Ushio & Tora


~ Arvosana 2/5 ~

utt1

Näiden kaverusten gameface on sieltä paremmasta päästä… (Ushio, Tora)

Shōnen-sarjojen ystäville on tässä sitten mannaa tarjolla erittäin perinteisin maustein – alkuperäteos on nimittäin peräisin vuodelta 1990 eli ajoilta jolloin mangan tehtävänä oli kasvattaa pojista MIEHIÄ eikä mitään ulisevia otaku-nysvöttäjiä. Niinpä pääpojumme Ushio ja paras kaverinsa mörkö-tiikeri Tora mätöstelevät silmät kiiluen ja hampaita nirskuttaen muiden möykkyjen kanssa lähestulkoon tauotta sarjan ajan. Kiihkeimmät fanit lienevät jo katsoneet aiemman 10-osaisen vuosien 1992-3 OVA-sarjan joskaan tosin tarpeellista se ei enää ole koska tässä uudessa sarjassa käydään (muistaakseni) kaikki nuo tapahtumat uudemman kerran läpi hieman paremman animaation avulla.

Aloitamme sillä että koulupoika Ushio eräänä päivänä puolihuolimattomasti käy nykäisemässä peitsen pois löytämänsä tiikeri-mörkö Toran kyljestä näin vapauttaen tämän – ja 500v vankina ollut Tora mieluusti olisi hetimiten pistänyt Ushion poskeensa mutta legendaarinen peitsi estää sen ja näin kaveruksemme aloittavat yhteiselon syvän keskinäisen epäluulon merkeissä. Ja hommaahan riittää. Parivaljakkomme pieksää niin kivi-samurain, lentävät päät, merihirviön, jne, vain muutamia mainitakseni. Sitten lähdetään Hokkaidon saarelle Ushion äitiä etsimään ja päällekäyvää mörköä riittää jälleen ja pelastaa pitää niin bussit kuin lentokoneetkin, ja samalla selviää että möröt inhoavat Ushion äitiä joka estää niitä käymästä erään erityisen inhan Hakumen no Mono -nimisen kiinalaisen mörön kimppuun. Ushio haluaa selvittää miksi näin mutta erään tappeluksen jälkeen hänelle käy köpelösti: hän on itse muuntumassa möröksi! Vaan eipä hätiä mitiä, kaikki hänen tapaamansa söpötypyt yhdessä pelastavat hänet ja jälleen kaikki on hyvin minkä jälkeen Ushio matkaa ajassa taaksepäin muinaiseen Kiinaan jossa hän näkee kuinka hänen legenda-peitsensä valmistetaan melko traagisella tavalla. Samalla Ushio kuulee että tämä Hakumen-pahis lojuu merenpohjassa Japanin liepeillä ja voi liikahtaessaan aiheuttaa koko maan tuhon minkä vuoksi Ushion äiti joutuu pitämään sitä unessa koko ajan. Sitten ponnahtaa paikalle pikkupoika Kirio jonka kanssa mätöstellään hetki, ja lopuksi pitää rynniä laboratorioon jonne tiedemiehet ovat onnistuneet hankkimaan Hakumen-palasen joka tietenkin äityy riehumaan ja pitää taltuttaa räjäyttämällä koko paikka tuhannen murusiksi.

Päällekäyvänä elementtinä luonnollisestikin kun shōnen-sarjasta puhutaan on runsas mätöstely puoleen ja toiseen, sarjan alkupuoliskolla homma on vielä varsin episodista mutta sitten kun Hakumen no Mono lyöttäytyy juoneen mukaan niin tästä löytyy sarjan final boss joka pitää lyödä ennenkuin kaikki on taas hyvin. Pinnan alla ehkä se miellyttävin kehityksen kulku on kuitenkin Ushion ja Toran pikku hiljaa tapahtuva kaverustuminen: ensi alkuunhan he ovat toistensa vihollisia mutta kun ovat yhdessä mätöstelleet mörköjen kanssa jonkun aikaa ja muutaman kerran pelastaneet toisensa pahasta paikasta niin vihanpito vaihtuu vastahankaiseksi keskinäiseksi kunnioitukseksi ja loppujen lopuksi suoranaiseksi ystävyydeksi jossa Toran syömisuhittelut ovat enää enemminkin näön vuoksi tapahtuvaa hengen nostatusta. Kunnon shōnen-sankarin tavoin Ushionkin ympärillä pyörii kasa söpöjä typyjä, ja sarjan 90-lukulainen ylevä alkuperä paljastuu taasen sitten siitä että mukana ei ole sen enempää kikkeli- kuin pieruvitsejäkään eikä myöskään naiskatsojia houkuttelemaan luotuja homo-hahmoja.

utt2

Huumoriakin löytyy: Tora ei oikein sopeudu nykyaikaiseen kaupunkiliikenteeseen…

Toimintapainotteinen homma kun on niin vaatimukset sujuvalle animaatiolle ovat kovat ja studio MAPPA on hoitanut tämän puolen täysin kelvollisesti ja erityiskiitos pitää lyödä kouraan siitä että osaavat tehdä varsin karmaisevia naamanvääntöjä taistelun tiimellystä sulostuttamaan. Hahmodesign muutenkin huokuu wanhan ajan patinaa kun vaikkapa ihailette Ushion ns kirveellä veistettyä naamataulua eli tässä suhteessa mangaa on siis sovitettu varsin uskollisesti.

Eikä tämä hauskuus tähän jää vaan toinen kausi on jo luvattu kevätkaudelle 2016 jolloin 13 episodin voimin animoidaan loppusota minkä jälkeen ilmeisesti koko manga onkin sitten jo sovitettu.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset