Girls und Panzer the Movie


~ Arvosana 4/5 ~

gupdrift

Tankkidriftausta nähdään roppakaupalla, tässä sitä esittää St. Gloriana -koulu

Piiiiiiiiiiiiitkä ja ankea on ollut fanien odotus kun nyt lopultakin tämä vuoden 2012 sensaatiosarja Girls und Panzer sai ansaitsemansa jatkoleffan (joskin tässä välillä meitä viihdytettiin Anzio vs Ōarai -ottelu-OVAlla, arvostelu täällä). Meininki on taattua tavaraa: kahden tunnin leffasta puolitoista tuntia on varattu sille itselleen eli sensha-dō-tappeluksille ja kaikki jo ennakkoon korkealla olleet odotukset ylitetään, tämä on todellakin aivot-narikkaan-ja-täysi-ryminä-päälle-genren niitä nautinnollisimpia pätkiä. Pieni varoitus Garupan-ummikoille on kuitenkin paikallaan, leffassa ei juuri mitenkään esitellä hahmoja tai maailmaa joten sarjaa katsomatta olette aika lailla hukassa heti ensisekunneista lähtien.

gupmiho

Hetki kun tiedätte että ei olisi pitänyt nousta sängystä… (Miho ja Panzer IV Ausf. D)

Aikaa ei siis hukata sekuntiakaan vaan saman tien meidät viedään näytösotteluun jossa Ōarai-typymme ovat liittoutuneet uuden tuttavuuden Chihatan-koulun kanssa vastassaan britti-teetypyjen St. Gloriana ja venäläisen ripaskan mestarikoulu Pravda. Panssarisotaa käydään niin metsissä kuin Ōarain kaduillakin ja vauhtia riittää mutta urheat joskin hieman höhlät Chihatan-typyt jouduttavat tiiminsä tappioon joten näin kotikatsomo huokaa pettymyksestä kun kotijoukkue ei voittoa vienytkään. Tämä ei typyjä haittaa vaan kylpyhetkeä vietetään sulassa sovussa mutta sitten iskee oikein shokkujen shokku! Ōarai-typyt saavat kuulla että sarjassa esitetystä turnaussaavutuksesta huolimatta heidän koulunsa sittenkin lakkautetaan! Ja niin porukka viedään uuteen kouluun metsän siimekseen mikä ottaa koville ja varsinkin moraalikomitean typyt ovat täysin lannistuneita… Näemme kuinka Miho käy kotonaan ja vietämme aurinkoisia hetkiä Mihon ja Mahon taustatarinan parissa, mutta samaan aikaan toisaalla presidenttitypy Anzu ei ole luovuttanut vaan hankkii sensha-dō-tytöille toisen mahdollisuuden: jos he voittavat yliopiston panssarijoukkueen heidän koulunsa lakkautus perutaan!

gupturn

Kun ei ole pyörivää tykkitornia pitää improvisoida… (Sturmgeschütz III Ausf. F)

Haaste otetaan vastaan vaikka ehdot ovatkin kovia ja varsinkin se että vastustajalla on valtava tankki-ylivoima ei lupaa hyvää – mutta sitten ihme tapahtuu ja Ōarai-typyjen entiset vastustajakoulut rynnistävät joukolla apuun ja näin Miholla on komennettavanaan lopulta aivan kunnon kalusto-kaaderi. Sota alkaa lupaavasti kun he valloittavat ensimmäisen kukkulan mutta se olikin ansa, yliopistolaisilla kun on mukana valtava Karl-Gerät jonka jykevät iskut pakottavat porukkamme pakosalle minkä aikana Pravda-tiimin typyt uhrautuvaisesti suojelevat komentajaansa Katyushaa. Tämän jälkeen siirrytään sitten leffan parhaimpaan osaan jossa lähdetään Karl-Geräten kimppuun ja suurta roolia huimassa operaatiossa esittävät Säkkijärven polkan (…) raikaessa Jatkosota-typyt jotka vakuuttavat ralliajotaidoillaan niin telaketjujen kanssa kuin ilmankin. Loppusota käydään sitten huvipuistossa jossa näette jo aivan megalomaanisen yltiöpäisiä tankkisotasuorituksia niin maailmanpyörän kuin ankkanaamioidenkin avulla. Viimeisen silauksen voitelevat siskokset Miho ja Maho hyvässä yhteisymmärryksessä ja yliopistotiimin söpö bossitypy Alice tunnustaa tappionsa kun joutuu yllättävän paukkupatruuna-persaukseen-kamikaze-hyökkäyksen kohteeksi. Näin kaikki on taas hyvin ja panssaritypyjoukkomme palailevat koteihinsa loppukrediittien rullatessa.

gupfinns

Jatkosota-joukkue taistelun keskellä, Mika soittaa kannelta, Aki lataa ja laukaisee…

Kenellekään ei varmaan jää epäselväksi se että panssarivaunut ja panssaritaistelut on tässä se homman nimi – sotaa käydään lähes käsittämättömän mielikuvituksellisilla konsteilla joissa realismi on heitetty narikkaan ja tilalle otettu vauhdikkuus ja lennokkuus (…kirjaimellisesti…). Ja tämähän ei haittaa sitten ollenkaan, katsomo hihkuu kullekkin akrobatiatempulle ihastuksissaan keuhkojensa täydeltä ja viimeistään siinä vaiheessa kun Mika, Mikko ja Aki rykäisevät BT-42-tankkinsa vauhtiin on ovellanne joukko kiljunnasta hermostuneita vihaisia naapureita… mikä kyllä voi johtua siitäkin että ääniefekteissä ja taustamusiikissa ei ole säästelty vaan desibelejä riittää vaativaankin makuun. Vaikka toimintatypyily viekin siis pääosan ei pientä typy-ydeisyyttäkään ole unohdettu mistä esimerkkinä Pravda-typyjen (Katyusha, Nonna ja Clara) huolenpito toisistaan. Ja pientä politiikkapiikkiäkin oli mukaan survaistu: ensi kertaa ruutuun pyrähtävä Chihatan-koulu perustuu keisarinaikaiseen Japanin armeijaan ja he ovat esikuvansa mukaisesti äärimmäisen innokkaita hyökkäämään ja muita taktiikoita ei sitten tunnetakaan… Lisäksi sota-otakujen sukat pyörivät savua nousten kun leffassa esitellään yksityiskohtaisia tankki-knoppeja kerran minuutissa – tiesittekö vaikka että kun BT-42-vaunua ajetaan pyörillä pitää ottaa käyttöön ratti? Näin sitä vaan animesta oppii taas arvokkaita tiedonmurusia!

gupmikko

…ja Mikko esittelee rallikuskintaitojaan BT-42-tankin ratissa…

Slice-of-life jäi siis tässä leffassa varsin vähäiselle osalle niinkuin hahmonkehitys ylipäätään mikä tietysti on aika tyypillistä kun teemana on toimintarymistely. Hahmokaarti on sen verran laaja että se jää aina hieman harmittamaan että kaikki hyvät typyt eivät saa riittävästi ruutuaikaa ja nyt kun myös uusia kouluja liittyi mukaan tämä on entistä silmiinpistävämpää – mutta en kyllä ollenkaan valita Jatkosota-typyjen mukaantuloa, loistava porukka, oma sarja pystyyn näille!

Legendaarinen ohjaaja Tsutomu Mizushima näytti jälleen mitä hän osaa, studio Actas oli saanut kahmalokaupalla jenejä käyttöönsä mikä näkyi tankkitappelu-CGIn liukkautena, ja olivatpa muuten pistäneet pätäkkää myös aivan perinteiseen animeruutujenkin piirtelyyn, seuratkaapa vaikka kuinka Mihon kotonakäynnin yhteydessä naamanilmeisiin on käytetty enemmänkin kuin yksi ruutu per sekunti! Räjähdys- ja pölypilvisoftat ovat olleet myös korkealuokkaisia, marssityylinen taustamusiikki hivelee korvianne (…joskaan ei alakerran naapurin…) ja ääniefektit vievät rappauksetkin katosta, minkä lisäksi sota-asiantuntija Takaaki Suzuki on kaivellut tankki-nippelitietoa esitettäväksi järjettömän määrän. Ainoa asia jota voin kritisoida ovat taustamaalaukset, niihin olisi kaivannut hieman yksityiskohtaisempaa jälkeä. Seiyū-joukolle ei dialogia riitä kovinkaan paljon per nuppi mutta mainitaan nyt Jenya (Clara) ja russofiili Sumire Uesaka (Nonna) jotka hoitavat oman osuutensa suurimmaksi osaksi sujuvalla venäjällä, ja meitä suomalaisia kohtaa suuri kunnia kun itse Mamiko Noto esittää filosofointiin taipuvaista Jatkosota-komentaja Mikaa.

Leffassahan esiteltiin tulevaisuuden suunnitelmina tankkisota-ammattilaisliigan perustamista ja maailmanmestaruuskisoja joten tunnelmat on ladattu siihen malliin että kaikkea ei vielä ole nähty Garupan-franchisen osalta vaan fanien odotukset kakkoskauden osalta ovat korkealla. Rahastahan tämän ei pitäisi jäädä kiinni, leffan lippukassatulot ovat nyt ylittäneet kolmannen Madoka-leffan joten tämä on maailmanhistorian toiseksi katsotuin myöhäis-ilta-animen leffaversio (juttu täällä), minkä lisäksi leffan levymyynti on kovalla tasolla myöskin ja tätä kirjoitettaessa saldo on jo liki 200’000 myydyssä lätyssä (ks juttu täällä).


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset