~ Arvosana 3/5 ~

gangsta3

Nic ja ne kuuluisat kolme minuuttia aikaa…

Synkän sateisen Ergastulum-kaupungin kadut lemuavat korruptiolle ja väkivällalle kun tässä siirrymme mafia-gangsterien maailmaan jossa kaveruspariskuntamme Nic ja Worick hoitelevat kaikenlaisia hanttihommia – yleensä väkivaltaisia sellaisia. Huoria ja huumeita ja mättöä siis riittää kuten kovaksikeitetyissä toimintasarjoissa asiaan kuuluu ja tämän päälle joukossa on myös jonkun sodan jäljiltä jääneitä supervoimaisia tunnuslevy-tyyppejä joten myös kattojen yli lentelyä ja miekkojenheiluttelua näkyy pyssylläräiskinnän lisäksi.

Heti kättelyssä Nic ja Worick päästävät ilmat pihalle jostain kukkoilevasta pikkurikollis-joukosta ja tältä keikalta myös huoratypy Alex liittyy joukkoon minkä jälkeen tavataan tohtori Theo ja hänen söpö avustajatypynsä Nina. Sitten nähdään kuinka Nic ja Worick tunsivat toisensa jo pikkupoikina, supervoimainen Nic oli rikkaan perheen poika Worickin henkivartija mutta heistä tuli lopulta ystävät ja kun Worick joutui isänsä pahasti murjomaksi niin Nic tappoi papparaisen. Sitten takaisin nykaikaan, harvinaisen supervoimainen poikuli Doug aiheuttaa pientä sydämentykytystä mutta sitten Killan vielä supervoimaisemmat typyt rauhoittavat mekastuksen ja lopulta Doug ja Nic päätyvät aivan ystävyksiksi. Sitten käydään mafiatypy Cristianon klubilla jossa Alex esittelee jazzlaulutaitojaan mutta hauskanpito loppuu kun paikalle hyökkäävät erittäin supervoimaiset pikkunassikat Mikhail ja Erica ja ilmassa alkaa leijua mafiaklaanisodille tyypillinen ruudin ja veren haju. Sitten paikalle änkeää vieläkin supervoimaisempia tyyppejä jotka tappavat porukkaa kadulla valtoimenaan mutta Killan bossitypy Gina saa heidät vielä hieman vetäytymään – mutta todellinen shokku nähdään kun vieläkin vieläkin supervoimaisempi jeppe saapuu jahtaamaan Monroe-mafiaklaanin pomoa ja heittää Worickin ikkunasta ulos niinjotta tämä näyttää olevan kuoleman kielissä! The Endo! Prkl!

gangsta2

OoooOoOoohhh!!! Draamaa!!! Kuinka Worickin nyt kävi???

Homma alkoi oikean komeasti juuri oikealla sekoituksella badass-toimintaa jossa korruptoituneet poliisit ja lierot mafian jäppiset toimivat taustajoukkoina kun kaveruksemme Nic ja Worick teloivat porukkaa niin aseiden kuin miekkojenkin avulla hurtin huumorin lentäessä ja keventäessä sopivasti muuten aika räyhäkästä menoa. Sitten tämän alkukolmanneksen jälkeen tapahtuu merkittävä käänne kun homma lähes kokonaan vedetään shōnen-sarja-mätöstelyn puolelle kun aletaan viritellä laajamittaista mafiasotaa. Huumori katoaa kuvasta kokonaan ja jäljelle jää tällainen hieman angstinen ja alakuloinen pohjavire joka vähentää katselunautintoa varsinkin kun ruudulle ladataan toinen toistaan kovaluisempaa jäppistä vain osoittamaan mättökykynsä – ja koska poppoota on paljon niin aika epäselväksi jää ketä ne kaikki ovat ja miksi tässä nyt oikein muksitaan. Tämä epätyytyväisyys erityisesti korostuu siinä kun sarja päättyy juuri kun kaaos on huipussaan ja sankarimme Worick näyttää heittävän henkensä pienen lentomatkan jälkeen. Positiivinen viritys on sitten päähahmojemme (Nic, Worick, Alex) taustatarinoiden rakentaminen jossa varsinkin Nic x Worick -bromanssi saa katsojasta riippuen jopa pientä BL-viritystäkin – mutta tässäkin episodien vähyys johtaa siihen että paljon jää myös kertomatta ja varsinkin Alexin paikon palaileva muisti on velipoikia ja muita arvoituksia täynnään. Ja mainitaan lopulta vielä sekin että synkkä ja ankea atmosfääri onnistuttiin rakentamaan tunnelmaa hyvin tukevaksi, alkupuolella kun mentiin takapihoilla ja kujilla vielä kepeissä merkeissä niin aurinkokin pilkahti mutta loppuosan masentavaa menoa täydentää jatkuva rankkasade oikein oivasti. Pientä romanssinkukkaakin hersyteltiin hiukkasen mutta tähän ei sitten sen kummemmin päästy panostamaan joten tulevaisuuden tapahtumat jäävät katsojan mielikuvituksen (ja mangan) varaan tältäkin osin.

Ohjaaja Shukou Murase (Ergo Proxy) on saanut siis aikaan varsin kelvollisen lähes post-apokalyptisen atmosfääri-pläjäyksen mutta muutoin on tekijätiimillä ollut selvästi epäkiitollinen homma edessään koska sarjaa ei selvästi ollut tarkoituskaan paketoida valmiiksi kokonaisuudeksi vaan nyt nähty tuotos toimisi parhaiten oikeastaan vain paljon pidemmän sarjan esinäytöksenä. No, mangahan jatkuu edelleen joten voihan se olla että tästä sitten poikii myös jatkokausia iloksemme kun uutta tarinaa on riittävä määrä valmiina, mutta pientä tosielämän draamaa on kyllä siinä että tämä sarja taisi jäädä studio Mangloben viimeiseksi sarjaksi ennen konkurssia (juttu täällä) joten ainakin studio pitää siis vaihtaa jos jatkopätkiä kasaillaan.

Seiyū-listan suurimman prenikan ojennan Kenjiro Tsudalle (Nic) joka väänsi oikein pelottavaa kuuro-japani-mongerrusta joka toimi tehokkaasti hahmon pahaenteisyyden lisääjänä, ja vielä pitää mainita aina niin suloisesti sopiseva Mamiko Noto (Alex) joka esitteli myös oikein kelvollisia pikkutuntien-hämyisiä-tupakansavu-jazz-laulutaitojaan episodissa 8.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset