kaze!

Joskus niille parhaillekin suunnittelijoille sattuu pikku lapsus…

Tämä on sitten se pätkä jolla Ghiblin Suuri Mestari Hayao Miyazaki jätti (jälleen kerran) jäähyväiset kokopitkien leffojen ohjaushommille ja aiheeksi hän valitsi erään suurista rakkauksistaan: lentokoneet ja lentämisen. Hänhän unelmoi vuosia sitten ohjaavansa jatkoleffan suurenmoiselle saavutukselleen Kurenai no Buta (Porco Rosso) (juttu täällä) mutta nämä suunnitelmat muuttuivat niin että seuraamme nyt lentokonesuunnittelija Jirō Horikoshin nuoruusvuosia – kaverihan on kuuluisa siitä että suunnitteli legendaarisen maineen saaneen toisen maailmansodan japanilaisen Mitsubishi A6M -hävittäjälentokoneen joka tunnetaan paremmin lempinimellään ”Zero”.

…tämä ei muuten ole ensimmäinen kerta kun lentokonesuunnittelija on pääosassa Miyazakin leffassa, muistatte varmaan hänet:

fio

Vuosikymmeniä sitten lentokonesuunnittelijatkin olivat söpömpiä…

Tyyliltään Kaze Tachinu (Tuuli nousee) ei siis ole näitä Miyazakin kuuluisia lasten- tai nuortenleffoja vaan paremmin sen seurassa viihtyy hieman vanhempi väki ja varsinkin japanilaisille meno maistui oikein hyvin: se oli julkaisuvuotensa katselluin leffa päätyen huimaan lippukassatuottoon ¥12mrd (Suomessa teatteriin vääntäytyi 23’563 fania jolla saavutettiin katsotuimpien leffojen listalla 72. sija vuonna 2014). Suosioon varmasti vaikutti tieto Miyazakin jäähyväisistä mikä heijastuu leffan aiheistakin: Miyazakin isän ja sedän Miyazaki Airplane -firma kun nimittäin valmisti sodan aikana osia juurikin tuohon Mitsubishi A6M -koneeseen (…ja jos siis olette ihmetelleet pikkupoika-Hayaon lentokoneinnostusta niin nyt tiedätte mistä se on peräisin…) minkä lisäksi Miyazakin äidin tuberkuloosi-sairaus on leffassa myös näkyvästi esillä. Ja kuka oikein on se viiksekäs Caproni-heppu Horikoshin unissa? Hän on italialainen Gianni Caproni jonka perustama lentokonetehdas valmisti lukuisia lentokonemalleja, mukaanlukien eräs toisen maailmansodan tiedustelukone nimeltään Caproni Ca.309 ”Ghibli”

Miyazaki on muuten varsin pirteä eläkevaari, vaikka ei siis kokoillan leffoja enää ohjaakaan niin hän on käyttänyt runsasta vapaa-aikaansa siihen että on opetellut tietokoneanimaation salat ja koodailee parhaillaan 10-minuuttista CGI-animea nimeltään Kemushi no Boro. Ensimaistiaisia tästä esitetään japanilaisessa telkkarissa marraskuun puolessavälissä (juttu täällä). Näin on Ghiblilläkin sitten oma CGI-animaatio-osasto…

Tämän blogin arvostelut löytyvät seuraavasti:
– koko Ghiblin tuotanto (tällä haulla);
– koko Hayao Miyazakin Ghibli-tuotanto (tällä haulla);
Kaze Tachinu (Tuuli nousee) (täällä);
Kurenai no Buta (Porco Rosso) (täällä).

Kaze Tachinu (Tuuli nousee) on osa YLE Teeman Elokuvafestivaali 2016 -ohjelmistoa ja näytetään YLE Areenassa varsin kummallisesti vain kerran 27.11.2016.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset