~ Arvosana 2.5/5 ~

taifuu1

Aika hurjan näköinen taifuuni onkin tulossa! (Azuma, Noruda)

Ensimmäisenä omana animeprojektinaan Studio Colorido päätti sitten tehdä tällaisen puolituntisen kevyt-scifi-pläjäyksen teemalla söpö-alien-typy-melkein-valloittaa-maapallon johon sitten lisänä on mukaan laitettu pientä ystävyyden sanomaa ja koulukomediaa. Originaalitarina on kyseessä ja erityisesti pätkässä on laitettu pätäkkää visuaaliseen komeuteen missä varsin kelvollisesti on onnistuttukin.

Siirrymme pienelle Okinawan saarelle jossa tapaamme pääpoju Azuman jonka päivä alkaa huonosti: ensin hän näkee luokkahuoneessa söpön alientypyn ilman vaatteita minkä jälkeen hän joutuu tappelukseen parhaan kaverinsa Saijōn kanssa ja kaiken kukkuraksi taifuuni jonka piti kulkea saaren ohi tuleekin yllättäen suoraan kohti keskeyttäen ikävästi koulun festivaali-valmistelut. Sitten vielä katkeavat sähkötkin ja Azuma näkee kuinka joku typy keikkuu voimajohdoilla ja putoaa sieltä – ei muuta kun pelastusretkelle! Tyttö löytyykin ja sateensuojassa nälkäinen typy kertoo että hän on tullut maapallolle alienoidakseen sen kaulapantansa pakottamana ja ylläri-taifuuni on osa tätä plääniä. Azuma hakee apuun vastahakoisen Saijōn minkä jälkeen he juoksentelevat nyt jo valtoimenaan lentelevän typyn perässä mutta lopulta Azuma saa rikottua kaulapannan pirstaleiksi ystävyyden pesäpalloa heittämällä. Myrsky hälvenee, aurinko paistaa, typy nimeltään Noruda hyppää ufoonsa ja jättää jäähyväiset, ja poikulimme ovat jälleen parhaita ystävyksiä niinkuin ennen.

Noniin aika selvästihän tuosta juonikuvauksesta nyt huomaatte että sinänsä varsin yksinkertaisen scifi-tarinan ns punainen lanka ei nyt ehkä sieltä johdonmukaisimmasta päästä ollut, tuotantotiimissä ei ilmeisesti ole ollut mukana ketään kovin kässäröintikykyistä kaveria – tämä pätkä olisi voinut toimia paremmin animesarjan esittely-episodina jolloin aukkoja olisi voinut sitten paikkailla myöhemmin. Samasta puutteesta johtuen jäävät myös hahmot varsin ohuiksi karikatyyreiksi: bromance voittaa pienet erimielisyydet ja söpö alien-typy olisi sopivaa tyty-yde-ainesta jos sattuisi jäämään maapallolle vikiteltäväksi. Jos sitten kertojanlahjoja ei tekijöillä sitten ole ollut niin visuaalista osaamista oli kyllä senkin edestä. Ohjaajana debytoi Ghiblin nuoremman polven animaattori Yōjirō Arai tuoden mukanaan ripauksen Mestarien Magiikkaa mutta ripausta suuremman kädenjäljen on jättänyt animaattoribossi Hiroyasu Ishida joka on noussut jo nuorella iällä kulttimaineeseen väsäämiensä suorastaan kelvollisten shorttiensa ansiosta (näette ne täällä hänen Youtube-kanavallaan ja suosittelen kyllä vilkaisemaan). Ja lopuksi (itävaltalainen) webgen-animaattori Bahi JD täydentää visuaalisten gurujen kokoelmaa joten sakuga-faneille pitäisi nyt olla mannaa tarjolla. Hieman tästä jääkin sellainen kuva että uutuudenkarhea studio on tehnyt tästä tällaisen näyteikkuna-pätkän jonka avulla vakuutetaan tuotantokomiteoita teknisistä animointikyvyistä ja tarinankerronta on jätetty johonkin toiseen kertaan.

taifuu2

Myrskyefektit olivat kyllä varsin vaikuttavia!

Seiyū-joukko on näissä hommissa aika noviisiporukkaa ja se kuuluu siinä että ääninäyttelyn lopputulos on aika eloton ja jopa tylsähkö. Shūhei Nomura (Azuma) on pääammatiltaan live-action näyttelijä ja heille näin käy helposti – joskus tosin hillitympi esiintyminen on vain plussaa mutta tällä kertaa tämä ei oikein onnistunut. Kaya Kiyohara, 13v (Noruda) ehtinee sen sijaan tässä vielä kohennella taitojaan iän karttuessa.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset