moneen kertaan nähtyjen tapausten jatkeeksi ja pientä mielenkiintoa on myös siinä että kehissä on ensi kertaa Studio M2 joka on kuuluisan studioidenperustaja Masao Maruyaman (75v) uusin firma. Hänhän on ollut aiemmin perustamassa sellaisia joidenkin tuntemia studioita kuin Madhouse ja MAPPA, ja M2 on huhujen mukaan hänen elämänsä viimeinen studio jonka avulla hän tuottaa unelmaprojektejaan. Ohjaaja Shigeyuki Miya (Blood Lad) ei tosin suoranaisesti vakuuta mutta onneksemme mukana on ihanaisesti kähisevä Romi Park (Omasa) söpönä vakoojatypynä! Hommasta tehdään myös prequel-OVA helmikuussa jossa pääjätkä Heizōn taustatarinaa setvitään 40 minuutin ajan.


Piace: Watashi no Italian

piace

Morinan seikkailut Trattoria Festassa alkavat!

Nyt sitten söpötypy Morina tempaisee ja aloittaa baito-hommat italialaisruokaa tarjoilevassa Trattoria Festassa ja paikan päällä tapaamme koko joukon omituisia asiakkaita ja työntekijöitä. Tällainen söpötypy-slice-of-life-hömppä lienee siis tiedossa missä vertailukohtia voisivat olla vaikkapa sarjat Gochūmon wa Usagi Desu ka? ja Working!! ja toivoa sopii että vaikka ruokateemainen tämä homma onkin niin ei nyt lähdettäisi sitä aihetta kovin syvällisesti penkomaan vaan keskityttäisiin humoristiseen söpöilyyn. Pitkän linjan ohjaaja Hiroaki Sakurailla on kyllä kokemusta sekä ronskista huumorista (Sakigake!! Cromartie Kōkō) että söpöilystä (Kaichō wa Maid-sama!) mikä kuulostaa hyvältä ja kun alkuperämangaka (ja paremmin animaattorina tunnettu) Atsuko Watanabe hoitelee hahmosuunnittelun niin eiköhän ainakin kuvataiteellinen puoli vastaa odotuksia.


Seiren

siren

Hikari houkuttelee katsojia sarjalle reisillään… ja onnistuu siinä oikeinkin hyvin!

Ennakkoarvailut osuivat tässä tapauksessa sitten täysin kohdalleen (…ei se tietysti maailman vaikein juttu ollut kun tämän originaalitarinan on pistänyt kasaan Kisai Takayama = sarjojen Amagami SS ja Kimikiss pure rouge hahmosuunnittelija…) ja tulossa on henkisesti joskaan ei virallisesti kolmas kausi sarjasta Amagami SS (johon samaan deittipeli-perheeseen voidaan laskea mukaan myös vuoden 2013 sarja Photo Kano). Saamme siis seurata omnibus-formaatin mukaista menoa jossa pääpoju Shōichi vikittelee kolmea typyä neljän episodin ajan kutakin ilman että näillä tarinoilla on mitään erityistä tekemistä toistensa kanssa eli uusi vikittely alkaa resetin jälkeen aina puhtaalta pöydältä. Amagami SS oli varsin miellyttävää hienostuneen ecchin sävyttämää romcom-touhua joten samanlaista on varmaan tulossa nyt jälleen kerran varsinkin kun ohjaaja Tomoki Kobayashi hoiteli aikanaan juurikin Amagami SS -sarjan kakkoskauden. Myös seiyū-lista on odotuksia nostavasti miellyttäviä nimiä täynnään: Ayane Sakura (Hikari), Juri Kimura (Kyōko), Shiori Izawa (Miu) ja Shiori Mikami (Makoto) – ja onhan mukana myös itse Yukari ”Yukarin” Tamura opettajatädin roolissa (Masami). Pääpojun isosisko Tomoella onkin sitten melkoinen haaste kisata sarjan Amagami SS parhaan typyn imōto Miyan kanssa ihanuudesta!


Yōjo Senki: Saga of Tanya the Evil

youjosenki

Tanya ei varsinaisesti ole näitä iloisesti hymyileviä typyjä…

Vaihteen vuoksi isekai-genreä sitten tässä, tarinan juurena on se kun super-salaryman (…omalaatuinen päähahmovalinta tässä siis…) uudelleensyntyy pikkutypynä (…) ja ryhtyy maagisen armeijan armottomaksi komentajaksi ja näin siis ryhdymme mätöstelemään. Siinä kuitenkin poiketaan totutusta että nyt ei olla miekka-ja-lohikäärme-maisemissa vaan meno on enemminkin synkeää toisen-maailmansodan-tyylistä ripauksella magiikkaa siis ja alkuperäranoben lukijat kehuskelevat että Carlo Zen on riipustellut aivan erityisen kelvollisesti rakennettua maailmaa ja sotateknologiaa jossa aivan varmasti epäonnistutaan kun sitä yritetään tuoda animenkatselijoiden ymmärrettäväksi… Tällaista hieman kehitellympää mättöanimea yritettiin menneellä kesäkaudella sarjassa Nejimaki Seirei Senki: Tenkyō no Alderamin ja se meni aivan penkin alle mutta jos homma nyt toisella kertaa onnistuisi paremmin. No, jos ei mitään muuta niin yksi asia kuitenkin on oikealla tolalla: päähahmo Tanyan äänenä kun nimittäin on ei kukaan muu kuin itse Aoi Yūki joten saamme ainakin nauttia siitä kun hän esittelee monipuolisia kykyjään! Muutoin tuotantoporukka onkin sitten sieltä keveämmästä päästä ja animoinnin hoitelee vasta-alkaja Studio NuT.


Yowamushi Pedal: New Generation

yowapeda

Fillaripoikiemme uusi tiimi kapteeninaan Teshima (oikealla)

Herkkupeppuiset fillaristipoikulimme polkevat siis nyt jopa kolmoskaudelleen (ykköskauden arvostelu täällä ja kerrassaan erinomaisen leffan arvostelu täällä, ja leffa Yowamushi Pedal: Spare Bike arvosteltu täällä) ja maailma muuttuu nyt sitten kertalaakista kun olemme jättäneet jäähyväiset porukan senioreille joten edessä on mitä ilmeisimmin perinteinen uusien kykyjen metsästys pyöräkerhon jäseniksi. Siinä missä otakupoju Onoda on luotettava sarjan koomikko-hahmo niin hieman tässä arveluttaa kuinka mukaan saadaan riittävää värikkyyttä – nyt poistuvat suuruudet Kinjō, Makishima ja Tadokoro kun olivat aika olennaisia sarjan viihdyttävyyden kannalta. Teshima saa nyt ylennyksen kapteeniksi siinä missä pahimman kilpailijatiimin Hakonen uusi bossi on nimeltään Tōichirō Izumida. Osamu Nabeshima jatkaa ohjaushommissa kun taas kässäristin paikalle nousee nyt aiempien kausien episodikässäristi Kurasumi Sunayama (…jolla on tällä kaudella hommana myös sarja Minami Kamakura Kōkō Joshi Jitensha-Bu…).
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 2.5/5

ACCA 13-Ku Kansatsu-Ka
ACCA: 13-Territory Inspection Dept.

Nyt sitten siirrymme kuningaskuntaan jossa järjestystä ylläpitää porukka nimeltään ACCA jonka nerokkain jäsen nikotiiniaddikti Jean johdattaa meitä salamyhkäisien vallankumousjuonien maailmaan kun kunkulla tuntuu olevan vastustajia siellä ja täällä. Kun alkuperämangaka on Natsume Ono (Ristorante Paradiso, Sarai-ya Goyō) niin voitte arvata että kiihkeän shōnen-mätöstelyn sijaan tunnelma lienee seesteisemmän pohdiskelevaisempi (sarjan Sarai-ya Goyō tyyliin) eikä voine välttää sitäkään etteikö miesvaltainen hahmokaarti herätä mangakan vahvuusalueet tuntien sellaista pientä BL-väristystäkään katsojan mielessä. Päätekijät (ohjaus Shingo Natsume, kässäri Tomohiro Suzuki) saivat juuri valmiiksi sarjan Wanpanman (arvostelu täällä) mikä kyllä ei kauempana nyt halutusta tunnelmasta ole, katsotaan kuinka äijien käy!

Akiba’s Trip: The Animation
Tällä pelisovitus-sarjalla legendaarinen animestudio Gonzo juhlii 25-vuotissynttäriään mutta vaikka pelin aiheena on vampyyrimätöstely Akihabaran otakukaupunginosassa niin nyt näyttäisi siltä että tätä ei sitten nähdäkään vaan meille luvataankin yleismörkömätöstelyn sävyttämää romcom-tarinaa. No meneehän se ehkä tämäkin joskin pelin tapaan ilman vaatteita hilluvat zombit olisivat voineet kyllä olla hauskaa katsottavaa myös… Ohjaaja Hiroshi Ikehatan ansiolistalla komeilee kelpo komediasarja Sore ga Seiyū! (arvostelu täällä) ja kässäristi Kazuho Hyodo oli mukana tässä sarjassa myös samoin kuin seiyūt Rie Takahashi (Matome), Marika Kōno (Niwaka) sekä suomalaisittain mielenkiintoinen Yuki Nagaku (Arisa Ahokainen).

BanG Dream!
Nyt lähdetään seuraamaan söpötypybändiä nimeltään Poppin’ Party jonka erikoisuutena mainitaan se että seiyū-typyt aivan oikesti myös soittavat soittimiaan raibu-konserteissa joten tässä siis kuljetaan klassikkosarjan K-On! jalanjäljissä (vuonna 2009 kausien välissä pidetyssä konsertissahan K-On!-seiyūt olivat opetelleet soittamaan aivan itse pari biisiä, loistava raportti tilaisuudesta videoiden kera täällä). Tarinassa söpötypy Kasumi haluaa vain tähdeksi ostettuaan käytetyn kitaran joten perusperinteinen idoli-ganbarointi-homma tässä lienee tiedossa. Pientä toivoa projektille kuitenkin antaa se että ohjauspyörään on asettunut Atsushi Ōtsuki joka on hionut taitojaan sekä Kanokon– että To Love-Ru -ecchi-komedia-franchisien parissa eikä kässäristi Yuniko Ayanallekaan söpötypyily ole ollenkaan vierasta. Animessa esiintyvä tyttöbändi on pistetty kasaan vuoden 2015 puolella joten kiinnostuneimmat voivat siis ihailla heidän musiikkivideoitaan jo nyt (kuten vaikkapa täällä).

ChäoS;Child
Nyt sitten visual novel -firma 5pb. jatkaa kuuluisan Science Adventure -pelisarjansa animesovituksia (tunnetuin näistä varmastikin on Steins;Gate) ja tällä kertaa siirrymme vuoteen 2015 ja Tokion Shibuyaan jossa ihmiset kummasti katoilevat kun striimailevat videoita (…ne yrittävät varmasti sanoa tällä jotain…) ja näin sankarimme alkavatkin sitten selvittelemään näitä outoja sattumuksia. Tunnelmaa tässä hieman lässäyttää se että kyseessä on 6 vuotta ajassa eteenpäin tapahtuva jatko-osa firman ensimmäiselle tekeleelle nimeltään ChäoS;HEAd jostahan kehkeytyi ääritympeän angstinen psykotrippailujuttu – ja ikävä kyllä supervoimaisia lapsosia on luvassa tälläkin kertaa. Ohjaaja Masato Jinbo on kunnostautunut lähinnä Fate/kaleid liner Prisma☆Illya -hommissa mikähän ei suurempi kaluuna sekään ole. Kiinnostuneet ovat varmasti huomanneet että syyskaudella 2016 pyöri myös animeversio 5pb.-firman bossin Chiyomaru Shikuran ranobesta Occultic;Nine jotahan ei siis ole kelpuutettu tälle Science Adventure -listalle mukaan.

Fūka
Tässä sitten pahamaineinen mangaka Kōji Seo (Kimi no Iru Machi, Suzuka) pistää tulille viimeisimmän animevirityksensä ja tiedossa on hänelle tyypillisen päämäärätöntä rakkauskolmiodraamaa kun twitterissä turhan paljon aikaa viettävä poju Yū alkaa heilastella söpötypy Fūkan ja osananajimi-typy Koyukin kanssa ja sitten laitetaan pystyyn myös bändi. Seon tyylin mukaista itkua ja hammastenkiristystä riittää varmaan nytkin ruudun molemmilla puolilla minkä lisäksi varoitan jo etukäteen että tiedossa on myös ns Dramaattinen Juonenkäänne! Jos kuulutte Suzuka-animen faneihin niin on varmasti mukava tietää että nimihahmo Fūka Akitsuki on todellakin pääparin tytär joskaan mitään sen pidemmälle menevää samankaltaisuutta ei sitten liene kuitenkaan tiedossa. Ohjaaja Keizō Kusakawa on kyllä kokenut kehäkettu hankkien kaluunoita erityisesti Mahō Shōjo Lyrical Nanoha -franchisen parissa ja Macross-faneja pökerryttää se kun Megumi Nakajima (Ranka Lee) luikauttaa ED-biisin palaten näin musikaaliselta tauoltaan.

Idol Jihen
Idol Incidents

Yllättävästi idolisarjaa sitten taas mutta tällä kertaa sellaisella vinkeällä idealla jossa idolit eri puolilta Japania vastustavat korruptoitunutta hallitusta laululla ja tanssilla. Tuskin tässä mitään elämää suurempaa yhteiskuntakritiikkiä esitetään mutta idolikulttuurin ja poliittisen kulttuurin rinnastaminen on jo sinänsä aivan hauska keksintö, niissä kun on yllättävänkin paljon yhteisiä tekijöitä. Idolitypyt ovat myös perustaneet uusia puolueita ja itse lukeudun Bishōjo Party -kannattajiin. Tuotantotiimissä on mukana herrasmies nimeltään Tsunku♂ jokahan on oikean elämän idoliryhmätuottaja (mm Morning Musume) joten aivan aitoa alan osaamistakin pitäisi siis olla mukana kohtuulailla. Muutoin tekijätiimi on varsin kokematonta porukkaa mutta kieltämättä se että kässäristi Naoya Takayama oli remmissä sarjan Chihayafuru ykköskaudella ei ole ollenkaan huono juttu se.

Kirakira☆Precure À La Mode
Perinteisistä perinteikkäin pikkutyttöjen taikatypysarja jatkaa 14. kaudelle ilman yhtään uutta kujetta… ellei sellaiseksi nyt sitten lasketa sitä että tällä kertaa taikatypyt tekevät ruokaa, syövät ja tappelevat – eli muodin mukaista syömäanimea on tulossa taas siis! Ensi-ilta lienee myös perinteiden mukainen helmikuun alku.

Masamune-kun no Revenge
Masamune-kun’s Revenge

Nyt sitten tapaamme läskin pojan Masamunen jota söpötypy Aki kiusaa ilkeästi mutta sitten Masamune miehistyy, laihduttaa ja muutaman vuoden kuluttua hänestä tulee kaikkien ihailema komea ja menestyvä bissepoika – joten niinpä hän Akin jälleen tavattuaan haluaakin kostaa kaiken kokemansa vääryyden typylle. Tämä johtaa luonnollisestikin jonkinlaiseen epämääräiseen romanssintapaiseen pariskuntamme kesken mutta paremmin asiasta tietävät manganlukijat ovat sitä mieltä että hahmokaarti on kauttaaltaan niin iljettävän vastenmielisiä kusipäitä täynnään että katsoja kiemurtelee vaivautuneisuudessaan housuntakamuksensa puhki. No, kun samalle kaudelle osuu myös Kuzu no Honkai niin tiedossa on jos ei muuta niin mielenkiintoisia animehetkiä… Naisohjaaja Mirai Minato tekee tässä debyyttinsä sarjaohjaajana ja studiona hyörii Silver Link.

One Room
Originaalianime-shorttisarja sitten tässä ja tekijöiden mukaan meille kerrotaan nyt kolme tarinaa jotka kehittyvät yhdessä huoneessa. Sen enempää ei asiasta sitten tiedetä mutta voidaan arvailla että ehkäpä tämä voisi olla perinteikästä söpötypy-haaremi-hömppää ja jos ei muuta niin ainakin typyt ovat oikein söpöjä kun ovat lähtöisin alan mestarin Kantokun (Hentai Ōji to Warawanai Neko) hiirikädestä. Kevätkaudella 2017 on samalla formaatilla tulossa sitten sarja Room Mate: One Room side M jossa puolestaan saamme ihastella vastaavasti käänteishaaremi-meininkiä. Seiyū-hommiin on kuitenkin onnistuttu houkuttelemaan nimekäs setti: M·A·O (Yui), Rie Murakawa (Natsuki) ja Suzuko Mimori (Moka).

Rewrite (kakkoskausi)
Kesäkaudella 2016 alkanut sarja saa tässä sitten kakkoskautensa ja kyseessähän on Key-firman harvinainen epänyyhkytys-visual novel -sovitus (esittely täällä, ykköskauden arvostelu täällä). Keylle tyypillisten erityisen ihanaisten söpötypyjen voimalla ykköskausi alkoi oikein miellyttävästi mutta päätyi sitten mätökkääseen sekamelskaan ja kaaokseen josta nyt sitten ilmeisesti olisi tarkoitus ponnistella selvemmille vesille. Nyt sovitetaan alkuperäteoksen Moon– ja Terra-reitit joten ainakin teoriassa työn pitäisi olla helpompaa kun tarina näissä on suhteellisen suoraviivainen. Ja ihanainen Kagari saa lisää ruutuaikaa!

Schoolgirl Strikers Animation Channel
Kännykkä-RPG-pelin animesovitus sitten tässä, siirrymme typykouluun jonka oppilaista salaisesti koulutetaan tappelijaässiä jotka sitten mätöstelevät maailmaa uhkaavia mörkömöykkyjä vastaan. Noniin, mitään mullistavia uutuuksia ei ensihätään tästä tarinasta tuntuisi irtoavan mutta pientä kiinnostusta herättää kyllä se että ohjaajaksi on palkattu herrasmies nimeltään Hiroshi Nishikiori joka puolestaan on kyllä tehnyt merkittävää jälkeä animemaailmassa pitkän uransa aikana (Azumanga Daiō, Toaru Majutsu no Index). Ja todella tähtitieteellisiin sfääreihin noustaan kun näette sarjan seiyū-kaartin: Kaori Ishihara (Tsubame), Rina Hidaka (Satoka), itse Miyuki Sawashiro (Io), itse hän suuri se Kana Hanazawa (Yumi) ja Yui Ogura (Mana).

Yami Shibai (neloskausi)
Yamishibai: Japanese Ghost Stories (neloskausi)

Jo siis neljättä kautta saamme ihastella tätä äärimmäisen kankeasti animoitua kauhu-shorttisarjaa (5 minuutin episodit) joka ykköskaudellaan muutamassa episodissa onnistui jopa olemaan hieman kauhistuttava. Sittemmin on meno hiipunut mutta nyt on remmissä uusi ohjaaja Masaya Kaneko joten josko hän sitten saisi uutta puhtia hommaan? Kässärissä on kuitenkin aiempien kausien vanha tuttu Hiromu Kumamoto jonka nyt siis pitäisi keksiä hieman lisää uusia jänniä juttuja. No se on uutta että kertojaäänenä on kussakin episodissa jokin julkku.
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 2/5

Chō Shōnen Tanteidan NEO
Shorttisarja jossa seikkailee viime aikojen suureksi suosiksi osoittautunut Edogawa Ranpon pojuetsiväjoukko ja nyt on vaihteeksi siirrytty vuoteen 2117 (ks myös kesän 2015 sarja Ranpo Kitan: Game of Laplace (arvostelu täällä) ja syyskaudella 2016 alkanut sarja Trickster: Edogawa Rampo ’Shōnen Tantei-dan’ Yori). Meininki on tällä kertaa huumoripainotteisempaa aiempien sarjojen kauhean angstauksen ja trippailun sijaan ja mukana on itse Kana Hanzawa (Neko)!

ēlDLIVE
Tässä on sitten vuorossa pahasti chūnibyō-sairas (…mikä yllätys…) pikkupoju Chūta joka eräänä kauniina päivänä värvätään avaruus-poliisijoukkoihin joissa hän sitten yhdessä päänsisällä asustavan alien-kaverinsa supervoimien avulla alkaa muksimaan avaruusrikollisten kanssa. Perus-lastensarja-shōnen-meininkiä siis mutta laadun takaa tällä kerralla se että pohjana on Akira Amanon manga – ja hänen kätösistäänhän on lähtöisin myös suuresti rakastettu vuoden 2006 scifi-mafia-mätöstely-sarja Katekyō Hitman Reborn!. Ja onhan mukana myös iki-ihana Rie Kugimiya (Doru)!

Gan Gan Ganko-chan
Tässä lasten shorttisarjassa (5 minuutin episodit) sankarpoikamme Gen aikamatkustaa kaukaiseen tulevaisuuteen jolloin ihmiskunta on jo kadonnut ja hänen täytyy sopeutua maailmaan jota hallitsevat dinosaurukset sun muut möröt eikä kännyköitä, telkkareita sun muita turhia kotkotuksia enää ole. Ideahan tässä kuulostaa oikein hauskalta komediapläjäykseltä joten toivoa sopii että näitä pätkiä nähtäisiin myös täällä länsimaissa. Sarjalla juhlitaan Zawazawa no Mori no Ganko-chan -nukkesarjan 20-vuotissynttäreitä.

Kemono Friends
Tässä sitten kännykkäpelin animesovitus jossa söpöt elukkatypyt yhdessä eksyneen lapsosen kanssa seikkailevat eläinpuistossa joten meno kuulostaa sopivan herttaiselta kaikenikäisille ainakin näin ensi alkuun. Se mikä hieman arveluttaa on se että mukana on vähemmän maineikkaan Tesagure! Bukatsu-mono -sarjan ohjaaja TATSUKI ja yhtä vähän maineikkaan sarjan Minarai Diva animoinut studio Yaoyorozu. Promovideon mukaan nyt ei näyttäisi pahamaineinen MikuMikuDance-softa olevan käytössä mutta näiden sankareiden kässäröintitaito on aina ollut kyllä erityisen hakusessa.

Little Witch Academia
Parin aiemman animenpätkän jälkeen (viimeisin leffa Little Witch Academia: Mahō Shikake no Parade arvosteltu täällä) aloitetaan homma (…ilmeisesti…) jälleen alusta ja kerrotaan tämä hyvin harrypotter-vaikutteinen tarina kun söpötypy Akko aloittaa opintonsa noitakoulussa. Tiedossa on puuduttavaa slapstick-komediaa ja kovaa huutoa kun typyt selvittelevät ongelmia joita aiheuttavat maagiset lohikäärmeet sun muut eliöt, hommaa kun nimittäin pistää kasaan Imaishin Trigger-studio (Inferno Cop, Kill la Kill, Space Patrol Luluco) jolla tunnetusti ilmaisuskaala on äärimmäisen kapea ja yksipuolinen. Pääjehuina jatkavat alkuperäisen Anime Mirai -OVAn sankarit, ohjaaja Yō Yoshinari ja kässäristi Michiru Shimada joten toivoa mistään paremmasta ei ole. Ainoa valopilkku on ihanainen Megumi Han (Akko) jonka suloista liverrystä on aina niin mukava kuunnella. Sarja on jaettu kahdelle kaudelle joten tämä on ykkökausi ja toinen kausi on luvassa sitten joskus myöhemmin.

Super Lovers (kakkoskausi)
Kaikkia tyrmistyttäen toiselle kaudelleen jatkaa myös tämä yaoi-fanien suursuosikki jossa Ren x Haru -poikarakkautta ryyditetään kunnon insesti- ja shōtacon-meiningillä. Enpä ole sitten Boku no Pico -OVA-sarjan jälkeen kuullutkaan animessa puhuttavan siitä miten homot runkkaavat… Noniin, mehukkaista aiheistaan huolimatta se mihin tämä sarja ensi sijassa kaatuu on tylsyys joka on suoraa seurausta varsin heikosta ohjaustyöstä missä pääparimme ei ykköskauden aikana kehittynyt oikeastaan minnekään. Tosin kaikenlaista animea nähneenä on pakko sanoa sekin että on se kyllä hieman normaalia BL-menoa creepympää kun Haru väärinkäyttää isoveli-asemaansa vain pikkupoika-Renin housuihin pääsemikseksi, namusetä-mittarit käryävät tässä kyllä aika punaisella!
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 1.5/5

Ai Mai Mī (kolmoskausi)
Ai Mai Mī: Surgical Friends

Aivan tarpeettomalle kolmoskaudelle lähtee myös tämä absurdi söpötypykohellus-komedia-shorttisarja (5 minuutin episodit) jossa mangakerhon typyillä on aivan liikaa mielikuvitusta ja kaikkea psykedeelistä tapahtuu. Jos kärsitte Tēkyū-puutoksesta niin tällä on hyvä jatkaa. Seiyū-lista on kyllä komea: Aya Uchida (Mai), Maaya Uchida (Mī), Yuka Ōtsubo (Ai) ja Ai Kayano (Ponoka).

Ao no Exorcist: Kyoto Fujō Ō-hen
Blue Exorcist: Kyoto Saga

Vuoden 2011 ykköskauden ja vuoden 2012 leffan (arvostelu täällä) jälkeen palataan jälleen saatanallisten Okumuran veljesten seuraan ja tällä kertaa jahdataan jotain paholaisen kadonnutta silmää eli sovitetaan mangan vastaava luku – ehkä hieman yllättäen koskapahan aiemmat pläjäykset olivat kovasti anime-originaalia tavaraa täynnään. Ikävän shōnen-mättöisältähän tämä kuulostaa ja kun vielä mukaan on lyöty fujoshien mieliksi myöskin ikävää veljesangstausta niin odotukset ovat erityisen matalalla. Tuotannon pääjehut ovat myös vaihtuneet erittäin epävakuuttavaan suuntaan (ohjaus Koichi Hatsumi (Deadman Wonderland) ja kässäri Toshiya Ono (Gatchaman Crowds, tsuritama)) mikä eikun vain madaltaa kiinnostusta. No, Hiroyuki Sawano sentään edes jatkaa musiikkipuolella.

Chiruran Nibun no Ichi
Tässä on sitten vuorossa vaihteeksi Shinsengumi-animea, tällä kertaa aiheena on tämän Kiotossa 1800-luvun puolessavälissä järjestystä valvoneen porukan varabossi Hijikata Toshizōn tarina. Mätöstelyn sijaan tässä sovitetaan päämangan (Chiruran: Shinsengumi Chinkon-ka) komedia-spinoff Chiruran Nibun no Ichi joten meininki on chibi-hahmojen slapstick-kohellusta monen viime aikojen samantapaisen sarjan tyyliin – keväällä 2016 paremmin tunnettu kilpaileva Hakuōki-franchisehan esitti liki identtiseltä kuulostavan sarjan Hakuōki ~Otogisōshi~.

Sentai Heroes Sukiyaki Force – Gunma no Heiwa o Negau Season
Flash-animoitu shorttisarja (5 minuutin episodit) jossa Sukiyaki Force tappelustaa maailmanrauhaa uhkaavia pahiksia vastaan ja samalla mainostetaan Gunman prefektuuria surreaalin komedian (…) hengessä.
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 1/5

Chain Chronicle: Haecceitas no Hikari
Chain Chronicle: The Light of Haecceitas

Kännykkä-RPG-pelin animesovitus ja pikkunassikat siis mätöstelevät jossain fantasiamaailmassa jälleen kerran tässä erittäin mielikuvituksettomassa tarinassa. Tiedossa on kolme leffaa jotka jaetaan sitten 12-episodiseksi TV-animesarjaksi ja ensimmäinen leffa löytyykin jo netistä asiasta kiinnostuneille. Lisäksi on jo tehty 8 shortin (5 minuutin episodit) sarja.

Gintama (vitoskausi)
Viides kausi pikkupoikien tympeää tappelunmätkettä mutta toivottavasti nyt sitten viimeinen kun mangakin on jo loppumetreillään. Sarjan lähetysslotti on vaihtunut aamuyölle joten kauas taakse ovat jääneet tämän franchisen suosion päivät.

Granblue Fantasy the Animation
Kännykkäpelifirma Cygames pistää tässä animesovituksen liikkelle viimeisimmästä hittipelistään jonka äärimmäisen tusinatavaramaisessa tarinassa miekkamätöstellään fantasiamaailmassa… ja tätä tympeyttä on lupausten mukaan tarjolla peräti 48 episodin verran (jossa välissä voi tosin olla hyppykausia). Vai yllättääkö ne meidät kaikki ja vetäisee uuden Shingeki no Bahamut Genesis -tyyppisen sarjan? Suurimpana täkynä tähän mennessä on ollut se että musiikin säveltää Nobuo Uematsu joka oli samoissa hommissa eräässä jossain määrin tunnetussa Final Fantasy -pelisarjassa mutta kyllä seiyū-kaartiin on panostettu myös: Nao Tōyama (Lyria), Rie Kugimiya (Vyrn), Miyuki Sawashiro (Katalina) ja Hisako Kanemoto (Djeeta).

Hand Shakers
Animestudio GoHands on sen verran innostunut vuoden 2012 K-franchisestaan että on tässä pistämässä hommaa uusiksi, nimi on vain vaihtunut ja sarjan idea on kuulemma se että pikkulapsoset tappelustavat pareittain päästäkseen jumalaksi jumalan paikalle. Erityisen tympeää mätöstelyä ja runsaasti sinisiä värejä on siis taas tiedossa.

Marginal#4 Kiss Kara Tsukuru Big Bang
Surullisenkuuluisa Rejet-pelifirma (…Diabolik Lovers…) tempaisee jälleen kerran fujoshien iloksi pistämällä ruutuihin muodikkaasti animesarjan joka kertoo nelipoikaisen idoliryhmän tempauksista. Kenetkähän ne pojulit raiskaa tällä kertaa?

Reikenzan: Eichi e no Shikaku
Talvella 2016 nähty suorastaan ainutlaatuisen huono kiinalaisnettiromaanin animesovitus Reikenzan: Hoshikuzu-tachi no Utage saa nyt tässä toisen kautensa koskapa ilmeisesti kiinalaiset pitivät hommasta niin etteivät paremmasta tienneet. Tympeä koulupoika Lu Wang tallustelee ympäriinsä mättötutkinnosta toiseen ja siinä se tarina onkin. Tuotantotiimi on kutakuinkin kokonaan vaihdettu tälle toiselle kaudelle mutta tuskinpa se menoa yhtään parantaa.

Tales of Zestiria the X (kakkoskausi)
Tälle fantasiamaailmamätölle ei sitten riittänyt edes kesäkaudella 2016 nähty yksi kausi vaan toinenkin on sitten buukattu hyppykauden jälkeen tälle umpitylsälle RPG-pelin animesovitukselle. Tämä hirveys on pakko kestää koska kyseessä on Tales of -pelifranchisen 20-vuotisjuhlapläjäys.
_______________________________________
POIKKEUKSIA

LiveChart.me listaa myös shorttisarjat Nananin no Ayakashi: Chimi Chimi Mōryō!! Gendai Monogatari ja KochinPa! Dainiki jotka ovat alkaneet jo joulukuun alussa joten niitä ei ole tässä enää laskettu talvikauden sarjoiksi. BL-sarja Spirit Pact on jätetty pois siksi että ei ole varmuutta siitä onko tämä sarja vain kiinalaisen ONA-sarjan Ling Qi japanilainen TV-esitys. Lisäksi joillakin listoilla näkyvä Nanbaka (kakkoskausi) on jätetty pois koska sarja jatkaa eteenpäin syyskaudelta ilman taukoja.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset