~ Arvosana 2.5/5 ~

rewrite1

Key kyllä sitten osaa äärisöpöisten typyjen luonnin! (parhaat typyt Shizuru ja Lucia)

Näin on sitten jälleen kehissä kaikille tuttu visual novel -firma Key mutta tällä kertaa meininki onkin totutusta poikkeavaa kun nyyhkydraaman sijaan saammekin nauttia (…) varsin perinteisestä maagisesta shōnen-mätöstelystä jossa pääpojua piirittää myöskin perinteinen söpötypyhaaremi. Kuten varmasti arvasittekin kyseessä ei ole Keyn pääguru Jun Maedan tekstiä vaan tarinan on tällä kertaa riipustellut Romeo Tanaka (pidempi alustus aiheesta täällä) ja suureellisena jutun juonena on tässä peräti ihmiskunnan kohtalo!

rewrite2

Ja Kagari oli ihana kanssa vaikka kahvi ei juuri nyt tässä maistunutkaan…

Homma alkaa tuplamittaisella episodilla jonka myötä tutustumme kuvitteelliseen Kazamatsurin kaupunkiin ja pääpoju Kotarō esittelee samalla haaremitypyjään mukaanlukien salaperäinen tappajatypy joka siirtyy unista todellisuuteen ja lopuksi vähän mätelläänkin – ja näyttää siltä että pääpojumme Kotarō onkin (…ketään erityisesti yllättämättä…) supermies joka kykenee uudelleenkirjoittamaan kehonsa kyvyt kunkin tappelutilanteen mukaisesti. Sitten lyödään leppoisa slice-of-life-vaihde päälle ja näemme kuinka tappajatypyä vältelläkseen Kotarō liittyy söpön Akane-senpain vetämään salatiedekerhoon ja mukaan joukkoon tulevat myös osananajimi-typy Kotori, salaperäinen siirto-oppilas Chihaya sekä hänen hovimestarinsa Sakuya, silmälappu-söpötypy Shizuru sekä hänen kaverinsa iinchō-typy Lucia. Saamme kuulla lisää Shizurun ja Lucian taustoista minkä päälle meille paljastetaan että he ovatkin supervoimatypyjä jotka kuuluvat maapalloa suojelevaan Vartija-organisaatioon. Sitten porukka käy kälppimässä metsässä josta löytyy mutanttielukoita tuottava myrkkylampi ja myöhemmin he kuulevat että koulun lehden toimittajatypy Inoue on kadonnut samoissa maisemissa joten eikun laitetaan etsintäretki pystyyn. Tämä kuitenkin hieman lipeää käsistä kun (kirjaimellisesti) täysin puskista päälle käykin dinosauruslauma (…) ja tappeluksen tiimellyksessä paljastuu että Akane, Chihaya ja Sakuya kuuluvatkin inhaan Gaia-pahisjoukkoon! Sarjan alun tappajatypy on puolestaan sitten kofeiiniaddikti söpötypy Kagari joka lyöttäytyy Kotarōn kylkeen ja paljastuu että Kotori onkin omassa dimensiossaan elelevä druidi jonka hommiin kuuluu suojella Kagaria jota molemmat organisaatiot kiihkeästi tavoittelevat. Porukka päätyy lymyilemään Kotorin piilopaikkaan jossa kaikki ovat kavereita vaikka edustavatkin vihollisporukoita. Sitten täysin puskista maailmanloppu alkaa Akanen säestämän laulunlurituksen kera ja epämääräiset monsterit lahtaavat ihmisiä ja valtavan puun kasvaessa keskelle kaupunkia kaikki ihmiset katoavat mukaanlukien sankarimme! The Endo!

rewrite3

Sen sijaan mätöstely oli kyllä varsin perusmallisen puuduttavaa (Midō)

Sarjan alkupuolisko oli itse asiassa oikein miellyttävää slice-of-life-menoa kun Kotarō typyineen heiluu niin ramen-tiskillä kuin kahvilassakin ja mukavaa tunnelmaa korostaa Keyn liki ylimaallinen kyky luoda toinen toistaan ihastuttavampia typyhahmoja jotka vievät katsojan sympatiat sataprosenttisesti mukanaan: ah ihanainen silmälappu-Shizuru! ooh kolea kaunotar Lucia! iiih tunteeton söpöläinen Kagari! Mutta ikävä kyllä toisella sarjapuoliskolla homma sitten latistui kun mukaan tulivat nämä maailmaa pelastavat organisaatiot ja niiden välinen mätöstely joka inhasti löi juopaa sankarporukkamme keskuuteen. Näin mentiin tympeän tappeluksen puolelle mutta erityisesti tässä vaiheessa romahti sarjan kässäri – lähes täydellisesti epäonnistutaan kertomaan katselijalle mitä helv… ruudulla oikein tapahtuu ja miksi kukakin meiskaa niinkuin se meiskaa. Kun alunperin epäiltiin että tämä visual novel ei käänny lineaariseksi animetarinaksi millään ilveellä niin näin tässä nyt sitten ikävä kyllä kävi aivan ennusteiden mukaisesti. Alkuperäteoksen pelaajat pysyvät ehkä kyllä kärryillä juonenkäännöksissä jotenkuten mutta eivät heidänkään kommentit tarinan laadusta kovin ylistäviä ole olleet. Se teema kuitenkin välittyy kotikatsomoon asti että tässä on pohjalle lataistu tällainen ekologinen maailmanpelastusviesti että älkäätten saastuttako ja tuhotko luontoa tai ihmiskunnalle käy kalppaisesti.

Ohjaaja ja kässäristi Tenshō onnistui juuri siinä missä hänen saattoi odottaakin onnistuvan eli leppoisten söpötypyslice-of-life-sarjojen (Kin-iro Mosaic, kakkoskauden arvostelu täällä) ohjaaja osasi samat hommat kyllä nytkin muun tavaran jäädessä sitten perin kehnoksi vaikka tietojen mukaan itse Romeo Tanaka olisi ollut avustamassa kässärinteossa. Parasta sarjassa oli ilman muuta Itaru Hinouen kädenjälki, hänhän on ollut vastuussa monen Key-franchisen ikonisen ihanaisista söpötypy-hahmomalleista jotka veivät jalat alta tälläkin kertaa. Seiyū-suorituksista prenikan ansaistee Keiko Suzuki (Shizuru, ja kuten varmasti muistatte hänhän oli myös aivan ihanaisista ihanaisin Yumemi sarjassa planetarian: Chiisana Hoshi no Yume, arvostelu täällä). Kana Hanazawa oli puolestaan saanut äänelleen jonkinlaisen outousfiltterin koskapa koko sarjan ajan Kagari kuulosti kuin olisi ollut irrallaan koko muusta porukasta mikä tosin ei välttämättä ollut vahinko ollenkaan koska hahmohan ei ole ihminen ensinkään.

Noniin tämä sarja kun päättyi siis hieman alakuloisissa sävyissä niin faneja ilahduttaa se että kakkoskausi on luvassa talvikaudelle 2017 joten silloin varmasti kaikki kääntyy jälleen parhaiten päin! Sovituksen kohteena on nyt pelin Moon– ja Terra-haarat jotka kuuleman mukaan jos ei muuta niin ainakin niiden pitäisi kääntyä helpommin animeksi.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset