Mobile Suit Gundam: The Origin


~ Arvosana 2.5/5 ~

gundamtop

Tarinamme sankarit Artesia ja Casval… ööh… jaa siis ketkä???

Todellisille Gundamfiileille tarkoitettua herkkua esitellään näiden samannimiseen mangaan perustuvien neljän tunnin mittaisen leffanpätkän avulla ja siirymme aikaan 10 vuotta ennen sen aivan ensimmäisen vuoden 1979 Gundam-sarjan (Kidō Senshi Gundam) alkua. Seuraamme kuinka pikkulapset Artesia ja Casval aikuistuvat ja vaihtavat nimiään muutaman kerran samalla kun maailma heidän ympärillään kulkee kohti kohtalokasta kosmista sotaa poliittisten salamurhien rehottaessa. Meininki muistuttaa siis enimmäkseen sitä jokaisen Gundam-sarjan osaa jossa rakennetaan maailmaa ja politikoidaan ja mechamätöstely jää nyt vähäisemmälle osalle – johtuen suurimmaksi osaksi siitä että mechoja ei ole vielä keksitty vaan niitä vasta saagan mukaisesti parhaillaan suunnitellaan.

origintank

Vauhdikas tankkisota kaupungin kaduilla piristää aina päivää!

Tapaamme siis ensi alkuun kiihkeän avaruussiirtomaa-itsenäisyystaistelija-poliitikkoäijän joka kuitenkin heti kättelyssä kuolee kesken puheensa, salamurhan uhrina varmaankin. Tästä seuraa melkoista rähinää paikallisten keskuudessa ja tilaisuutta hyväkseen käyttää Zabi-niminen suku joka kaappaa vallan minkä johdosta tapetun poliitikon pikkulapset Artesia ja Casval joutuvat lähtemään maanpakosalle apunaan kaveriäijä Jimba Ral. Tiukan tankki-katutaistelun jälkeen hypätään maapalloa kohden suuntaavaan avaruusalukseen ja näin päädytään Espanjaan jossa he elelevät rauhassa isäpapan uskollisen kaverin haciendalla uusien nimien turvin: Sayla ja Édouard. Rauhaa ei kuitenkaan kauan kestä, nyt Zeon-nimellä kutsuttua entistä kotiseutua johtavat Zabit jahtaavat heitä edelleen ja pienen mätöstelyn jälkeen he päätyvät uuteen avaruussiirtokuntaan nimeltään Loum jossa tavataan naapuriperheen poika Char Aznable joka on erehdyttävästi aivan samannäköinen kuin Édouard. Matkalla kohden sotilaskoulua Édouard ovelasti ottaa Charin nimen ja paikan kun oikea Char kuolee avaruusaluksen räjähdyksessä ja näin hänestä kehkeytyy uuden nimensä turvin koulun loistavin taistelija samalla kun hän tapaa myös lellikkipoika Garma Zabin. Pienen avaruusalusonnettomuuden jälkeen Char innostaa Garman johtamaan hyökkäystä paikalla olevaa maapallolaisten joukko-osastoa vastaan ja kaikki hämmästyttäen he peittoavatkin porukan – joskin tempaus aiheuttaa kaikenlaista poliittista kahnausta jälkeenpäin. Niinpä Char lähetetään maapallolle vähän jäähtymään ja siellä hän opiskelee mechanajotaitoja rakennusfirmassa sekä tapaa omituisia kykyjä omaavan intialaisen Lalah Sune -typykäisen. Samalla näemme kuinka erään Amuro-nimisen pojan isä kiihkeästi kehittelee mechaa tulevaa sotaa varten ja näkee kuinka ensimmäisessä mechamätöstelyssä zeonilaisten vempeleet ovat aivan ylivertaisia ja toteaa että nyt on paras laittaa tulille aivan uusi mecha-prototyyppi nimeltään Gundam… Ja sitten siirrymmekin kohtalokkaaseen vuoteen U.C.0079 ja sota alkaa!

originred

Lopulta päästiin sitten mechamättö-melskeeseen, mukana tässä eräs punainen mecha…

Noniin, nämä leffanpätkät näin aivan loppujen lopuksi kertoivat siis nuoren Charin tarinan pohjustaen sitä kuinka hän vaikka zeonilaisten mechatappelija-ässä onkin niin hampaankolossa on melko lailla myös omaa porukkaa vastaan kuten sitten tuossa alkuperäisessä Kidō Senshi Gundam -sarjassa sitten näimme. Vuosikymmenten saatossahan on käynyt niin että Char on se fanien palvoma karismaattisin jätkä (…kakkosena tietenkin Ramba Ral…) jokahan on varmasti ollut tekijöiden mielessä kun näitä leffoja on suunniteltu – jäyhän jätkän seikkailuja on paljon mukavampi seurata jos vaikka verrattaisiin siihen että päähahmona olisi eräs uhmaikäinen uikuttaja Amuro. Leffojen juonta voi siis kuvata tappelukohtausten ryydittämäksi elämänkerraksi jota vaivaa hieman historiankirjamainen ja vähän ehkä teennäinenkin ote jossa ruutuun täytyy tuoda tiiviseen tahtiin erilaisia hieman satunnaiselta tuntuvia tapahtumia jotka ovat merkityksellisiä vasta sitten tuossa vuoden 1979 sarjassa – mistä voitte päätellä senkin että täysillä tästä voi nauttia vain sellainen joka on tutustunut riittävästi Gundam-maailmaan. Menneisyyden painolasti on siis tämän tarinan suurimpana vaivana, kun lopputuloksen täytyy osua ennakoltamäärättyyn muottiin niin kässärissä ei voi ottaa kovin suuria vapauksia mihinkään suuntaan.

Tekniikkapuolen on studio Sunrise hoitanut valtavien Gundam-rahavirtojen avulla komeasti, animaatiojälki on nautittavaa ja varsinkin viimeisen leffan päättänyt CGI-mechamättö oli jo suorastaan loistavaa koodinpyöritystä. Alkuperämangan kynäilijä Yoshikazu Yasuhiko oli tässä pääohjaajan hommissa autenttisuuden takeena – ja olihan hän remmissä mukana jo tuossa vuoden 1979 sarjassakin hahmosuunnittelijana ja animaattoreiden pomona. Seiyū-listalta puolestaan voidaan poimia esiin Megumi Han (Artesia/Sayla) joka näin kerää vain lisää klassisia shōnen-sarjarooleja ansiolistalleen.

Eikä tämä ihanuus tähän loppunut vaan luvassa on vielä 2 lisäosaa joiden avulla näemme sodan alkupäivinä käydyn Loumin taistelun – joskin tosin aikataulu näillä leffoilla on varsin pitkä, osa 5 nähdään syksyllä 2017 ja osa 6 vasta vuoden 2018 puolella.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset