Garakowa -Restore the World-
Vitreous Flower & Destroy the World


~ Arvosana 3/5 ~

garakowa

Järkyttävä ensitapaaminen! (Remo, Dual, Dorothy)

Animesovituksen tunnin mittaiseksi leffaksi on tässä saanut parin vuoden takaisen Pony Canyonin ensimmäisen skenariokisan voittajateos alkuperäiseltä nimeltään D.backup. Varsin scifi-henkisessä tapauksessa taikatypyt seikkailevat tietokonemaailmassa ja keitoksessa on niin draamaa, pientä tappelunnujakointia kuin Suuria Paljastuksiakin maailman kohtalosta – ja välillä sitten heitettiin slice-of-life-vaihde sisään ja kokkailtiin ja pelattiin pesistä…

Heti ensi metreillä saamme kuulla että elämme nyt maailmassa joka on kokonaan tietokoneella säädelty ja tarkoituksena on saavuttaa ideaalisti toimiva maapallo. Sitten tapaamme taikatypykaksikkomme Dual ja Dorothy jotka ovatkin antivirusohjelmia joiden tehtävänä on tuhota viruksia Viisausboksissa jonka tiedostoihin on varakopioitu kappaleita maapallon elämästä ihmisineen virtuaalitodellisuuden tavoin. Näemme kuinka Dual joutuu surukseen tuhoamaan tiedoston jossa asusti hänen hyvä kaverinsa pianotypy Sumire, ja sitten parivaljakkomme tappelustelee virusten kanssa muutoin vain. Erään tappeluksen jäljiltä he löytävät sitten oudon typyn nimeltään Remo – typyt ihmettelevät kuka tai mikä hän oikein on mutta koska hän on mukava typy he ystävystyvät keskenään ja ovat kuin siskoksia pienen slice-of-life-tuokion jälkeen. Sitten seuraa erityisen äkäinen virushyökkäys jonka tuloksena Remo resetoituu ja ilmoittaa tehtäväkseen kerätä Viisausboksista kaikkea kaunista. Tätä seuraavassa selitysosuudessa kuulemme kuinka ideaalimaailmaa kasaava tietokoneohjelma halusikin lopulta päästä eroon myös ihmisistä koska niillä on kaikenlaisia sotkuja aiheuttava vapaa tahto. Ihmiskunta onnistui kuitenkin sammuttamaan ohjelman mutta kuolla pätkähti samalla sukupuuttoon – ja Remo on tämän tietokoneohjelman piilotettu etäkopio joka on nyt aktivoitunut. Seuraa lisää virusmätkettä jonka tiimellyksessä Dual älyää tehdä downgrade-tempun alkuperäiseen versioonsa minkä jälkeen virukset lyödään helposti mutta tämä laukaisee hälytyksen: Dualin temppu muistuttaa liiaksi vapaatahtoista toimintaa joten tietokone haluaa tuhota typyt! Mutta kokemuksistaan viisastunut Remo kirjoittaakin typyjen ohjelman uudelleen jolloin he eivät enää aiheuta hälytystä – mutta tämän tempun johdosta Remo katoaa itse bittiavaruuteen. Näin katkeransuloisten hetkien jälkeen Dual ja Dorothy leijailevat Viisausboksissa ja toteavat että heillä on paljon siivottavaa… ja meidän annetaan ymmärtää että heihin ohjelmoitu vapaa tahto oli ihmiskunnan viimeinen toivo ennen katoamistaan maan pinnalta.

Kaiken scifi-krumeluurin keskeltähän tässä kaivautuu esiin perinteinen söpöisän traaginen typy-ystävyystarina jossa Remo ilmestyy paikalle tyhjästä, kaverustuu taikatypyjen kanssa niin että lopulta uhraa itsensä heidän puolestaan vastoin omaa ohjelmointiaan – ja traagisuutta kun on tavoiteltu niin ei liene sattuma että Remon hahmodesign kovasti muistuttaa typyä nimeltä Menma sarjasta Ano Hi Mita Hana no Namae o Boku-tachi wa Mada Shiranai… Muistojen merkitys on leffassa myös korostetusti esillä, typyjen hahmonkehitys kylmistä tietokoneohjemista vapaatahtoisiksi olennoiksi pitkälti perustui ihmismuistojen varaan: Dual koki menettäneensä ystävän kun tuhosi Sumiren maailman ja Remo perustui myös ihmisdataan, käyttiksen kirjoittajaisän ja pianistiäidin tyttäreen nimeltään Remone. Tämän päälle sitten virtuaalitodellisuusympäristössä meuhkaaminen oli varsin perinteistä scifi-kauraa, psykedeelisiä visuaaleja heiteltiin varsin tiuhaan tahtiin varsinkin virustappeluskohtauksissa mutta kieltämättä käteen jäi sellainen tunne että tätä tappeluangstia väännettiin muutamin hetkin hieman liikaa ja kokonaisuuteen sopimattomasti – selvästi näki että tekijöiden katselulistalla oli ollut angstailun perus-sarja Yūki Yūna wa Yūsha de Aru mitä ei nyt lopputulokselle eduksi voi laskea. Ihmiskunnan kohtalon pohde pyöri tässä sitten aika lailla taustalla jääden lopulta jopa vähän tarpeettomaksi, lukuunottamatta tietenkään loppuvetoa jossa annettiin ymmärtää että Dual ja Dorothy olisivat uuden ihmiskunnan alku – tämä oli kyllä aivan kelpo keksintö.

Tekijälista leffalla on kyllä varsin komea, ohjaimissa riehuu Masashi Ishihama joka on dystopiakaluunansa jo hankkinut sarjalla Shin Sekai Yori ja kässärissä itse Fumihiko Shimo jonka nyyhkydraamaosaaminen näkyi nyt selvästi (Air, Kanon (2006), Clannad). Söpötypydesign on alunperin lähtöisin alan gurun Kantokun kätösistä (Hentai Ōji to Warawanai Neko) ja ylipäätään studio A-1 Pictures oli saanut sen verran kahisevaa pankkitililleen että ulkoasu oli varsin sutjakan leffakelpoinen ja erityisesti voi kehua taustataiteilua joka monin paikoin oli todella kaunista.

garakowa1

Tässä vieraillaan Pääsiäissaarilla moai-patsaita ihailemassa…

Lopuksi voi sitten kehua vielä koko pääkolmikko-seiyū-joukon joka hoiti hommansa jopa yllättävänkin hyvin ja parhaasta päästä pitää mainita äkäinen Ayane Sakura (Dorothy) ja uudempi tulokas Yumiri Hanamori jonka Remo oli rakastettavan lutuisa niinkuin traagisen päähahmon pitää ollakin.

garakowa2

…ja tässä taas Egyptissä sfinksien seurassa.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset