Tässä on sitten kyseessä Ghiblin toiseksi kuuluisimman ohjaajan Isao Takahatan toinen Ghibli-leffa vuodelta 1991 jossa tyylilaji vaihtui lähes ääripäästä toiseen jos verrataan hänen edelliseen ohjaustyöhönsä, äärimmäiseen rankkaan katselukokemukseen ja erääksi maailman parhaaksi sotaelokuvaksi tituleerattuun klassikkoon Hotaru no haka (Tulikärpästen hauta). Nyt on vuorossa 60-luvun Japanin parempien aikojen muistelua ja 80-luvun nostalgista maalla-on-kaikki-paremmin-tunnelmaa ja romanttisia hetkiä joten huomaatte tästä että Takahata kuuluu niiden ohjaajien vähälukuiseen joukkoon jotka hallitsevat monen eri tyylilajin metkut.

Leffa saavutti ilmestymisvuonnaan Japanissa suuren suosion ollen tuolloin vuoden katselluin elokuva mutta sitten sitä kohtasi merkillinen unohdus – ja nyt tehdäänkin suoranaista historiaa sen johdosta että tämä on tietääkseni ainoa Suomessa vielä julkaisematon Ghiblin teos joten näin 25 vuoden odottelun jälkeen pääsemme vihdoin korjaamaan tämän kansallisen häpeäpilkun ja delegaattimme YK:ssa kehtaavat jälleen katsella kollegoitaan silmiin. No, emme ole ainoita jälkijättöisiä tässä asiassa, samalla lailla leffan USA-ensi-ilta oli vasta alkuvuonna 2016 mikä lienee sitten herätyksen takana täällä Suomessakin.

Tämän blogin arvostelut löytyvät seuraavasti:
– koko Ghiblin tuotanto (tällä haulla);
– koko Isao Takahatan Ghibli-tuotanto (tällä haulla);
Omoide Poro Poro (Eilisen kuiskaus) (täällä);
Hotaru no haka (Tulikärpästen hauta) (täällä).

Leffa ensi-esitetään Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla (esittelyteksti täällä) 17.9, muut näytökset 24.9 ja 25.9. Tämän lisäksi Cinema Mondo ottaa sen syksyn 2016 ohjelmistoonsa ja ensi-ilta on 9.12.2016 (leffan esittely täällä).


Ja tämän leffan BD/DVD-levyn suomi-sub on luvattu kaupan hyllyille 12.4.2017 lähtien joten eikun ennakkotilauksia vetämään!

kuiskausdvd


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset