Assassination Classroom


~ Arvosana 3/5 ~

ansatsu

Koro-sensei väistelee salamurhaajaluokan luoteja kuuluisalla Mach 20 -nopeudellaan

Kuuhun on tullut iso reikä jonka tekijäksi ilmoittautuu salaperäinen lonkeromöykky Koro-sensei joka uhkaa tehdä saman maapallo-raukalle vuoden päästä jollei hänen valitsemansa koululuokka pysty tappamaan häntä sitä ennen – tässäpä siis kunnon eväät reippaalle shōnen-mätkeelle kun koulukkaat tähtäilevät omituista opettajaansa niin lapinleukulla kuin paukkuraudallakin vai mitä! No mättöä kyllä saadaankin mutta sarjan nostaa omiin yleviin korkeuksiinsa rämistelyn päälle lyöty lämminhenkinen tunnelma joka syntyy siitä kun Koro-sensei osoittautuukin olevan päähänpotkituista E-luokan oppilaistaan aidosti välittävä ja heidän parastaan epäitsekkäästi ajatteleva möykky!

Tarinamme alkaa kun pääpojumme Nagisa joutuu surukseen koulun huonoimpien oppilaiden joukkoon E-luokalle jonka tehtäviin kuuluu opiskelun lisäksi siis Koro-sensein tappopuuhat. Nämä osoittauttuvat kuitenkin varsin hankaliksi kun sensei esittelee kykyään liikkua Mach 20 -vauhdilla ja oppilaamme oivaltavatkin että raa’an voiman sijasta homma vaatiikin ovelien suunnitelmien tekemistä. Tästäpä sitten seuraakin koko joukko tappoyrityksiä erilaisin kommervenkein, mukaan liittyy lisää porukkaa sekä oppilaiden että opettajien puolelle mutta tietenkään Koro-sensei ei tiukoista paikoista huolimatta heitä henkiriepuaan. Päinvastoin, aina tilaisuuden tullen hän pitää E-luokkalaisten puolia kun koulun rehtori politiikkansa mukaan yrittää pitää heitä varoittavana esimerkkinä koulun muille oppilaille järjestämällä kaikenlaista kepulikonstia heidän menestyksensä estämiseksi. Tämänpä vuoksi hylkiöluokkalaiset sitten pärjäilevätkin erinomaisesti sekä koetuloksissa että tappeluhommissa – ja sarjan päätökseksi näemme jopa sen kuinka he lakaisevat lattiaa kokonaisella ammatti-salamurhaaja-joukolla joka yritti myrkytysjuonellaan kidnapata sensein.

Mättömätkettä sarjassa siis on kunnon lailla ja huipentuma näiltä osin koetaan Nagisan ja Takaoka-sensein mitellessä voimiaan – Takaoka nimittäin kun on tyyppi sieltä creepymmästä päästä. Positiivisena erityispiirteenä näissä rytkeissä on se että ne eivät välttämättä ole vain tällaisia päälle-vain-ja-onnea-uhoilua vaan niissä esitellään usein erilaisia juonikkaita jippoja joita koulukkaat ovat kehitelleet lonkero-opettajansa pään menoksi. Muutoinkin Koro-sensei nousee kyllä sarjan hahmoksi joka huumorin ryydittämänä välttää kaikki tappoyritykset minkä lisäksi hän viljelee positiivista elämänfilosofiaa joka merkittävästi vaikuttaa oppilaisiin: monet tulevat luokalle vain murhankiilto silmissään mutta päätyvätkin siihen että ovat sensein kanssa suorastaan parhaita kavereita. Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa söpö AI-typy Ritsu joka halusi vain ammuskella senseitä niin että muu koululuokka jo aivan kyllästyi hommaan, mutta kun sensei päivitti hänen softansa omistajien vastustuksesta huolimatta ymmärtämään yhteistyön merkityksen hänestä tulikin mitä ihastuttavin typy-softa.

Tekniikkapuoli on sarjassa normitasolla ja toimii myös vauhdikkaimmissa kohtauksissa joissa sensei kiitää paikasta toiseen moniäänennopeudellaan. Suurta huolta aiheuttanut tuotantotiimi (ohjaus Seiji Kishi, kässäri Makoto Uezu) ei yllättäen onnistunutkaan sotkemaan tällä kertaa menoa sen suuremmin vaan siitä pystyi siis nauttimaan jopa aivan kelpo lailla. Erityisen kaluunan jaan ED-biisille (”Hello, shooting-star”, moumoon) joka on kerrassaan loistokkaan surullinen! Ja toinen kaluuna pitää jakaa kaverille nimeltään Kenta Miyake joka esitti Takaoka-senseitä sellaisella hulluudella että hahmoa olisi tehnyt mieli käydä hieromassa nenuun itsekin – erittäin kova saavutus seiyūlta tämä!

Sarjan aikanahan ei sen kummemmin käynyt ilmi mitä oikein on sensein taustalla – hän on vain paikalle ilmestynyt alienin näköinen vaarallisentuntuinen otus josta hallitus ei ole kansanjoukoille mitään kertonut. Välähdyksittäin olemme kuitenkin nähneet sen että hänelläkin olisi taustatarina kerrottavanaan ja käväisihän sarjassa myös sensein veljeksi esittäytynyt kaveri nimeltään Horibe – ja koskapa sarjalle on lupailtu toinen kausi (uuden live-action leffan lisäksi) elämme siis toivossa että saamme kuulla lisää senseimme salaisuuksista.


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset