kiminonawa

Kimi no Na wa. jatkaa kiitoaan kuin tähdenlento!

Näin se sitten on virallista (uutinen täällä, ja tämän blogin aiemmat jutut aiheesta täällä ja täällä) ja Makoto Shinkain viimeisin ohjaustyö Kimi no Na wa. on ylittänyt vain harvojen ja valittujen leffojen Japanissa saavuttaman lippukassatulon ¥10mrd toiseksi nopeiten koskaan, ja mies astuu samalla erittäin harvalukuiseen japanilaisten ohjaajien joukkoon joka kuunaan on tähän saavutukseen kyennyt (vaikka vaatimattomana kaverina ei oikein usko olevansa näin monen jenin arvoinen, juttu täällä). Animeohjaajista ainoastaan Hayao Miyazaki voi ylpeillä tällaisesta menestyksestä, joskin hän on kyllä tehnyt tempun viidesti leffoillaan Mononoke-hime (Prinsessa Mononoke), Sen to Chihiro no Kamikakushi (Henkien kätkemä), Hauru no ugoku shiro (Liikkuva linna), Gake no Ue no Ponyo (Ponyo rantakalliolla) ja Kaze Tachinu (Tuuli nousee). Niinpä Shinkailla on vielä paljon saavutettavaa mutta kyllähän hänellä nuorena poikana (43v) on vielä hyvää aikaa kirjoitella uusia mestariteoksia tulevina vuosikymmeninä.

Jos vielä otetaan mukaan japanilaiset live-action ohjaajat niin heistäkään ei ¥10mrd-rajan ylittäjiä löydy lisää kuin kaksi kappaletta: Katsuyuki Motohiro jonka Odoru Daisōsasen -poliisikomedia-leffat valloittivat yleisön kahdesti; ja edesmennyt Koreyoshi Kurahara joka teki tutkimusretki-leffallaan Nankyoku Monogatari tämän tempun vielä kerran. Motohirohan on meille animeharrastajlle tuttu Psycho-Pass -franchisen kautta, hän kun oli se onnettoman kohtalon kokenut kaveri jonka Gen Urobuchi värväsi ohjaamaan sarjan ykköskauden ja jatkoleffan (kakkoskausi arvosteltu täällä, leffa täällä).

Näillä näkymin ennustajaeukot arvelevat että Kimi no Na wa. päätyisi loppujen lopuksi jonnekin ¥15-20mrd välille ja näillä luvuin oltaisiin kotimaisten leffojen kautta-aikojen-listalla kärkiviisikossa ja vaikka mukaan lasketaan vielä ulkomaiset leffat niin silloinkin sijaluku on 10 parhaan kieppeillä. Kaikkien aikojen kärkipaikkaa pitää Sen to Chihiro no Kamikakushi (Henkien kätkemä) ¥30mrd tuloillaan johon ei nyt taideta yltää, sen sijaan listalla seuraavana olevat Hauru no ugoku shiro (Liikkuva linna) (¥19.6mrd), Mononoke-hime (Prinsessa Mononoke) (¥19.3mrd) ovat kaiken kääntyessä parhaiten päin saavutettavissa.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset