~ Arvosana 3.5/5 ~

orange1

Huomaavainen Kakeru litistää hyttysen Nahon otsalla…

Shōjoista romanssi-draamaa on tässä nyt sitten tiedossa maustettuna pienellä scifi-yllärillä kun söpötypy Naho tapaa Tokiosta tulleen siirto-oppilaspojun Kakerun ja tietenkin ihastuu komistukseen mutta mielenrauhaa hieman järkyttää kirje joka tulee 10 vuoden päästä tulevaisuudesta ja jonka lähettäjä on hän itse! Ja kirjeestä ilmenee että välttääkseen katkeria syyllisyydentunteita Nahon pitäisi pelastaa Kakeru jonka elämässä ei kaikki olekaan aivan niin ruusuista kuin ensi näkemältä näyttäisi.

orang2

Paras Bro Suwa (osa 1) (Suwa, Kakeru)

Tapaamme siis söpötypy Nahon pähkäilemässä omituista tulevaisuuden itseltä saamaansa kirjettä kun komistuspojuli Kakeru saapuu kouluun ja hämmästys vain lisääntyy kun hän aivan kirjeen tekstin mukaisesti oitismiten rakastuu pojuliin! Mutta draamaruuvia väännetään hetikohta tämän jälkeen kun saamme kuulla että 10 vuotta myöhemmin Kakeru ei olekaan enää elävien kirjoissa ja Naho on mennyt naimisiin toisen komistuspojan Suwan kanssa. Sitten Kakeru kertoo Naholle että syy miksi hän oli 2 viikkoa poissa hetikohta koulun alettua oli se että hänen äitinsä teki tuolloin itsemurhan ja oivallamme että raskas syyllisyydentunne tapahtuneesta on jäänyt painamaan pojan mieltä. Tämän jälkeen Kakeru deittailee hetken Ueda-typyn kanssa mutta Suwan tyrkkiessä puolelta jos toiselta pariskuntamme palaa söpösti yhteen bunkasai-bileiden ilotulituksen säihkeessä – samalla kun saamme tietää että porukan muutkin jäsenet ovat saaneet pelastakaamme-Kakeru-kirjeen tulevaisuuden itseiltään. Sitten pidetään Kakerun synttärit jotka päättyvät kokuhakusteluun – ja draamaisaksi vastapainoksi saamme kirjeiden perusteella kuulla että Kakeru teki itsemurhan kun piti itseään syyllisenä äidin kuolemaan. Tämän jälkeen pidetään urheilupäivä ja porukka voittaa viestijuoksun, mutta uudenvuoden-temppelikäynnillä Kakeru ei kestä Nahon kyselyjä äidistään ja lähtee lätkimään omille teilleen ja hermot kiristyvät kun tulee ystävänpäivän jälkeinen päivä joka tietojen mukaan oli juuri se Kakerun itsemurhapäivä. Illalla porukka lähtee etsimään pahaenteisesti kadonnutta Kakerua joka oli jo ajamassa pyörällään kuorma-auton alle mutta muutti viime sekunnilla mielensä ja pelastui – ja sanojensa mukaan tämä johtui siitä että hän muisteli kaikkea hauskaa mitä porukalla tehtiin ja että halusikin itse asiassa vain lisää sitä samaa! Wow! The Endo!

orange3

Paras Bro Suwa (osa 2) (Naho, Suwa)

Ensimmäinen sarjan puolikas oli oikeinkin mallikasta romantiikkaa kun näimme kuinka söpöparimme Naho x Kakeru tutustui pienten yhteisten hetkien avulla ja lopulta päätyi suloisaan kokuhakusteluun juuri niinkuin pitikin. Erityistä kiitosta tässä puuhassa saa sarjan sivuhahmokaarti joka paras-bro-palkinnon-ansainneen Suwan johdolla vain hyvää sydäntä hohtaen kannusti hieman ujoa kaksikkoamme tositoimiin ja tunnelma oli miellyttävän lämminhenkinen uhkaavasta draamasta huolimatta. Näin siis alkupuolen ajan Kakerun depressiivinen mieliala näyttäytyi vain söpöisänä epäröintinä rakkauden tiellä mutta sitten kieltämättä loppukolmanneksen aikana kun varsinaista draamaa alettiin ratkomaan hänestä tuli jopa varsin epämiellyttävä hahmo joka edes Nahosta mitään välittämättä vain itsekkäästi piti kiinni syyllisyydentunteestaan ja itsemurha-aikeistaan – joka kun sitten päätyi suureen ryhmä-itkunvollotukseen ja mielen muuttumiseen oli tietenkin se sarjan katarttinen huipennus joka ei muuten aivan huono ollut ollenkaan varsinkin kun nyt katsojallekin paljastui se kuinka pahasti rikki mies lopulta oli. Tosin kyllähän se ilmaan jää leijumaan se kysymys että eikö Nahon siltikin olisi ollut parempi naida epäitsekäs Suwa mutta nythän kun genrenä on suurisilmäinen shōjo niin suloinen rakkaushan on silloin vain sokea… Vakavana sanomana tässä tietenkin oli se että itsetuhoinen ihminen saadaan kyllä pelastettua mutta homma vaatii rakkautta ja hyviä ystäviä ja paljon aikaa ja vaivaa – ja näitähän nykypäivänä ei monestikaan ole liikaa jaossa. Mukaan liitettyä scifi-juonenpätkää tulevaisuudesta saapuneista kirjeistä ja rinnakkaistodellisuuksista ei ketään yllättämättä kehitetty kovinkaan kypsäksi teemaksi vaan se oli vain tapa jolla luotiin sarjaan draaman kaari ja syvennettiin hieman hahmojen suhteita.

Sarjan tekniikkapuolella studiot Telecom Animation Film ja TMS Entertainment aloittivat räyhäkkäästi kelpo laadulla joka kuitenkin sitten alkuepisodien jälkeen kyllä romahti oikein kunnolla ja ruudulta sai suurennuslasin kanssa tutkia kuka hahmo nyt on kukakin kun myös naamadesign lipesi pahemman kerran otteesta. Varsinaisena työtätekevänä ohjaajana remmissä oli Hiroshi Hamasaki joka keräsi kuin keräsikin tästä myös sulan hattuunsa erinomaisen sujuvalla ohjaustyöllä jossa tylsää ei ollut hetkeäkään vaikka välillä Kakeru kävikin vähän risomaan. Hamasakihan on tunnettu äärimmäisen laaja-alaisena ohjaajana jonka huipputeoksiin kuuluvat niinkin erilaiset sarjat kuin Shigurui, Steins;Gate ja Texhnolyze. Seiyū-listalta taasen Kana Hanazawa (Naho) osoitti jälleen kerran miksi hän on maailman ihailluin ääninäyttelijä.

Eikä ilo tähän jäänyt, tätä kirjoitettaessa ensi-iltansa on jo saanut retelling-animeleffa Orange -Mirai- jossa tarina kerrotaan uudemman kerran Suwan näkövinkkelistä minkä päälle loppuun on lykätty vielä hieman jatkojuttuakin.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset