~ Arvosana 3/5 ~

deathparade

Mmmmmmmmmmmitä!!! Decim HYMYILEE!!! (Decim, Chiyuki)

Jos olette sitä ihmetelleet koskaan mitä tapahtuu kuoleman jälkeen niin tässä olisi nyt tarjolla pientä osviittaa asiaan noin tulevaisuuden varalle. Erityisen draamaisia hetkiä on tiedossa kun baarimestari-tuomari Decim tapaa porukkaa joiden kohtalosta hänen kuuluu päättää joten edessä on kimurantti moraalinen dilemma jos toinenkin – hieman samaa tyyliä siis kun helvetillisessä sarjassa Jigoku Shōjo.

Tapaamme siis Decimin baarissaan ja hän hoitelee hommiaan kuten aiemmasta OVAsta (vuoden 2012 Anime Mirai -OVA Death Billiards) olemme oppineet: juuri kuolleita ihmisiä saapuu hänen pakeilleen kaksi kerrallaan ja he joutuvat pelaamaan jotain sopivaa randomia peliä (tällä kertaa aloitetaan tikanheitolla) jonka tohinassa Decim seuraa heidän käytöstään paineen ja tuskan alla ja tältä pohjin hän sitten päättää onko näin psyyken äärirajoille pakotettu kaveri hyvis joka lähetetään uudelleensynnytykseen vai pahis joka pudotetaan ikuisiksi ajoiksi tyhjyyteen. Sitten esitellään aivan uusiakin hahmoja jotka ovat mukana tuomarointihomman taustajoukoissa, Decimin bossi söpötypy Nona ja apulaistypy Chiyuki, toinen tuomari-baarimikko Ginti ja lähes-jumala-äijä Oculus. Varsinainen juonenkäänne tapahtuu kun Decim saa tuomittavakseen kaksi kaveria jotka molemmat paljastuvat murhaajiksi – ja ikimuistoisessa episodissa 9 (ks myös täältä) hän huomaa järkytyksekseen että tässä hänen tuomarointihommassaan taitaa olla jotain vikaa koska hän näkee kuinka ihminen voi saada toisen napsahtamaan hulluuteen kun vain painostaa tarpeeksi. Tämän oivalluksen takana on Chiyuki joka on itse asiassa myöskin kuollut ihmistypy jota Decim syystä jos toisesta ei vielä vaan ole tuominnut, ja vaikka hän ei haluaisi niin tämäkin homma on vielä hoidettava koska ihmiset eivät voi viettää tuomarointibaarissa kovin pitkää aikaa. Chiyuki selvittää Decimin ikävän testin mutta homma on nyt Decimille hyvin hankala – hän kun sattuu olemaan Nonan salainen koe-eläin-tuomari jolle on annettu ihmisen tunteet ja tämä tekee tuomitsemisesta uuden epäluulon kalvaessa vaikeaa ja kaiken kukkuraksi Decim on näköjään vielä pikkuisen ihastunutkin. Mutta kauniiksi lopuksi Chiyuki lähetetään uudelleensyntymään ja Decim oppii lopulta hymyilemään!

Kuten aiemmassa OVAssa niin nytkin suuri osa sarjan viehätystä piilee juuri tuossa tuomarointihommassa, mielipiteitä siitä olivatko Decimin tuomiot oikeita löytyy joka suuntaan kun tulkitaan tuomittavien toisinaan varsin üübereitä reaktioita ja puheita jotka voivat olla totta tahi sitten ei. Mutta suurin moraalinen pohdehan on se että onko koko systeemi mätä: jos kerran jokainen ihminen saadaan pahuuden teille kun häntä painostetaan riittävästi niin onko tämä sitten loppujen lopuksi se oikea tapa päättää onko ihminen hyvis vai pahis? Sarjassa ei varsinaisesti vastata tähän kysymykseen mutta viimeinen Chiyukin tuomio noudattaa kyllä sitä aivan perinteistä painostus-menetelmää vaikka Decim selvästi on mukana jo hieman vastahankaisesti – onko sitten niin että meille kerrotaan että puutteistaan huolimatta tämä on kuitenkin se paras konsti, vai onko meille tulossa kakkoskausi jossa Decim lähtee ristiretkelle jonkin uuden menetelmän puolesta?

Moralisointi-puolen lisäksihän sarjassa sitten hieman fantasia-scifi-omaisesti väläyteltiin sitä että tuomarointisysteemi on jokin järjestelmä jota hoitaa joukko olentoja jotka eivät varmastikaan ole ihmisiä – mutta tätä aihetta ei sitten sen enempää ennätetä käsitellä ja koko prosessi jää yhtä mystiseksi kuin se oli aiemminkin. Sarjan lyhyyden huomioonottaen tähän oli ehkä vähän turha käyttää ruutuaikaa, Oculus on varmaan jokin suuri tappi mutta ei hänestä paljon muuta jäänyt käteen kuin kehnot biljarditaidot ja erityisen venyvä pujoparta…

Madhouse on tässä pistänyt kasaan tekniikkapuolen sanotaanko noin perus-tasolla, animaatio onnahtelee varsinkin loppupuolella jo aika pahasti (Chiyukin jäätanssikohtaus oli kauniisti sanoen aika alkeellinen) mutta on mukana kyllä parempilaatuistakin jälkeä. Koko homman keksinyt ohjaaja ja kässäristi Yuzuru Tachikawa sen sijaan saakoon kehuja kahmalokaupalla animemaailmassa poikkeuksellisen filosofisesta ideastaan joka kesti varsin kelvollisesti sen että se venytettiin yhdestä OVAsta täysmittaisen sarjan pituiseksi. Ja vielä lopuksi lähetän sake-pullon kaikille sarjan seiyūille jotka tarvitsevat jotain jolla voidella kovasta karjunnasta kipeytyneitä kurkkujaan…


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset