shinkai

Makoto Shinkai räjäytti animeleffapotin kertalaakista leffallaan Kimi no Na wa

Tässä kirjoitussarjassa esittelemme Makoto Shinkain elokuvatuotannon ja kyseessähän on kaveri jota Mamoru Hosodan ohella (hänestä lisää täällä) on kilvan kauppailtu Ghiblin Miyazakin manttelinperijäksi ja vuoden 2016 leffansa Kimi no Na wa valtaisan suosion myötä (ks kaikki asiaan liittyvät jutut tällä haulla) häntä nykyään voidaan pitää jopa ykköskandidaattina tähän legendaariseen rooliin.

Shinkai on alkujaan pelien taustataiteen suunnittelija ja siirryttyään animen pariin hän ei ole unohtanut näitä nuoruutensa hommia vaan hänen tuotantonsa tunnetaan nimenomaan silmiäsärkevän yksityiskohtaisista ja kauniista maisemista olivat ne sitten tähtitaivasta tai junavaunun sisustusta tai sateen ropinaa katuasfalttiin. Hän on myös siitä erikoinen kaveri että jo heti ensimetreiltä hän on ottanut tietokoneen käyttöön animea luodessaan kun periaattella ”mäkki ja mies” pisti aivan omin kätösin kasaan vuoden 1999 viisiminuuttisen ensiteoksensa Kanojo to Kanojo no Neko (josta lisää täällä) ja sitten läpimurroksi osoittautuneen anime-episodin mittaisen OVAn Hoshi no Koe (arvostelu täällä). Hänen kokonaisvaltainen asialle omistautumisensa näkyy myös myöhemmissä leffoissa siinä että ohjauksen ja kässäröinnin lisäksi hänellä on tapana ottaa kontolleen suuri joukko muitakin leffanteon rooleja.

Nörttien kulttiohjaajan maineen mukaisesti Shinkain teoksissa näkyy ensi silmäyksellä vahva scifi- ja fantasiapainotus mutta teema joka loppujen lopuksi sitten käy kaiken ylitse on menetetyn rakkauden tuska mitä juonta hän sitten käsitteleekin monelta eri kantilta liki jokaisessa leffassaan. Niinpä häntä voikin pitää tällaisen melankolisen rakkausdraaman suoranaisena mestarina joka onnistuu jopa saamaan katsomonkin etsimään nenäliinapakettiaan aina silloin tällöin. Animeleffojen lisäksi Shinkai väsäilee anime-mainoksia jotka ovat tietenkin aivan yhtä säihkyvän kauniita kuin leffansakin ja hänen tapoihinsa kuuluu myös riipustella kustakin leffastaan vielä manga-käsikirjoitus/kirja niille kaikista eniten aiheesta kiinnostuneille.

Noniin eiköhän tämä riitä tästä ja siirrytään sitten leffa-arvostelujen pariin! Ne löytyvät tällä haulla.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset