GATE


~ Arvosana 4/5 ~

gatefight

Modernit aseet vievät helposti voiton näissä fantasiataisteluissa!

Reipashenkistä sotatoimintaa, otakuhuumoria ja joukko oikein söpöjä typyjä on sekoitettu tähän soppaan ja tuloksena onkin oikein maukas animeharrastajan hiukopala jonka jokaisesta osa-alueesta voi kerrankin nauttia täydellä sydämellä. Scifi-harrastajien hyvin tuntemasta jenkkisarjasta Stargate lainatun konseptin mukaan japanilaissoltut lähtevät seikkailemaan yllättäen Tokion Ginzaan ilmestyneen teleportaatio-portin kautta toiseen maailmaan jota kansoittaa valloitushaluiset roomalaiset sotilaat, söpöt keijutypyt ja panssaroidut lohikäärmeet. Tämä on tällainen aivot-narikkaan-ja-menoksi-actionpläjäys josta ei voi kuin vain nauttia!

Näin siis lähdemme otaku-sotilaspoikamme Itamin mukana dōjinshi-messuille kun hämmästyttävä teleportaatio-portti noin vain ilmestyy Tokion kadulle ja sieltä alkaa tulvia miekkamiestä sun muuta ilkiötä tuhatlukuisesti alkaen listiä rauhallisia kaduntallaajia kuoliaiksi. Itami neuvokkaasti hoitelee kansalaisia turvaan ja lopulta armeija saa homman hanskaan, ja pienen tuuminnan jälkeen armeija Itami mukaanlukien lähetetään portin toiselle puolelle tutkimaan vihollismaaperää. Paikallinen Imperiumi mobilisoi hetimiten heidän kimppuunsa sadantuhannen miehen joukon mutta japanilaisten nykyaikaiset aseet hoitelevat koko porukan kalmoiksi nopeasti ja tehokkaasti. Itami lähtee sitten diplomaattireissulle paikallisten asukkaiden joukkoon ja palaa mukanaan joukko söpötypyjä: Tuka, Lelei ja Rory. Sitten Itami joukkoineen lähtee kauppareissulle Italican kaupunkiin missä hän lyöttäytyy Imperiumin prinsessa Piñan kanssa yhteen tappelustamaan päällekäyviä karkurisotilaita vastaan ja animemaailman ehdottomasti komeimmassa Apocalypse Now -referenssissä (episodi 6, ks myös täältä) voitto tulee kotiin helposti ja Piña huomaa että nämä vihreät miehet ovatkin vaarallisia vihollisia joiden kanssa ei Imperiumin pidä lähteä tukkanuottasille koska häviö on varma. Tämän vuoksi suunnataan sitten portin läpi rauhanneuvottelumatkalle Japaniin jossa porukka seikkailee sekä Japanin eduskunnassa että dōjinshi-puodissa BL-mangan tehdessä kauppansa… Ja sitten tappelustellaan vielä muiden valtioiden salaisia iskuryhmiä vastaan mutta takaisin kotikonnuille päästään ilman sen kummempia tappioita. Loppujännitykseksi tapaamme söpön tummakeiju Yaon jonka kylän kimppuun on käynyt inha lohikärmes ja hän tulee hakemaan apua kuultuaan että jotkut vihreät miehet ovat aivan ylivertaisia taistelijoita. Ikäväkseen hän huomaa että sotilasbossit ovat haluttomia lähtemään reissuun koska hänen kylänsä on Imperiumin rajojen takana – mutta huhujen mukaan joku Itami voisi auttaa…

Hyvän toimintasarjan perusedellytykset on tässä osattu laittaa juuri niin pakettiin kuin pitääkin: toiminta on riittävän räyhäkästä kun imperiumilaisia listitään kasapäin niin tankeilla kuin helikoptereillakin, mutta koska jatkuvaa mättöä ei kukaan jaksa seurata kovin pitkään on hommaa kevennetty oikein hyvin tyyliin sopivalla otakuhuumorilla jossa solttupojat ovat silmät ymmyrkäisinä kun fantasia-maisemaa todellakin sulostuttaa animesta tutut keijutypyt ja goottilolit. Ja Itamin rooli on kirjoitettu tätä kaksijakoisuutta silmälläpitäen aivan niinkuin pitääkin, hän on jäyhä toiminnan mies kun sen aika on mutta muuten piinkova otaku jota kiinnostaa kovasti niin viimeisin nettiranobe kuin Roryn tissitkin – ja Rory tarjoilee muutenkin sarjan eccheintä sisältöä kiemurrellessaan ekstaasissa taistelujen keskellä ja himoitessaan sänkykammarissa Itamin …öhh… asetta… Maailmanrakennus on sarjassa myös onnistunut oikein kohdilleen, tienoo jossa saapastelee sekä roomalaisia sotilaita että söpöjä sodanjumalattaria luo estraadin joka on sekä kiinnostava että antaa mahdollisuuden kaikenlaisille uusille kommervenkeille katsojan mukaan tempaamiseksi. Kaiken kaikkiaan sitten sarjan Black Lagoon (vuodelta 2006 muuten) ei tällaista perus-toimintapläjäystä ole saatu näin viihdyttävään pakettiin.

Idolisarjan Love Live! School idol project ohjaajana parhaiten tunnettu Takahiko Kyōgoku kerää tästä nyt kyllä uuden natsan kaulukseensa mutta suurinta prenikkaa ojentelisin kässäristi Tatsuhiko Urahatalle jolla mitä ilmeisimmin on ollut melkoinen työsarka sarjan sovitustyössä. Pohjana oleva manga kun kuuleman mukaan on erittäin japano-nationalistista kamaa mutta animesarjassahan tällaista virettä ei ole oikeastaan ollenkaan vaan Urahata on onnistunut suodattamaan sen pois niin hyvin että ruudulle on päätynyt tällainen hyväntuulisen kosmopoliittinen turpaan-vaan-ja-onnea-katsojakokemus. Keskustelupalstoja seuraavat lienevät huomanneen että sarjaa kritisoidaan ankarasti juuri tästä mangan jingoismista – täysin turhaan koska anime on anime ja sitä pitää arvostella sen omien ansioiden vuoksi, ei jonkun pohjateoksen virheiden tai saavutusten perusteella.

Tekniikkapuoleen on A-1 Pictures saanut riittävästi jenikasoja jotta animointi sujuu sutjakkaasti ja myös taustamaalauksiin on uhrattu vaivaa varsin kiitettävästi. Erityisesti on kuitenkin investoitu siihen että seiyū-listalle on kasattu A-luokan kykyjä suuri joukko: Hisako Kanemoto (Tuka), Haruka Tomatsu (Piña), Maaya Uchida (Shino), Nao Tōyama (Lelei), Risa Taneda (Rory) ja Yōko Hikasa (Yao).

gatescenery

Kohtuullisia maisemia tämän Imperiumin mailla!

Ja kuten varmaan tiedättekin nyt on nähty sarjan ykköspuolikas ja seikkailut Yaon kanssa nähdään kakkospuolikkaalla joka on luvassa talvikaudelle 2016.

Ai niin ja lopuksi tärkein asia: Rory on vain se paras tyty!

gaterory

Rory esittelee erästä ominaisuuttaan miksi hän on paras typy – toinenkin kyllä löytyy…


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset