anohana: The Flower We Saw That Day (movie)


~ Arvosana 3.5/5 ~

menma

Menma ja söpöt ilmeet!

Vuoden 2011 sarja AnoHana (4.5/5) oli kaikille nyyhkydraaman ystäville ikimuistoinen kokemus – sitten sarjan Clannad ei vastaavaa tunnemyrskyä oltu nähty, eikä vastaavaa ole kyllä koettu senkään jälkeen. Myyntimenestys oli tämän lajityypin edustajalle harvinaisen komea (keskiarvomyynti yli 30’000 kpl) joten resursseissa oli varaa tehdä jotain uuttakin aiheen tiimoilta vaikka sarjan katsoneet tietävät että tarina ei oikein ole sellainen jolle kunnollista jatkoa voisi kuvitella. Näin kuitenkin pistettiin kasaan tämä leffa jonka voidaan kuvailla olevan prequel/recap/sequel – siinä on hieman uutta animaatiota joka kertoo porukan lapsuusajoista, sitten otteita sarjasta, ja tämän lisäksi vielä vähän uutta tarinaa vuosi sarjan tapahtumien jälkeen.

Jos ette ole sattunut sarjaa näkemään niin lukeminen kannattaa lopettaa välittömästi tähän – homma nimittäin perustuu erääseen juonenkäänteeseen ja olen varma että ette halua tietää sitä ennakkoon. Vaikka nyyhkydraama ei ehkä tämän päivän suosikkejanne olisikaan niin voitte 5 vuoden päästä olla toisissa ajatuksissa, ja AnoHana on niitä äärimmäisen harvoja sarjoja jotka vain paranevat mitä vanhempana sen katsoo (muita vastaavia ovat Clannad ja erityisesti sen jälkimmäinen osa Clannad ~After Story~ sekä sarja Haibane Renmei).

Leffan oikein suloisessa lapsuusaikojen muistelossa näemme kuinka yksinäinen pikkutypy Menma saa ensimmäiset kaverinsa kun Jintan pistää pystyyn hyvin tuntemamme Super Peace Busters -porukan ja leikkeihin kuuluvat sekä Nokemon-pelit että piilosillaolo. Selvästi näemme kuinka Menma ja Jintan ovat jo kovasti pariutumassa, mutta kuten tunnettua tämä tunteiden palo johtaa sitten siihen kohtalokkaaseen päivään jolloin näemme yksinäisen sandaalin kelluvan veden pinnalla… Tämän jälkeen siirrymme sitten seuraamaan kahta rinnakkaista tarinaa: toisessa näemme uusintoja sarjasta, ja toisessa seuraamme kuinka vuosi tapahtumien jälkeen porukan jäsenet purkavat kukin tuntojaan kirjoittamalla kirjeen Menmalle. Näitä pätkiä on ryyditetty ylimääräisellä dialogilla jossa tarinan sankarit kertoilevat muistojaan noilta traagisilta ajoilta mutta varsinaisesti kovin suuria uusia paljastuksia ei näistä nyt oikeastaan löydy. Sarjan parhaat palat on tietenkin muistettu ottaa mukaan ja nenäliinapaketit eivät enää riitä siinä vaiheessa kun ruutuun tulee Menma x Jintan viimeinen kokuhaku ja Menman jäähyväis-kohtaus. Leffa lopetetaan seesteisissä merkeissä kun nuo porukan kirjoittamat kirjeet Menmalle poltetaan jotta niiden viesti välittyy hänelle taivaaseen.

Tämä sarja on Mari Okadan käsialaa alusta loppuun ja tämä saavutus on yksi suuri syy hänen tämän päivän suureen suosioonsa (edellinen vastaava merkkipaalu hänen urallaan oli sarja True Tears jonka hän käytännössä myös kirjoitti). Draaman kaari ja traagisten henkilöhahmojen luonti on onnistunut lähes täydellisesti – tarinan ydinhän on se että samalla kun hahmomme näennäisesti auttavat Menmaa löytämään tien taivaaseen niin itse asiassa he auttavatkin itseään kun joutuvat selvittämään omat tunteensa. Tämä työ kaikilla oli jäänyt tekemättä tuon kohtalokkaan lapsuusajan päivän jälkeen, ja erityisesti Jintan on avun tarpeessa ja hänet lopulta pelastaa Menma itse. Jos olisin jotain pientä muuttanut niin olisin jättänyt Yukiatsu-transuilut aivan tarpeettomina pois ja hieman vähentänyt kyynelten tulvaa jota varsinkin tähän leffaan on koottu aika lailla. Leffan jälkipuoliskon hyppely eri ajanhetkien välillä on myöskin tarkkuutta vaativaa seurattavaa koska ohjaaja tekee leikkauksia ehkä hieman liian tiuhaan tahtiin.

Seiyū-listalla Ai Kayano (Menma) teki aikanaan läpimurtonsa tällä roolilla ja vanha parta Haruka Tomatsu (Anaru) hoiti kotiin kunnialla sen kaikista hankalimman roolihahmon.

menma2

Sayonara, Menma!

Tuottajan mukaan mitään muuta AnoHana-projektia ei aiota enää tehdä joten näin jätämme tämä leffan myötä varsin haikeat lopulliset jäähyväiset Menmalle ja muullekin Super Peace Busters -jengillemme!


© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com – Twitterask.fm

Mainokset