Seiyu’s Life!


~ Arvosana 3.5/5 ~

sorega1

Tässä vain harjoitellaan aitoa ähkäisy-ääntä… (Futaba, Ichigo, Rin)

Aika lailla täsmälleen sarjan nimen mukaisesti tutustumme tässä sarjassa seiyū-työhön kun hommaa aloittelevat typymme Futaba, Ichigo ja Rin törmäilevät niin ammatin hyviin kuin huonoihinkin puoliin. Kun toinen alkuperäisen dōjin-mangan luojista on Masumi Asano eli seiyū itsekin (esim Hakufu Sonsaku sarjasta Ikki Tōsen) niin komedian ja työpaikka-draaman alta paistaa aina silloin tällöin jopa aivan dokumentäärinen ote asiaan ja saamme tietää kaikenlaisia ääninäyttelytyön detaljeja joita ei heti tule ajatelleeksi – vaikkapa esim sen että kun lähdetään töihin niin pitää laittaa päälle vaatteet jotka eivät kahise ja niinmuodoin häiritse nauhoitusta…

Söpötypy Futaba aloittaa siis seiyū-hommia ja huomaa nopeasti että kaikenlaisia yllättäviä käytännön vaikeuksia tulee kun aivan oikeasti joutuu mikrofonin eteen ensi kertoja. Kavereina mukana ovat Ichigo ja Rin ja kaikki jahtaavat koko ajan uusia hommia, rooleja kun on vähän ja ääninäyttelijöitä paljon, ja varsinkin juuri aloittelevilla on kova työ tehdä nimeään tunnetuksi. Onni potkaisee kuitenkin kolmikkoamme joka saa emännöidäkseen web-radio-shown joka osoittautuu sen verran suosituksi että typyistä pistetään kasaan idoliryhmä Earphones ja debyytti-biisikin nauhoitetaan. Sitten Futaba kokee henkilökohtaisen pettymyksen kun hänen pieni draama-CD-roolinsa meneekin Rinille kun aiheesta tehdään anime – eikö hänellä siis olekaan kykyjä tähän puuhaan? Elämä kuitenkin jatkuu ja hän voittaa masennuksensa, ja uutta jännitystä tulee kun typyjen idoliryhmä järjestää mini-raibun josta Futabakin saa jopa ensimmäisen faninsa! Sitten seuraamme episodin verran manageritypy Konnon ja Rinin touhuja tarkemmin minkä jälkeen typyille järjestetään oikein kunnonkokoinen raibu muttamutta!!! Ichigo nyrjäyttää juuri pahimmoillaan nilkkansa! Mutta Futaban neuvokkuuden ansiosta typyryhmä puhaltaa yhteen hiileen ja järjestää koreografian uudelleen jotta Ichigon jalka pääsee vähemmällä ja näin raibu on suuri menestys! Sen jälkeen Futaballa seuraa onnistumisen jälkeinen masennuskausi ja jännitystä lisää työpaikan arviointikeskustelu mutta onnekkaaksi lopuksi hän saa jatkaa vielä vuoden koeaikaansa. Ja viime sekunneilla kuulemme että idoliryhmälle on järjesteillä jotain suurta uutta!

Parhaana osana sarjassa ilman muuta on seiyū-työn kuvaus missä nähdään että hommassa on paljon epävarmuutta tulevista töistä niinjotta kakkostyö kauppa-apulaisena on enemmän kuin tarpeen, sekä se että työnkuvaan kuuluu aika paljon kaikenlaista muutakin kuin vain anime-dubbausta ja monilahjakkailla typyillä on paljon helpompaa. Asanon kokemukset selvästi näkyvät pienessä pisteliäässä kritiikissä sekä erilaisissa elämänohjeissa joita aloitteleville ääninäyttelijöillemme jaetaan auliisti – ja jakajina toimivat kussakin episodissa cameo-rooleissa pistäytyvät alan tosielämän suuruudet, tapaamme vaikkapa daami Masako Nozawan (rooleinaan esim Son Goku/Goten/Gohan, Dragon Ball -franchise), Rie Kugimiyan (kaikki maailman tsundere-roolit) ja Yui Horien peräti kaksi kertaa mikä johtunee siitä että hän ja Asano kuuluvat samaan Horien johtamaan Aice⁵-idoliryhmään joka pistettiin uudelleen kasaan sarjan julkistamisen yhteydessä. Joskus varsin alakuloiseksikin heittäytyvää tarinankerrontaa piristetään sitten hurtilla huumorilla jota johtaa naamanvääntöjen mestari Futaba aina kun jotain yllättävää kommellusta kohdalle sattuu – tässä taas lienee takana alkuperämangan toisen kirjoittajan Kenjirō Hatan (Hayate no Gotoku!) komedia-erikoisosaaminen.

Tekniikkapuoli on peruskunnossa ilman suurempia moitteita tai kehuja, pää-seiyūt ovat itsekin teemaan sopivaisesti varsin uusia kykyjä, heistä Rie Takahashi (Futaba) lienee tunnetuin kasvo (Kobayashi sarjassa Ranpo Kitan: Game of Laplace ja Miki sarjassa Gakkō Gurashi!). Asano on valinnut itselleen lukuisia sivurooleja ja hänen omakuvansa sarjassa on viisauksia lausuva idolitoimiston bossitypy Atsumari-san. Erikoismaininnan ansaitsee sarjan vauhdikas ja viihdyttävä ED johon oli kussakin episodissa aina leivottu mukaan pieni pätkä jotain hieman kuuluisampaa anime-biisiä, esim ”Zankoku na Tenshi no Thesis” sarjasta Shin Seiki Evangelion tai ”MOON PRIDE!” sarjasta Bishōjo Senshi Sailor Moon Crystal.

Studio Gonzo hoiti siis (…hieman ehkä yllättäen…) tyylillä kotiin tämän Shirobako-sarjan (arvostelu täällä) aloittaman anime-animenteosta-buumin tämänkertaisen painoksen ja kyllähän viimeisessä episodissa tietenkin ladattiin odotuksia myös uuden kauden tulemista kohtaan. Levymyynnin ennakkotiedot ovat vaan sen verran surullista katsottavaa (alle kahden tonnin ennuste) että voipi olla että on parempi keskittyä vain odottelemaan Shirobako-kakkoskautta tai tyydyttää seiyū-nälkänsä vanhemmalla aika lailla samateemaisella sarjalla Love Get Chu ~Miracle Seiyū Hakusho~.

Ja se kaikista tärkein lopuksi…

sorega3

…kaikista söpöin oli manageritypy Konno!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset