~ Arvosana 1.5/5 ~

persona1

Ah, kuinka ihanaisen söpöinen pari koulun katolla! (Aegis, Makoto)

Tässä sitten neljäs ja toivottavasti viimeinen leffa tästä Shin Megami Tensei: Persona 3 -RPG-pelin animeleffasarjasta (ykkösosa arvosteltu täällä, kakkososa täällä ja kolmososa täällä) elleivät nyt sitten penteleet mene ja keksi sovittaa vielä tähän perään spinoff-jatko-osa-peliä nimeltään The Answer. Mitään erityisen ihmeitä ei ole tiedossa vaan edessä on koko urakan kruunaava loppusota joten piinallista mörkömätkettä on ruudulla aivan riittämiin.

persona2

Elizabeth yllätti Makoton ja meidät muutkin tanssimuuveillaan…

Noniin jatkamme siis siitä kun Ryōji olikin se kaikista ilkiöin tyyppi ja mätöstely jatkuu mutta sitten hän toteaa että jo riittää ja kertoo että hän tästä menee herättämään päivätorkuiltaan vielä pahemman pahiksen nimeltään Nyx joka tulee tuhoamaan koko maailman eikä sitä voi kukaan estää – mutta jos poppoo onnistuu tätä ennen tappamaan Ryōjin he unohtavat kaiken ja voivat elää onnellisessa tietämättömyydessä kunnes Nyx sitten tulee ja pistää kaiken päreiksi. Näin siirrytään sitten alakulon maailmaan jossa salaperäinen apatiatauti uhkaa ihmisiä siinä kun taas jotkut toiset haluavat kuolla ennenkuin Nyx tulee minkä päälle syntyypä jopa hihhuliuskonnollinen Nyx-kulttikin. Aikaansa kuluttaakseen pääpoju Makoto kierrättää jostain syystä paikalle pelmahtanutta Elizabethia kaupunkia katsomassa ja ainoa valopilkku on se kun söpö androiditypy Aegis on jälleen korjattu kuntoon. Vuoden viimeisenä päivänä Ryōji taas ilmaantuu mutta Makoto ei tapa häntä joten saamme kuulla että tammikuun 31 pvä Nyx sitten tulee ja tuhoaa kaiken minkä jälkeen vietämme söpöjä hetkiä kun Aegis kokuhakustelee Makoton kanssa. Ja sitten onkin jo se suuri tappeluspäivä ja mättö alkaa, Strega porukoineen liittyy myös vastustajien joukkoon ja ilmenee että Nyx onkin yllättäen Ryōji (…ehh…) mutta se ei menoa haittaa koska Makoto ammuskelee itseään päähän minkä ehtii ja peittoaa lukuisilla personoillaan voittamattoman (…) vastustajansa. Ja kauniiksi lopuksi 3 kuukautta myöhemmin sakurapuun lehtien koristaessa maankamaraa porukka aloittaa taas uuden kouluvuoden ja rynnivät sitten katsomaan kuinka Makoto torkkuu kaikessa rauhassa Aegisin sylissä koulun kattoterassilla! Vai onko kyseessä jotain vakavampaakin kuin vain torkut…

Aika masentavissa merkeissä tätä leffaa vietiin, ensi alkuun reilu tunti laahusteltiin räntälumen sataessa ja lyijynharmaiden pilvien roikkuessa taivaalla hahmokaartin murehtiessa tulevaa kohtaloaan minkä jälkeen loppupätkä chūni-tapeltiin deus ex machinasta toiseen kerrassaan hirvittävän kelvottoman kässärin voimin. Koko aikana ei katsoja kyennyt luomaan hahmoihin sitten minkäänlaista tunnesidettä mitä nyt pientä iloa herätti se että söpöin typy Aegis sai pojuyden kaiken muun roskan keskellä – eikä tässä loppupätkässä ollut edes sitä vähäistä kaveruuden ylistyslaulua jota muutamassa aiemmassa leffassa nähtiin pieninä väläyksinä.

Tomohisa Taguchi palasi kakkosleffasta jälleen ohjaajan pallille mutta ei saanut sitten tällä kertaa mitään kovin ihmeellistä aikaan, lienekö sitten syynä ollut se että chūni-loppusota on aina liki mahdoton saada sellaisiin kuosiin että sitä voisi normaali ihminen katsella. No, siinä hän kyllä onnistui että leffan tunnelma oli kauttaaltaan loskatalvisen hyytävän ankea ja kurja (…jos tämä oli siis tarkoitus…). Osaltaan tympeys johtui siitäkin että fokus tässä pätkässä oli Makotossa ja Ryōjissa joita kumpaakaan ei mitenkään voi kehua karismaattisiksi katsojaa innoittaviksi hahmoiksi. Studio A-1 Pictures hoiti homman aiempaan malliin erityisen kehnolla teknisellä suorituksella mitä nyt tappelus-CGI sitten pyöri kohtalaisesti. Seiyū-listalta Maaya Sakamoto (Aegis) oli ainoa joka jaksoi ihastuttaa ja muut jäivätkin lehdillä soittelemaan kun Akira Ishida (sekä Makoto että Ryōji) vei kaiken ruutuajan.

Kaikkien leffojen keskimääräinen levymyynti on himpun verran alle 30’000 mikä on sen verran inhottavan paljon että saattavat tuotannon pojat vielä tuon pelkäämäni jatko-osan (The Answer) animoidakin…


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset