~ Arvosana 4/5 ~

amanchu1

Näin alkaa suloisa ystävyys Pikarin ja Tekon välillä!

Kun iyashikein klassikon Aria-franchisen luoja Kozue Amano pistää tulille uusimman Amanchu!-mangansa animesovituksen niin odotusten korkeutta pitää mitata useamman metrin mitalla vaikka nyt ei matkatakaan Neo-Venetsian kaupunkiin Aqua- (=Mars-) -planeetalle vaan pysytellään tiukasti maankamaralla kuvankauniissa Itōn pikkukaupungissa, Shizuokan prefektuurissa. Söpötypyjen Tekon ja Pikarin ystävyys kehittyy laitesukellusretkien myötä niin ihanaisesti kuin vain Mestari itse osaa sen kertoa.

amanchu2

Ensi alkuun Tekolla on hieman vielä kehittämistä uimataitojensa suhteen…

Tapaamme Pikarin sukellushommissa isoäitinsä sukellusputiikissa minkä jälkeen näemme kuinka hän ottaa liki lapsenomaisella välittömyydellä kaverikseen luokan uuden ujon typyn Tekon. Kaverukset käyvät salavihkaa kelluskelemassa koulun sukelluskerhon kuivapuvuissa uima-altaalla ja päättävät liittyä kerhoon vaikka senpai-sisarukset Ai ja Makoto eivät heidän kolttosestaan oikein pitäneetkään. Kerhon tavoitteeksi otetaan se että Teko saisi hankittua avovesiluokituksen jotta voisi käydä Pikarin kanssa sukeltelemassa ja katselemassa merenalaisia maisemia… tosin pieniä mutkia matkaan aiheuttaa maskin tyhjentäminen vedestä ja erityisesti se että Teko ei osaa ensinkään uida! Mutta molemmat typyt kirjoittavat toiveekseen että Teko saavuttaa päämääränsä ja näin hieman elämässään tuuliajolla ollut Teko oppiikin uuden kyvyn: ganbaroinnin! Pikarin mukaan hänen aivonsa ovat niin pienet että hän on päättänyt muistella vain kauniita muistoja (…kuten hortensiankukkia…) siinäkun enemmin valokuviin luottavalta Tekolta taas loppuu kännykän muisti – mutta ei hätää kun kaverit ostavat hänelle kuvakehyksen johon sopii kuvia loputtomasti eikä vanhoja näin tarvitse deletoida. Sitten käydään vielä ostamassa uimapuvut ja lopulta koittaa Tekon testipäivä ja hän selvittää kaikki kokeet hienosti ja saa näin himoitun sukellusluokituksen ja jopa meri taputtaa hänelle käsiään (…)!

amanchu3

…mutta pian sydänystäväiset jo pulikoivat meressä kuin ei mitään! (Pikari, Teko)

Näin kuten siis huomaatte sarja on Pikarin ja Tekon äärisuloisa ystävyystarina jossa Pikari saa välittömyydellään kaikki kaverinsa taakse jättäneen Tekon kotiutumaan uuteen ympäristöönsä niinjotta tämä alkaa jopa kaivata kouluunmenoa ja lopulta tunnustaakin että Pikarin kanssa kaverustuminen on opettanut hänelle kuinka avoimin mielin uusiin asioihin tutustuminen on vain niin mukavaa. Ja homman toinen puoli onkin todella Tekon kasvutarina kun hän sulkeutuneesta vanhojen kavereiden puhelinnumeroita kaivelevasta hikikomorista ryhtyy Pikarin potkimana opettelemaan laitesukellusta ja saamaan samalla uusia kavereita ja kehittymään myös ihmisenä entistä määrätietoisemmaksi. Kaikkeen lapsekkaalla innolla suhtautuva Pikari puolestaan opettaa meille hetkessä elämistä: pitkän junamatkan ainoana syynä hänelle on nähdä vilaukselta junanikkunasta ratapenkan komea hortensiakukinta! Tässä jos jossain on elämänoppia meille kiireisille… Tämän päälle kokonaisuus on sitten katettu Amanolle tyypillisellä lämminhenkisellä tunnelmalla minkä lisäksi mainita sopii sitten hänelle aivan uudestakin kikasta: erityisen hölmönaamaisista komediakohtauksista jotka värittävät iyashikei-rauhaisaa tarinankerrontaa varsinkin sarjan alkupuolen aikana oikein mojovasti.

amanchu4

Pikarin junamatkan syy: komea hortensiakukinta! (Pikari, Katori-sensei)

Ohjaushommissa on ollut itse iyashikein keisari Jun’ichi Satō (Aria-franchise, Tamayura-franchise) apunaan söpöyden suurmies Ken’ichi Kasai (Hachimitsu to Clover, Nodame Cantabile) ja tämä todellakin näkyy lopputuloksessa: hyväsydäminen tunnelma säilyy alusta loppuun eikä milloinkaan ole liian kiire. Nyt tietenkin puuttuu Aria-franchisen suuruuteen kohottanut Neo-Venetsian ainutlaatuinen scifihtävä ympäristö ja olisin ehkä karsinut hieman laitesukellusteknistä ammattislangiakin mutta muuten voin suurena Aria-fanina todeta että kyllä tämä on arvollinen seuraaja historialliselle animeklassikolle. Prenikan lyön myös kouraan Gontiti-kitaraduolle jonka sulosävelet hivelevät kuuloelimiämme taustanauhalla täsmälleen niinkuin pitääkin, hahmosuunnittelija Yōko Itō on kehitellyt kerrankin oikeaa ruuminosaa korostavan isopeppu-hahmomallin ja sokerina pohjalla ihanaiset seiyūt Ai Kayano (Teko) ja Eri Suzuki (Pikari) vievät päärooleja söpöisästi supatellen ja Kayano esittää myös suurenmoista pilliinvihellystaitoaan… Über-faneja ilahduttaen episodissa 9 tapaamme myös vanhoja tuttuja: Erino Hazuki (Aria-franchisen päätypy Akari) ja Chiwa Saito (Aria-franchisen Aika) villitsivät siellä katsomon sivurooleissaan (Akane, Chizuru).


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset