~ Arvosana 2/5 ~

kg3

Tällaista perinteistä mörkömättöä siis riitti aivan kyllikseen…

Ehkä jo parhaat päivänsä nähnyt mörkömättö-RPG-franchise Final Fantasy jaksaa kuitenkin vielä ja liki 20 vuoden iästään huolimatta pukkaa parhaillaan myyntiin 15. peliversiotaan joka löytyy kaupan hyllyiltä marraskuussa. Tätä juhlapäivää mainostamaan on laadittu kaikenlaista värkkiä joista tämä leffa lienee niitä suurisuuntaisimpia ja kalleimpia viritelmiä. Kahden tunnin verran saamme nauttia 100% CGI-tekniikkaan perustuvasta mätöstä, mätöstä ja mätöstä. Ja mätöstä. Homma on tarkoitettu uuden pelin prequel-osaksi joten sen katsominen lienee siis pakko-katsoa-kamaa jos aikoo hankkia pelin.

kg2

…mutta oli mukana myös räyhäkkäämpää avaruuslaivat-tuhoavat-kaupunkia-meininkiä!

Ensi alkuun näemme pitkiä pätkiä mätöstelystä Niflheim vs Lucis kunnes sitten sotiminen loppuu siihen kun Niflheim ehdottaa rauhaa jonka vastineeksi he vaativat haltuunsa kaikki muut Lucis-valtakunnan alueet paitsi pääkaupunki Insomnian minkä lisäksi prinsessa Lunan kuuluu naida prinssi Noctis. No kaikki ei ole tietenkään sitä miltä näyttää vaan rauhanneuvottelu onkin vain Niflheimin juoni hyökätä kaupunkiin ja napata Luciksen voimakristalli mutta onneksi sankarjäbä Nyx huomaa asiaintilan ja lähtee mätöstelemään hyökkäävien lentolaivojen kanssa ja onnistuukin vapauttamaan vankina olleen Lunan. Mutta inha hyökkäys jatkuu, kunkkukin tapetaan ja kaupunkia tuhotaan miten halutaan mutta sitten Nyx käynnistää Lunalta saamansa vain sankareille tarkoitetun voimasormuksen jonka avulla hän päihittää pahispahiksen ja lähettää Lunan karkumatkalle kaverinsa Libertuksen ohjaamalla Audilla (…) ja kuolee niinkuin pitääkin auringonnousun koittaessa. Ja näin Luna lähtee puolestaan etsimään sulhoaan Noctista joka kavereidensa kanssa kruisailee baanalla ilman huolen häivää…

kg1

Audikuskit eivät tunnetusti juuri jalankulkijoista piittaa…

Tarinan ”juoni” ei tässä nyt mitenkään mieltä ylennä kunhan on vain joukko tappelukohtauksia joissa epämääräiset tyypit mättävät joidenkin muiden epämääräisten tyyppien kanssa mutta kieltämättä sellainen ajatus tuli mieleen että jos hommasta oltaisiin karsittu pituudesta puolet pois sekä kaikki maagiset mörrimöykyt niin ei tässä itse asiassa kaukana oltaisi jostain Star Wars -tyyppisestä scifi-mätkeestä jota jopa aivan oikeasti voisi katsellakin. Parasta pätkässä oli leffa-originaali päähahmo Nyx joka oli yksiulotteisuudessaankin jopa hieman uskottava yrmeä karju jonka hommiin kuului prinsessojen pelastaminen ja Audilla kaahaaminen kaupungin kaduilla jokahan nyt periaatteessa ei aivan kehnoa viihdettä olisi. Siinä tosin korvaa riipii aika lailla kun hämähäkinseittejä tursuavat pönäkät kunkut tapailevat jotain kornia shakespearelaista puheenpartta kuulostaakseen vaikutusvaltaisilta – ja kyllähän se edelleen on todettava että japanilaisilta puuttuu näemmä kokonaan kyky kirjoittaa äijämäisiä onelinereita joita tällainen toimintarytke tarvitsisi ollakseen oikein todella kunnon viihdettä. Politikointia, petturuutta ja jäyhien äijien välistä kaveruuttakin ehdittiin vähän vilautella mutta ei näistä tappelunrytkeen keskellä ennätetty kehittelemään mitään mainittavamman arvoista juonenpätkää.

Kuten noista kuvista näette on leffa siis suurella rahalla kasaan laitettu CGI-kokonaisuus jossa mocap-tekniikka on kovassa käytössä: kullakin päähahmolla on niin vartalomalli kuin naamamallikin joiden liikkeet on sitten tietokoneen avulla siirretty valkokankaalle. Tästä seurauksena on se että mukana on jo koko joukko kohtauksia joita ette enää voi oikein rehellisesti erottaa live-action-näyttelemisestä joten jos ränkylää riittää niin tietokoneanimaatiolla päästään jo varsin pitkälle. Toinen seuraus on muuten sitten se että hahmojen huulisynkka kun on tehty vain englanniksi puhutuille vuorosanoille niin pätkä on parempi katsoa tällä kielellä jos epäsuhta alkaa kaihertamaan silmää – ja kun ääniä tarjoilevat sellaiset suuruudet kuin Aaron Paul (Nyx) tai Sean Bean (Regis) niin tämä ei ole oikeastaan ollenkaan hankalaa. Sen enempää en siis voi kehuskella ohjaajaa (Takeshi Nozue) kuin kässäristiäkään (Takashi Hasegawa) mutta kaikki ympäri maailmaa mukana olleet CGI-firmat ovat kyllä osoittaneet aivan kelpo osaamista.

kg4

Söpöprinsessa Luna, 100% CGI-hahmo siis!

Lopuksi pitää vielä varoittaa siitä että krediittien rullattua näette ne varsinaiset XV-pelin päähahmot ja kokemus on kontrastissaan suorastaan musertavan karmaiseva: siinä missä tämä leffa jopa etäisesti muistuttaa kovaluista toimintarähinää jossa rujot äijät tekevät mitä äijien pitää tehdä niin pelissä teitä ilahduttaa jälleen ne limaisen homoiset visual-kei-popparihahmot joista franchise on surullisenkuuluisa.

Jos tämä CGI-meno ei ollut makuunne niin samaa aihetta on esitelty myös perinteisesti animoidulla OVA-sarjalla Brotherhood: Final Fantasy XV jokahan on jo ennättänyt viidenteen osaansa ja kuudetta vielä odotellaan joskin kuuleman mukaan jos innokkaita katsojia riittää niin näitä voidaan tehdä jopa lisääkin.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset