knn

Tekeekö Shinkai historiaa nappaamalla ensimmäisen ei-Ghibli-Oscar-ehdokkuuden?

Näin on lähtökaukaus ammuttu 89. Oscar-kisoihin ja ennätyspitkä (27 leffaa) kokopitkien animaatioiden tyrkkylista julkaistu (täällä) ja sieltä löytyy tietenkin jo aiemmin ilmoitetun perusteella (juttu täällä) Makoto Shinkain suurmenestysleffa Kimi no Na wa. (lippukassaennuste tämän viikonlopun jälkeen ¥18.4mrd). Tämän päälle glooriaa tavoittelee pelimiesten iloksi myös 100% CGI-leffa Kingsglaive: Final Fantasy XV (arvostelu täällä) ja hieman perinteisempi animeleffa Sarusuberi ~Miss HOKUSAI~ (arvostelu täällä).

Edessä on siis jännät paikat kun katsotaan kuinka Shinkain nyt käy. Japanissa valtavan menestyksen saanut Kimi no Na wa. on lähtökohdiltaan paras yritys napata ensimmäinen ei-Ghiblin-tekemien kokopitkien leffojen Oscar-ehdokkuus, onhan se ohittanut suosiollaan kirkkaasti viime kisoissa rannalle jääneen Mamoru Hosodan leffan Bakemono no Ko (Poika ja peto). Mahdollisuuksia lisää tietenkin vielä se että kun viimeksi ehdokkuuden lopulta sitten sai kuin saikin Ghiblin ja Hiromasa Yonebayashin Omoide no Marnie (Marnie – tyttö ikkunassa) (arvostelu täällä) niin nyt ei Ghiblin leffoja enää ole tarjolla – joskin tosin kieltämättä myös listalla oleva palkintojakin jo kerännyt La Tortue rouge on kyllä Ghiblin animoima. Vaikka Miss Hokusai aivan kelpo leffa olikin on vaikea nähdä että se kykenisi nyt päihittämään Shinkain teoksen, ja Kingsglaive puolestaan hienosta CGIstä huolimatta on muutoin sitten varsin moniongelmainen tapaus edetäkseen tästä pidemmälle. Listalta puuttuu KyoAnin ja Naoko Yamadan menestysleffa Koe no Katachi, olisikohan tässä taktikoitu ja pistetty tämä leffa odottamaan seuraavia kisoja.

Viiden virallisen Oscar-ehdokkaan valinta julistetaan 24.1.2017 ja varsinaiset Oscar-kisat ovat sitten 26.2.2017. Vedonlyöjien ennakkosuosikkeina kokoillan animaatioiden voittajaksi tällä hetkellä on täysin yllätyksettömästi joko Pixarin Finding Dory tai Disneyn Zootopia joten animemenestys vaatii jälleen suurta yllätystä!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset