Peeping Life TV Season 1??


~ Arvosana 2/5 ~

peep1

Luulitte varmaan että iyashikei on mitääntapahtumattomuuden huipentuma? Tai että olette japanilaisuuden ytimessä kun seuraatte sujuvasti NisiOisiNin Monogatari-sanaleikkejä? Ehei veikkoset, ette ole ollenkaan jyvällä, Japanin suoranainen kansallinen aarre, datsuryoku-kei iskee vähäisemmät kilvoitteiljat kehästä täysin ylivoimaisella tunteisiinvaikuttamattomuudellaan ja vitsittömyydellään! Ja genren tämän hetkinen valtias, Peeping Life -franchise on tällä (kutakuinkin) viidennellä TV-kaudellaan jälleen ihastuttanut laajaa katsojakuntaansa.

peep2

Sarja on puhtaasti episodimainen kokoelma tarinoita joissa kaksi hahmoa Osamu Tezukan mangoista keskustelee täysin jonninjoutavista asioista eikä tavoitteena ole ollenkaan heitellä teräviä vitsejä (niinkuin näin länsimaisittain voisi kuvitella) vaan nimenomaan säilyttää jutustelussa sisällöttömyys ja päämäärättömyys joka parhaimmillaan kohoaa suorastaan absurdille tasolle. Kun vaikkapa Golden Lightan ja suurlähettiläs Magma keskustelevat ramenin hörppimisestä (episodi 11) ilmassa leijuu suorastaan häkellyttävän epätodellinen tunne: miten joku on edes voinut kuvitella että tällaista läpinää voisi kukaan seurata? Ja tästä seuraa heti ajatus siitä että hetkinen, mitähän MINÄ olen tässä oikein tekemässä? Jonkinlainen maaginen vetovoima ideassa kuitenkin on koska järjenvastaisesti hommaa kuuntelee suorastaan hypnotisoituneena… Eittämättömien klassikko-sketsien ohella on siitäkin huomautettava että muutamin paikoin sarjassa kuitenkin oli havaittavissa pieniä epäonnistumisia, vaikkapa tarinat avioparin lentomatkasta olivat jopa lievästi hauskoja ja tämähän sotii tietenkin datsuryoku-kein henkeä vastaan.

peep3

Peeping Life -veteraani Ryōichi Mori on ohjannut aiempien kausien kaltaisen mestariteoksen jossa jo visuaalinen ilme ilmiantaa mitä tuleman pitää: käytössä on ollut noin sadalla jenillä ostettu CGI-ohjelmisto jonka avulla hahmot ovat animoitu – joskin tosin laatu on kyllä oikeastaan varsin riittävää koska sarjassahan ei liikettä juuri ole, mitä nyt hahmot hieman viuhtovat käsiään. Toteutustavasta vielä sen verran että touhu on täysin ad lib -pohjaista, seiyūille lyödään kohtauksen perusasetelma kouraan ja sen perusteella he sitten höpisevät mitä sylki suuhun tuo. Tästä seuraa sellainen hieman harmittava puute että Tezukan hahmoja ei juuri päästä käyttämään suurimmalla tehollaan koska seiyūt eivät juurikaan osaa ottaa huomioon hahmojen perinteisiä luonteenpiirteitä.

peep4

Samantyyppisiä sarjoja kiihkeästi kaipaaville voin suositella Tesagure! Bukatsu-mono -sarjoja tai gdgd Fairies -sarjoja, ja jos haluatte katsella vieläkin absurdimpaa meininkiä niin ottakaapa ruudulle pyörimään genren arkkivaari The World of GOLDEN EGGS joka aikanaan (2005) pyöri Japanin MTVllä ja on sitämyöten ollut yksi myydyimpiä animesarjoja koskaan (tämä tiedoksi niille jotka kuvittelivat että tämä olisi vain jokin niche-viritys).

peep5


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset