~ Arvosana 4/5 ~

nnb-finger

Ren-chon, käsittämätön sormitemppu ja parhaat ilmeet!

Japanin maaseudun rauhaisaa elämää ja söpöjä typyjä, tämä on sitä animen aatelia, iyashikei-slice-of-life-sarjaa nyt siis jo toisella kaudellaan – joskin sillä lailla omintakeisesti tehtynä että kertaamme ykköskauden ajanjakson mutta näemme tietenkin typyt aivan uusissa askareissa. Natsumi, Komari ja Ren-chon asustelevat siis pikkukylässä vuoren kupeessa ja paikkakunnalle muuttaa Tokiosta uusi typy Hotaru ja kylän koulussa on vain yksi luokka jossa kaikki opiskelevat sulassa sovussa. Näin sitten seuraamme aivan tavallisen kylän aivan tavallisten typyjen aivan tavallisia jokapäiväisiä tapahtumia…

Lähdetään jälleen siis liikkeelle siitä kun Ren-chon aloittaa ekaluokkalaisena ja tutut typyt toivottavat hänet tervetulleeksi kouluun oikein hellyttävästi, ja samaan aikaan toisaalla näemme kuinka Hotaru perheineen muuttaa kylään. Sitten typyt pelaavat viivotinpeliä ja pärjäävät kokeissa hyvin, ja eräitä animemaailman parhaita hetkiä (ks myös täällä) vietettiin kun Ren-chonin akvaariossa hellimät äyriäiset kuolevat – ja heräävät taas henkiin. Tutustumme myös paremmin Hotaruun, hän pitää animesta ja liskoista ja lopulta uskaltautuu myös hyppäämään sillalta jokeen muiden pieneksi yllätykseksi. Natsumi taasen vaikka ei olekaan koulussa se terävin älykkö niin puolestaan osoittautuu olevan käytännön elämän ja luonnon tietäjä, ja puolestaan Komari ei ole millänsäkään vaikka Hotarun huone on täynnä Komari-nukkeja… Ren-chon pakahduttaa sitten uudemman kerran katsojien sydämiä pyörälläajamisen oppitunneillaan, Komori on hellyttävä muuten vain kännykkäinnostuksessaan ja dotcom-tietämyksellään (…tai sen puutteella…) ja sarja päättyy poppoomme kokoontuessa hanami-piknikille ohjaajan helliessä meitä joukolla jäähyväiskuvia kylän kujilta ja metsämaisemista.

nnb-hanami

Hanami-tunnelmiin sakurapuun lehtien alle jätämme sankarimme tällä kertaa!

Tämä toinen kausi oli jopa ykköskauttakin tiiviimpi kokoelma iyashikei-loistoa jossa pääosaa veti tuttuun tapaan Ren-chon joka pikkutypyn viattomuudellaan särki muutamaan kertaan katsojien sydämen pieniksi nyyhkyttäviksi murusiksi niinjotta alakerran naapurin piti kutsua putkimies paikalle vesivahinkoa epäillessään. Lämminhenkinen huumori oli läsnä koko ajan ja siinäkin Ren-chon ja hänen Teru teru bōzu -seikkailunsa (episodi 4) olivat niitä aivan huippuhetkiä. Tähän sitten lisätään sarjan ylipäätään hyväsydäminen tunnelma johon tällä kertaa oli sekoitettu koko annos jo kadonneen maalaismaailman kaihoa ja typyjen liikuttavaa kaipuuta suureen maailmaan – näin on lopputuloksena unohtumaton kokonaisuus ja slice-of-life-animen huippuihin kuuluva sarja jota on aivan mahdoton katsoa ilman että naamalla on koko ajan sellainen hieman hölmön näköinen virne. Iyashikei vie katsojan parhaimmillaan kokonaan toiseen maailmaan jossa päivän murheet unohtuvat ja Non Non Biyori osoittaa kuinka tämä tehdään juuri niinkuin tämän genren tarkoitus on.

nnb-coverage

Komari metsästää kännykkäkenttää..

Shinya Kawamo on kehittynyt näissä slice-of-life-ohjaushommissa koko lailla (seuratkaapa vaikkapa viimeisen episodin Isao Takahatalta kopioitua pillow-shot valikoimaa) mutta laitetaan suuret kiitokset myös alkuperämangan kirjailijalle mangaka Attolle. Siinä missä Ren-chon valloittaa katsojat mennentullen niin eiköhän hänen äänensä Kotori Koiwai ole yksi suuri tekijä tässä saavutuksessa, ja taustalta säestää koko joukko muitakin huippukykyjä: Ayane Sakura (Natsumi), Kana Asumi (Komari), Misato Fukuen (Hikage) ja Rina Satō (Kaede). Ja vielä prenikka nano.RIPE-bändille jonka OP (”Kodama Kotodama”) oli komea vetäisy niinkuin se aina ennenkin on ollut.

Vielä sitten lopuksi pikku-uutinen: huhujen mukaan Atto on hahmodesign-vastuussa uudessa animesarjassa nimeltään Hai-Furi jossa siirrytään typyjen mukana valtamerten aalloille! Hyvä näin mutta sitten kun hän vielä ottaisi tehdäkseen aivan uusiakin mangoja niin jo olisi maailma taas parempi paikka!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset