~ Arvosana 2/5 ~

mob1

Mob hoitelee tämänkin pikku hyökkäyksen flegmaattisella tyylillään

Vastikään sarjallaan Wanpanman (arvostelu täällä) mainetta niittänyt mangaka ONE on tässä saanut sitten animesovituksen uudemmallekin tuotannolleen joskin tällä kertaa havaitsette nopeasti rujon ulkonäön perusteella että kaunopiirtäjä Yūsuke Murata ei olekaan hommassa mukana vaan ONE on rustaillut kuvatkin aivan itse. Menoa se ei sitten sen kummemmin kuitenkaan haittaa vaan tyylisuunta on tuttu ja turvallinen shōnen-mättö jossa esper-voimat jylläävät kun inha pahisorganisaatio haluaa valloittaa maailman (…ette takuulla ole kuulleet tämänkaltaisesta juonesta koskaan ennen…).

Niinpä sankarimme koulupoika Mob tavataan baito-hommissa kun pomonsa huijauksen asiantuntija Reigen on palkannut hänet muksimaan esper-voimillaan pahoja henkiä ketoon millä alalla hän onkin aika peto – vaikka ei todellisuudessa supervoimiaan haluaisikaan käyttää vaan tavoitella (erityisesti tytyjen) suosiota normi-ihmisten keinoin kuten vaikkapa liittymällä schwarzeneggeröinti-kerhoon. Maailma ei kuitenkaan pyöri näin yksinkertaisesti vaan niin hän sitten kuitenkin joutuu mätöstelemään niin hymy-kulttijohtajan kanssa kuin naapurikoulun bossin Terunkin kanssa – ja jälkimmäisessä ottelussa hän sitten saavuttaa vitutuskäyrällään lukeman 100 mikä johtaa siihen että hän poweruppustaa salaperäisten suurta tuhoa aiheuttavien ultravoimien tasolle. Sitten paljastuu että alemmuuskompleksinen otōto Ritsu on kuin onkin myös esper joka hoitelee pahislauman katuojaan minkä jälkeen haluaa vain tintata myös Mobbia nenuun mutta tämä suunnitelma kariutuu kun maailmanvaltaa havitteleva esper-pahisorganisaatio kidnappaa hänet. No eipä hätiä mitiä, Mob kavereineen rynnii pahisten pääkonttorille ja niin he peittoavat koko porukan suurena sankarinaan Reigen joka Mobilta lainattujen voimien avulla on täysin ylivoimainen ja näin kaikki on hyvin… paitsi että aivan loppuhetkillä näemme kuinka pahislauman suurjohtaja suunnittelee matkaa Japaniin…

mob2

Reigen ja hetki kuulina toimintasankarina

Noniin, Mob on siis näitä Shinji Ikarin jalanjäljissä kulkevia vastahakoisia sankarpojuja – hän kokee supervoimien käytön vastenmieliseksi ja jopa suorastaan pelottavaksi kun mennään satasen rajan yli ja niinpä hän mieluummin siis vaikkapa nostelisi vain puntteja. Tästä johtuen sarja sitten onkin aika ilotonta puuhaa kun mättökohtauksesta mennään toiseen Mobin riehuessa mukana vain kun on kerran pakko. Tähän kun päälle vielä lyödään alemmuuskompleksiaan märehtivä Ritsu niin hahmokaarti alkaa jo tympäistä sen verran että katselijan kiinnostus lopahtaa, ja hieman yllättäen ainoaksi kantavaksi voimaksi jää Onizuka-kopio (Great Teacher Onizuka) Reigen jonka swag aivan täysin puskista jopa hieman etäisesti muistuttaa karismaa tihkuvaa esikuvaansa, varsinkin sarjan loppukohtauksessa. Shōnen-mätöstelyjuoni on aina täysin sisällyksetön ja tämänkaltainen sarja voi näinollen elää ainoastaan hahmojensa kiinnostavuuden kautta ja tässä valittu flegmaattisen haluttomuuden tie ei ole se oikea – kun tulee tunne että päähahmo haluaisi vain kadota ruudulta jonnekin muualle niin asiat eivät ole silloin oikein.

Ohjauspuolen hommassa hoiti Death Billiards/Death Parade-kuuluisa Yuzuru Tachikawa ja noin periaatteessa helppo homma lipesi häneltä käsistä pahanlaisesti koska sarja rapautui animaattoreiden pelleilykentäksi. Mätöstelyä kun on paljon niin tilaisuuksia tällaiseen tieysti tulee eikä Tachikawa pitänyt kiinni minkäänlaisesta yhteisestä näkemyksestä vaan katsojalle tuotettiin ruudulle mitä milloinkin ymmärtämättä sitä että animesarja tekemisen tavoitteena on tarinan kertominen katsojalle, ei esitellä kunkin lyijykynäsankarin humalapäissään keksittyjä aivopieraisuja pidäkkeettä – näistä voi sitten tehdä jotain nettishortteja vapaa-aikoinaan. Mukana oli myös kuuluisa animemusiikkisäveltäjä Kenji Kawai (vuoden 1995 Ghost in the Shell -leffa) mutta syystä jos toisesta hänen kyvyistään ei tässä jäänyt muistiin oikein mitään.

mob3

Taiteellista on se kun piirretään lyijykynällä mustavalkoisia kohtauksia!

Sarjahan siis jätettiin sille mallille että jatkokaudelle on helppo lähteä ja ykköslevyn myynti (hieman alle 6’000) on siinä-ja-siinä että näin voi käydäkin. Sitä ennen ONE-faneille on tarjolla kakkoskausi sarjasta Wanpanman (juttu täällä) ilmeisestikin joskus vuoden 2017 aikana.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset