Grimgar, Ashes and Illusions
Grimgar of Fantasy and Ash


~ Arvosana 3/5 ~

grimgar1

Dramaattisesti tipahtava veripisara! (Ranta, Haruhiro)

Lukuisissa viime vuosien sarjoissa (esim Accel World, Log Horizon, Overlord, Sword Art Online jne) ovat lapsukaisemme joutuneet RPG-maailmaan jossa harrastetaan sitten lähinnä miekkamätöstelyä kovan kiljunnan kera ja nämähän ovat olleet lähes poikkeuksetta äärimmäisen puuduttavaa ja lähes katselukelvotonta settiä. Nyt tähän masentavaan teemaan on kuitenkin otettu vähän erilainen lähestymiskulma: edelleenkin ollaan kyllä mätöstelymaailmassa mutta menoa seurataankin erityisesti hahmojen tuntemusten kautta. Shōnen-mätöstely-fani ei tämän sarjan kanssa siis kauaa viihdy mutta sen sijaan hieman pohdiskelevampaa viihdettä kaipaaville tarjoomus voi ollakin jo sitten paljon kiinnostavampi.

Sankarlapsijoukkomme siis yllättäen löytää itsensä keskiaikaisesta miekkamättömaailmasta muistamatta entsestä elämästään mitään. Lähdemme seuraamaan sen kaikista pahnanpohjimmaisimman joukon tempauksia, maailma kun on sellainen että siellä elääkseen täytyy hankkia rahaa mätöstelemällä joten hekin sitten lähtevät joidenkin menninkäisten perään kun kuulevat että ne ovat ne kaikista heikoimmat vastustajat. Ei se tappaminen helppoa ole siltikään kun heidän ensimmäistä keikkaansa repostellaan peräti puolen episodin verran mutta vähitellen taidot kehittyvät ja he onnistuvat lopulta peräti useamman menninkäisen tappamisessa kerralla – mutta sitten iskee shokku! bossipoju Manato saa nuolen selkäänsä ja kuolee! Tätä sitten surraan oikein olan takaa, ja sitten söpötypy Mary saapuu joukkoon Manaton korvaajaksi mutta yhteistyö ei ota sujuakseen varsin kylmäkiskoiseksi osoittautuneen typyn kanssa. Sitten kuulemme kuinka Mary menetti hänkin koko joukkonsa jäsenet eräässä tappeluksessa minkä jälkeen hän ei ole enää hymyillyt, mutta kun pääpoju Haruhiro ottaa asian puheeksi niin heidän suhteensa ottaa askeleen eteenpäin ja Mary kykenee jo sanomaan näkemiin normaali-ihmisten tavoin. Sitten porukka lähtee metsästämään vaarallisempia kaivoksissa asustelevia susi-otuksia jossa äkäinen poju Ranta aiheuttaa pieniä kurinpidollisia ongelmia ja draama iskee kun he tapaavat zombeiksi muuttuneet Maryn entisen porukan jäsenet ja tappavat ne armeliaasti. Tämän jälkeen käydään vielä yksi susihirviö-tappelus joka oli koitua Rantan kohtaloksi mutta ei sitten kuitenkaan ja kaikki on hyvin taas ja kauniiksi lopuksi Haruhiro toteaa että tämähän on oikeastaan aika mukava maailma tämä – jossa toteamuksessa hieman auttaa se että näyttää siltä että meille on muodostumassa Mary x Haruhiro -pariskunta!

Sarjan anti ensi sijassa on siis nimenomaan erittäin harvinaisessa mätöstelyn filosofisissa pohteissa – porukka huomaa ensimmäistä menninkäistä tappaessaan (episodi 2) että ei se oikeastaan ole mukava ääni kun puukko rutisee luussa kun tapettava vielä sätkii henkitoreissaan mutta pakottaa itsensä viemään homman loppuun kun syödäkin pitää ja reiät kalsareissa paikata. Sitten bossipoika Manaton kuolema vaikuttaa koko joukkoon kun he huomaavat että kuolema voi tosiaan käydä omallakin kohdalla ja kukin joutuu kaivamaan motivaation jatkaa puuhaa edelleen ja he huomaavat kuinka heiltä on puuttunut yhteistyötä lujittava avoimen keskustelun kulttuuri. Omaa surutyötään tekevä Mary ei ole helpoin lähestyttävä mutta kun he joukolla toteavat että kaikilla on omat surunsa ja että puhuminen auttaa niin yhteinen sävel alkaa vähitellen löytyä. Tämän päälle vielä Manaton kuoleman jälkeen bossin paikalle ajautunut Haruhiro pohtii useasti mitä johtajan oikeastaan pitäisi tehdä ja että kuinka hän kokee olevansa siihen hommaan kelvoton varsinkin kun haastetta vielä tarjoaa uppiniskainen vastarannankiiski Ranta – mutta keskustelut haudalla haamu-Manaton kanssa auttavat kun hän toteaa että kullakin on tässä oma tyylinsä eikä kannata matkia ketään muuta.

Kun kaikki nämä pohdiskelut käydään pitkällisten monologien avulla sarjasta väkisinkin tulee varsin hidastempoinen ja paikoin lähes slice-of-life-mäinen kun porukka tarpoo kaduilla ja kujilla ostoksia tekemässä ja viettää aikaa baarissa juopottelemassa. Tätä vielä korostaa lukuisat inserttibiisit joita on väkipakolla ujutettu mukaan peräti 11 kpl kun sarjan eräänä tehtävänä on markkinoida niitä esittävää (K)NoW_NAME -nimistä bändiä. Aika ei sitten riitä myöskään Haruhiron rakkauselämän tarkemmalle esittelylle jossa Yumen halailun jälkeen ykköspaikalle näyttää kiilaavan ylevä kaunotar Mary.

grimgar3

Vesivärimaalarin taidonnäyte rauhaisasta kylämaisemasta!

Tekniikkapuolella A-1 Pictures on hoitanut homman niin jottei hävetä tarvitse, ja jokainen varmasti ensisilmäyksellä huomaa että varsinkin taustataiteeseen on tällä kertaa panostettu ja palkattu remmiin oikea huippu-vesivärimaalari. Sarjan taidebossi Hidetoshi Kaneko ja firma Atelier BWCA on kaluunansa hankkinut jo vuosikymmeniä sitten erään Ghibli-nimisen studion pikkuprojekteissa nimeltään Majo no Takkyūbin (ks täällä) ja Tonari no Totoro (ks täällä) joten upeat näkymät eivät sinänsä ole siis yllätys. Ja haikeasta musiikista vastaa siis tuo yllämäinittu (K)NoW_NAME-bändi. Chika Anzai (Mary) onnistui jälleen ihastuttamaan puhumalla tällä kertaa sujuvaa japania – hänethän muistatte sarjan Hitsugi no Chaika ihanaisen päätypy Chaikan äänenä, tällöinhän tuo puhetaito kun oli vielä niinsanotusti hakusessa…


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset