bakemono

Sankarien hellyttävä tapaaminen (Bakemono no Ko)

Näin se taas alkaa Oscar-kuumekin nousta kun ehdokkuuksista taistelevien teosten lista on julkistettu. Kokopitkien elokuvien tyrkkylistalta löytyy peräti kolme animeleffaa: Ghiblin ja Hiromasa Yonebayashin Omoide no Marnie (arvostelu täällä), Mamoru Hosodan Bakemono no Ko ja varsinaisena erikoisuutena poliittis-uskonnollisen Kōfuku-no-Kagaku -hihhuleiden propagandaleffa UFO Gakuen no Himitsu (…älkää koskeko tähän pitkällä tikullakaan…). Niin ja onhan tällä listalla mukana muuten myös suomalaisia kiinnostaen leffa nimeltään Muumit Rivieralla

Nyt ollaan sitten siinä tilanteessa että ei sen enempää Hayao Miyazaki kuin Isao Takahatakaan ole enää remmissä mukana joten animen menestystoiveet lepäävät aivan uusien kykyjen varassa – joskin Hosoda leffallaan Summer Wars oli 83. kisoissa kyllä jo mukana tällä tyrkkylistalla mutta tie tyssäsi silloin siihen. Tässä vaiheessa vedonlyöjien ykkössuosikkina näyttäisi olevan Pixarin Inside Out ja tällä kertaa pieni yllätys olisi mielestäni jopa se että animeleffa nähtäisiin edes virallisten Oscar-ehdokkaiden joukossa. Kun edes Miyazakin tai Takahatan nimet eivät riittäneet menestykseen (tätähän kokeiltiin parina edellisvuonna) niin on vaikea kuvitella että Yonebayashilla olisi sen parempia mahdollisuuksia, ja vaikka Hosodan leffa on Japanissa ollutkin suurmenestys (ylittäen lippukassallaan jopa ¥5mrd hittirajan) niin tunnettuus rapakon toisellapuolen lienee edelleenkin ongelma eikä Miyazakin manttelinperintä ole häneltä loppujen lopuksi kuitenkaan onnistunut.

Näin eikun sitten jännittämään tammikuun puoltaväliä jolloin viralliset Oscar-ehdokkaat julkistetaan ja toivotaan että kun valitsijoiden joukossa istuvat nyt sekä Miyazaki että Takahata niin jotta osaavat vetää ääniä kotiinpäin!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset