osomatsu1

Tässä on parodian kohteena useampikin hyvin tunnettu sarja… (ykkösepisodi)

Syksyn animesarjojen eittämätön kunkku uutisotsikoiden määrällä mitattuna on 60-luvulla ensi kertaa päivänvalon nähneen slapstick-komediasarjan uudelleenlämmitys Osomatsu-san. Ykkösepisodissa veljeskuusikkomme arvailee mitä pitäisi tehdä jotta iänikuisen vanha franchise saavuttaisi nykypäivän yleisön suosion eikä vastausta kauan tarvitse odottaa: loppuepisodin aikana näemme porukan toimesta lähes ennenkuulumattoman kasan reipasta parodiamateriaalia. Seuraavissa episodeissa meno hieman laantuu mutta lisää roiseja tempauksia nähdään taas kolmosepisodissa:

osomatsu2

Dekapan-man tarjoilee lapsille housujensa sisältöä… (kolmosepisodi)

Ja yleisöprotestejahan alkoi virrata!

Ykkösepisodi on nyt päätetty kokonaan animoida uudelleen levyille ja se vedetään pois kaikista striimauspalveluistakin, kun taas kolmosepisodin Anpanman-parodia sensuroitiin kohtuullisen vahvasti anteeksipyyntöjen kera. Selityksissä on annettu ymmärtää että tässä olisi rikottu Japanin tekijänoikeuslakia jonka mukaan parodiaa ei saa tehdä ilman oikeudenhaltijan lupaa. Melkoista tunarointia vai mitä?

No ei tietenkään! Tarkkaavainen tarkkailija huomaa oitis että Osomatsu-san -sarjan ohjaajana on Yoichi Fujita, kaveri jonka ansioluetteloon kuuluu toistasataa episodia Gintama-sarjaa – siis sarjaa jonka standardirutiineihin kuuluu härskit parodiat ja eritehuumori ja joka on itsekin otsikoissa silloin tällöin (esim parhaillaan ruuduissa pyörivä sarja Gintama° aloitti reippaasti poliitikkoja pilkkaamalla ja pääsi sitämyöten iltapäivälehtien sivuille). On siis helppo kuvitella että Fujita jos kukaan tietää mitkä ovat japanilaisten lakien ja sopivaisuuskäsitysten rajat joten nyt nähdyt tempaisut ovat siis tuskin olleet vahinkoja.

Ja tämä sissimarkkinointi-touhu on selvästi kannattanut: kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti Osomatsu-san on levymyyntiennakkotietojen mukaan rikkomassa kymppitonnin hittirajaa – mikä temppu ei muuten kovin monelta 50 vuotta vanhalta animefranchiselta kyllä onnistu!


Päivitys: No niin, nyt myös kolmosepisodi on päätetty animoida osin uudelleen ja vetää pois striimauspalveluista!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset