Haruchika – Haruta & Chika


~ Arvosana 3/5 ~

haruchika

Chika kohtelee Harua tässä hieman kaltoin… Maren ihmettelee taustalla…

Tähän sarjaan oltiin sitten ennakkoon ladattu koko joukko erilaisia osia: oli koulun torvisoittokuntakerhoa kuten sarjassa Hibike! Euphonium, pieniä arvoituksia kuten sarjassa Hyōka minkä päälle on lyöty vielä rakkauskolmiodraama jossa on mukana jopa BL-ihastustakin. Vaikka alkuperäteos onkin Sei Hatsunon tunnettu mysteerikirjasarja niin loppujen lopuksi näistä mikään ei ollutkaan se varsinainen pääasia vaan sarjassa nähtiin tällaista lämminhenkistä ihmissuhdedraamaa kun pääparimme Chika ja Haru tapahtumien oikuista oikovat erilaisia sotkuisia ihmiskohtaloita.

Tapaamme söpötypy Chikan joka aloittaa huilunsoiton koulun henkitoreissaan korisevassa torvisoittokuntakerhossa – ei varsinaisesti soitannon takia mutta kun kerhoa opettaa komea sensei Kusakabe niin tämähän on mahdoton houkutin vastustaa – vaikka samat aikeet on Chikan harmiksi myös söpöllä osananajimi-poju Harullakin. Sitten he värväävät mukaan söpötypy Miyon joka vaatii uskonvahvistusta otōtonsa kuoleman jälkeen, ja puolestaan kiinalaispoju Maren liittyy mukaan pienen itsetunnon kohennusprojektin onnistuttua. Sitten järjestetään joulun ihme köyhälle asunnonomistajalle, autellaan huonomuistista maalaripappaa sekä puolikuuroa klarinetistitypy Naokoa ja värvätään mukaan rumpalipoju Kaiyū. Naapurikoulun sensei saa kunniansa palautettua pariskuntamme ahkeroinnin jälkeen ja sitten onkin soittokuntakisailun aika, löydetään arvokoiralle omistaja ja autetaan näköänsä menettävää soittajatypyä ja kauniiksi lopuksi orkesterimme sai kisassaan jopa pronssia!

Läpikäyvänä teemana sarjassa on Chikan ja Harun pyörittämä lämminhenkinen lähimmäisenauttamisinto josta parhaita paloja esitettiin aivan ensiepisodeissa: oboetypy Miyo sai rauhan löydettyään kuolleen otōton jättämän kannustusviestin (episodi 2), ja vanhempiensa adoptioon laittama Maren-poju antoi heille anteeksi ymmärtäessään että muuta ei ollut tehtävissä ja että he rakastavat häntä silti (episodi 3). Näissä saatiin katsojalle sellainen mukavan lutuinen olo sydänalaan että on niitä hyvätahtoisiakin ihmisiä tässä maailmassa jossa kaikki ei aina mene niinkuin Strömsössä. Joissakin tapauksissa sarjassa hairahduttiin liikaan knoppailuun kun pelattiin juoneen kuuluvaa arvoitus-korttia liian päällekäyvästi, vaikkapa muistinsamenettäneen papan elefanttimaalaus-analyysit olivat lievästi sanottuna kaukaa haettuja (episodi 5) samaten kun omalaatuisia olivat koiranomistaja-päätelmätkin (episodi 10). Romanssifanit ja BL-fanit jäivät sitten ikävä kyllä nyt lehdellä soittelemaan mikä voi tuottaa joillekin ennakkolupauksiin uskoneille pettymyksiä, ja torvisoitto-harrastajienkin täytyy odottaa viimeiseen episodiin kuullakseen edes hieman fanittamaansa musiikkia.

Legendaarinen studio P.A. Works hoiti homman tällä kertaa peruslaadulla missä ei nyt hekumoitu heille tyypillisillä silmiäsärkevän kauniilla taustamaalauksilla mutta ei jälkeä mitenkään huonoksi kehtaa kuitenkaan moittia. Ohjaajaksi kun sattui Masakazu Hashimoto (Tari Tari) niin tästä jo hieman saattoi päätelläkin että fokus olisi mieluummin draamassa kuin varsinaisessa sherlockholmeilussa mutta kieltämättä olisi hän voinut vähän musiikkia ainakin lisätä episodien piristeeksi – sen sijaan romanssiahan ei tällaisessa rakastamme-senseitä-asetelmassa useinkaan uskalleta paljonkaan viritellä joten sen poisjäänti oli aika lailla luonnollista. Sarah Emi Bridcutt (Chika) on pikkuhiljaa kasvanut aivan päärooli-seiyūn mittoihin eikä pitäisi tämän sarjan jälkeen olla uskottavuudesta ainakaan puutetta, ja sivuroolien joukosta on aina pakko poimia söpöinen raspikurkku Chiaki Omigawa (Kae).

Noin arviokauppaa puolet Sei Hatsunon kirjasarjasta on tässä animoitu joten materiaalia jatkoon vielä olisi varsinkin kun hän kirjoittaa tätä franchisea edelleen lisää mutta ykköslevymyynti on ollut melkoinen katastrofi (n 500 myytyä levyä) joten aika vaikea on uskoa että Chikan ja Harun seikkailuja ruudulla enää lisää nähtäisiin.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset