~ Arvosana 3.5/5 ~

haikyuu3

Kageyaman passit ovat pelin sydän! Huomatkaa muuten varsin vinkeä kameratyö!

Urheilusarjojen parhaita perinteitä noudattaen seuraamme tässä lentopallo-poikien seikkailuja kun briljanteista yksilöistä pitäisi hioa saumattomasti yhteenpelaava tiimi – tämähän se yleinen ongelma joukkueurheilussa kun on. Hehkuva bromanssi, ärjyt peliliikkeet ja strategiointi, nämähän ne ovat tämän genren olennaiset palaset ja tällä kertaa aika moni niistä on osunut hyvin kohdalleen!

Keskenään vihoittelevat superpomppuisa-iskijä-poikuli Hinata ja maaginen setteri Kageyama huomaavat molemminpuoliseksi kauhukseen pyrkivänsä kouluvuoden alkajaisiksi samaan koulun lentopallokerhoon ja sisäänpääsyn ehdoksi heidät tietenkin laitetaan pelaamaan koe-peli samassa tiimissä – joko teette yhteistyötä tai ette pääse joukkueeseen! Nihkeän alun jälkeen pientä synkronia alkaa löytyä ja poikulimme räväyttävät ensimmäisen legendaarisista salamapiikeistään (…joka muuten oli varsin komea anime-hetki…) ja niinpä ensimmäinen este on ylitetty. Seuraavaksi käydään pikku harjoitusottelu vanhaa vihollisjoukkuetta vastaan ja sieltä tuodaan voitto kotiin mutta epäilyksen itu jää itämään koska vastustajan ässä Oikawa ei ennättänyt kunnolla peliin mukaan. Joukkueeseen saadaan lisää pelaajia ja valmentajakin, ja seuraava harjoitusmatsi hävitään mutta vain niukasti. Lopulta päästään sarjan huipennukseen eli kansalliseen turnaukseen ja homma alkaa hienosti parilla voitolla mutta sitten vanha vihollinen iskee: Oikawa onkin nyt mukana alusta asti ja tiukassa matsissa tulee lopulta kirvelevä tappio. Näin päättyy poikiemme turnaustaival itkuiseen päivälliseen, ja jäämme odottelmaan näemmekö vielä lisää sankareidemme tempauksia ruudullamme!

Se missä tämä sarja loistaa on pääparimme hahmokehitys: sekä Hinata että Kageyama ovat luonnonlahjakkuuksia jotka eivät ole ennen pelanneet joukkueissa joissa he olisivat päässeet taitojaan käyttämään – ja varsinkin Kageyama oli suorastaan joukkuetoveriensa hyljeksimä koska vaati muilta oman tasoisia suorituksia joihin heillä ei ollut tietenkään kykyjä. Tästä johtuen kumpikaan ei ollut koskaan oppinut luottamaan muihin pelaajiin ja niin taival on aluksi vaikea nyt kun he ovat vähän paremmassa joukkueessa jossa ainoastaan tiimipelillä voi menestyä. Se hetki kun he ensi kertaa erittäin vastahakoisesti täysin toisiinsa luottaen täräyttävät piikin kenttään (episodi 4) oli sekä urheilullisesti että hahmonkehityksellisesti upea kohtaus. Tästä alkaakin sitten poikien retki kohden joukkuepelin auvoa ja tämän matkan huipentuma koetaan episodissa 24 kun Kageyama heittää kuvitteellisen kuninkaan viitan harteiltaan – hän ei ole enää yksinäisen ylhäinen kuningas vaan osa muuta joukkuetta. Voiko asian tämän japanilaisemmin ilmaista!

Myös varsinaiset ottelutapahtumat ovat erittäin onnistuneita, pelit kestävät riittävän monta episodia jotta niissä kyetään esittämään aivan oikeita strategisia pohdintoja satunnaisen pallonläpsyttelyn sijaan. Varsinkin viimeinen peli Oikawan tiimiä vastaan osoitti kerrassaan kelvollista mietiskelyä vastustajien päänsisäistä liikkeistä – ja Oikawa itse tuntuu tässä suhteessa olevan oikea nero. Varsinkin alkupuolella sarjassa oli myös kelpo huumoria jota pyöritti yleensä Hinatan sähläilyt mutta tämä on loppua kohden käynyt vähäisemmäksi kun pelit ovat vieneet suuremman osan ruutuajasta. Ja lopuksi pitää vielä huomauttaa siitä että poikien koulun tyttö-lentopallojoukkueen kapu Michimiya on erityisen hotti tapaus ja ansaitsisi kyllä ehdottomasti oman typy-lentopallo-sarjan!

haikyuu1

Muutkin osaavat pelata! Libero Nishinoya venyy! Kamera-ajo ei ole huono tässäkään!

Tekniikkapuoli sarjassa on loisteliaassa kunnossa, Production I.G on polttanut jenikasan jos toisenkin vauhdikkaissa ja dynaamissa pelikohtaukssa joita on kerrassaan nautinto katsoa. Animaatio on virheetöntä ja ohjaaja Susumu Mitsunaka heittää aivan loisteliaita kamera-ajoja joiden hienouden ihaileminen jopa haittaa varsinaisten tapahtumien seuraamista. Myös musiikkiraita on saatu kohdalleen kun nuppeja väännetään kaakkoon pelitapahtumien jännityksen lisäämiseksi.

Sarjan kakkoskautta ei ole vielä julkistettu mutta kun levymyynnin keskiarvo pyörii tätä kirjoitettaessa liki 27 tuhannessa, niin kyseessä on superhitti eikä pitäisi olla mitään epäselvää siitä että jatkoa tulee ja oikein hyvä niin!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset