miyataka

Ghiblin maestrot Hayao Miyazaki ja Isao Takahata – ja erään aikakauden loppu

Syyskausi pukkaa päälle kiivaasti ja varoitan tässä jo etukäteen että nyt on paras peruuttaa kaikki muut harrasteet koska tulossa todellinen animeharrastajan aarreaitta! Uusia sarjoja alkaa kevätkauden tapaan viitisenkymmentä kappaletta mikä tarkoittaa että tänä vuonna rikotaan 170 uuden sarjan raja – aletaan olemaan animen Kultaisten Vuosien määrissä, ja jos kirjanpitoni pitää paikkansa niin vain vuonna 2006 on alkanut enemmän uusia sarjoja kuin tänä vuonna. Mutta tärkeämpää kuin suuri määrä on se että syksyllä näyttäisi olevan alkamassa poikkeuksellisen lukuisasti erittäin kiinnostavalta kuulostavia sarjoja, vieläpä hyvin monipuolisen tyylilaji-tarjonnan kera. Urheilusarjoja on alkamassa enemmän kun viimeisenä parina vuonna yhteensä ja joukossa on todellisia raskaan sarjan ottelijoita, ja scifi-painotteisiakin sarjoja on sen verran että voidaan puhua jopa pienoisesta renessanssista. Kerma-kategoriaan (arvosana 3-5/5) tuli nyt enemmän sarjoja kun vuosiin ja pelkääkin hieman arvostelijankykyjeni pehmenneen…

_______________________________________
LEFFAT JA OVAT

hime

Kaguya-hime no Monogatari ja mestarin jäähyväiset

Jos on sarjatarjonta harvinaisen laadukkaan näköistä, on leffalista sitten suorastaan galaktisen ainutlaatuinen. Tärkeimmästä päästä aloittaen, Isao Takahata, Ghiblin toinen perustaja-ohjaaja palaa estraadille 14 vuoden tauon jälkeen klassisella japanilaisella kansantarina-leffalla Kaguya-hime no Monogatari (The Tale of Princess Kaguya). Kun kolleegansa Hayao Miyazaki ilmoitti (jälleen kerran) eläköitymisestään viimeisimmän leffansa (Kaze Tachinu) vanavedessä, on aika helppo arvata että viisi vuotta vanhempi Takahata jättää tällä leffallaan myös jäähyväiset faneilleen. Näin kääntyy animen historiassa järkälemäinen lehti ja yksi merkittävä aikakausi päättyy kun Studio Ghibli siirtyy kokonaan nuorien ja aika lailla tuntemattomien ja kokemattomien ohjaajien varaan (Gorō Miyazaki ja Hiromasa Yonebayashi).

Lähes yhtä historiallinen tapaus on sitten Tōein uusin leffa Space Pirate Captain Harlock. Tämä on remake Leiji Matsumoton 70-luvun samannimisestä avaruusooppera-klassikko-sarjasta, ja Tōei on sanojensa mukaan laittanut leffan tekoon enemmän rahaa kun mihinkään muuhun animeleffaan koskaan ja promomateriaalin mukaan jälki on kyllä aika lailla kelvokasta – kyseessä on täysin CGI-leffa jossa liikettä elävöittää runsas motion capture -tekniikan käyttö. Tieteisteemaa jatkaaksemme toinen kovasti odotettu leffa on scifi-spesialisti-ohjaaja Yasuhiro Yoshiuran Sakasama no Patema (Patema Inverted). Tästähän jo viime vuoden puolella striimattiin lyhyitä tiiseri-pätkiä nimellä Sakasama no Patema: Beginning of the Day, joiden herkullisuus nosti leffan odotuskuumeet varsin korkealle.

Edellisten rinnalla mitättömyyteen vaipuvat KyoAnin recap-leffa Takanashi Rikka • Kai ~Gekijō-ban Chūnibyō demo Koi ga Shitai!~, Shaftin toivottavasti jotain uuttakin tarjoava sarjan jatkoleffa Gekijō-ban Mahō Shōjo Madoka Magica Shinpen: Hangyaku no Monogatari (Puella Magi Madoka Magica the Movie Part III: The Rebellion Story) ja nasuversumi-fanaatikoille suunnattu Kara no Kyoukai -loppunäytös Kara no Kyoukai: Mirai Fukuin (The Garden of Sinners/recalled out summer). Lisäksi Ghost in the Shell Arise jatkaa kakkososalla nimeltään Ghost Whispers, ja Geass-faneille on tulossa myös kakkososa spinoff-OVA-sarjaan Code Geass: Bōkoku no Akito (Code Geass: Akito the Exiled).

Ai niin, Herrasmiesten Klubille tiedoksi että samoin kovasti kaivattu uusi Kiss×sis -OVA on tulossa, järjestyksessään kymmenes!

Tämän pikku alkulämmittelyn jälkeen siirrytäänpä sitten itse sarja-osuuteen!
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 4.5/5

Little Busters! ~Refrain~

lb

Kaikki koolle vielä kerran! (Little Busters!)

No niin. Tässä se nyt sitten on. Little Busters! ~Refrain~ kuuluu niihin äärimmäisen harvinaisiin animekokemuksiin jotka voivat vaikuttaa elämänarvoihinne, ja joita vielä vanhainkodissa muistelette missä olitte kun näitte sen ja sen episodin. Sarjan ykköskaudella tutustuimme sankareihimme suurimmaksi osaksi vielä aika huolettomassa slice-of-life-hengessä mutta nyt alkaa sitten se tosi koitos. Kuten ykköskaudella monessa kohtaa vihjailtiin, eletään maailmassa jossa kaikki ei ole ollenkaan sitä miltä näyttää vaan on olemassa Suuri Salaisuus, ja sitä aletaan nyt paljastamaan ja varmaan arvaattekin että tulossa on nenäliinapaketteja kuluttavaa draamaa niinkuin vain Jun Maeda ja Key parhaimmillaan osaavat. Jos tunnette sarjaa Clannad niin ~Refrain~ vastaa ~After Story~ -osuutta ja tämän jälkeen tiedättekin mitä on odotettavissa. Kauden ja koko vuoden ykkössarjasuosikki, vaikka jouduinkin nirhaisemaan hieman odotuksista nähtyäni kuinka ykköskaudella J.C.Staff ei näytä kykenevän aivan samalle tunnemyllerryksen tasolle kuin KyoAnin maagiset taikurit. Olisihan se jo aika saada uusi 5/5 anime, edellisen kerran näin tapahtui kolme vuotta ja neljäsataa sarjaa sitten.

Samaan franchiseen on luvassa muuten vielä uusikin anime Little Busters! EX, josta tosin ei tiedetä sen kummempaa onko kyseessä oikea sarja vaiko OVA/OVIa. EX tuo mukanaan kolmen typyn tarinat ja ecchiä, joskin arvelen että tämä ecchi-osuus saatetaan karsia aika vähiin.
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 4/5

Hajime no Ippo Rising

dempsey

Ippo ja Dempsey roll (Hajime no Ippo)

Nyrkkeily, tämä vain punaista lihaa syövien Raavaiden Miesten ymmärtämä jalo urheilumuoto jossa möyhennetään vastustajan naama muhennokseksi on sarjan aiheena, ja kyllähän kaiken kaikkiaankin Hajime no Ippo kuuluu urheilusarjojen ehdottomaan eliittiin. Nyt lähdetään jo kolmannelle kaudelle ja tiedossa on reipasta turpaan vetämistä niin Ippon kun hänen kavereidensakin toimesta, erittäin hurttia huumoria unohtamatta! Minne mahdettiinkaan kirjoittaa ”Takamura was here”? (tämä pätkä ei sitten sovi perheen pienimmille). Sarja loistaa myös siinä että siinä on todellista Aitoa Miehistä bromantiikkaa, fujoshi-sarjojen epätodellinen tunteista iniseminen (Free!, pthyi, phtyi!) on korvattu rehdillä Rakkauden Nyrkillä jonka Tosimies tempaisee kaverinsa leukaperiin jos on jotain syvällisempää sanottavaa. Tätä kuvataan hienosti vaikkapa ykköskauden episodeissa 63 ja 64 joiden backstory on spoilerivapaa pätkä jota voi suositella ippo-noviisienkin katsottavaksi sarjan atmosfääriin tutustumiseksi.


Nagi no Asukara

nagino

Meritypy Manaka (Nagi no Asukara)

Originaalisarja jossa olemme meri-ihmisten ja maa-ihmisten maagisessa maailmassa jossa typyt ja pojat tapaavat, ja tästähän seuraa luonnollisestikin draamaisaa romanssitarinaa. Kässärissä on tämän tyylilajin eittämätön mestari (jos vaan hyvä päivä sattuu) Mari Okada (muistanette sarjat true tears, Toradora! ja AnoHana), alkuperäinen hahmodesign tulee jumalaiselta söpötypypiirtäjältä Burikilta ja animointistudiona kosmisen upeita taustataidekanvaaseja luova P.A.Works. Kasassa on siis ainekset todelliseen huippuanimekokemukseen jolla pitäisi ilman muuta lohjeta palkintosijoja kauden parhaiden sarjojen joukossa, ja suurin huolenaihe onkin kuinka pitää Mari Okada kurissa ja nuhteessa koska hän ei tunnetusti kykene itsenäiseen työhön. Ohjaaja Toshiya Shinoharalla on kyllä aiempaa yhteistä työrupeamaa Okadan kanssa joten hänen pitäisi kyllä tietää naisen metkut, kunhan hänelle vain nyt sattuisi riittävän iso pesäpallomaila mukaan jolla hutkia! Päärolissa maailman paras söpöyden tulkitsija Kana Hanazawa (Manaka).


Non Non Biyori

nnb

Jännittäviä hetkiä! Tuleeko bussi tänään vai eikö tule! (Non Non Biyori)

Söpö typy muuttaa maalle, pikkukylään jonka koulussa on vain viisi oppilasta ja niinpä seuraamme heidän elämänmenoaan jossa päivän jännittävin tapahtuma on ..ööh.. niitä ei ole! Kyseessä on siis slice-of-life-sarjojen slice-of-life, joten olemme animeparhauden parissa! Kässärissa Reiko Yoshida (K-On!) ja mukana kirjoittelemassa on myös starojen stara: Fumihiko Shimo (Air, Kanon (2006) ja Clannad), joten nyt on söpötypy-slice-of-life-osaamista uima-altaittain! Kun vielä promovideoiden mukaan Silver Link on polttanut jenejä pari matkalaukullista ja tehnyt silmiäsärkevän hienoa animointijälkeä niin ei ole vaikea valita tätä sarjaa kauden suurimpien odotusten joukkoon!
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 3.5/5

Daiya no A
Ace of Diamond

aceofd

Southpaw Eijun syöttää! (Daiya no A)

Pesissarjaa pitkästä aikaa, hieman kummallista että näitä ei enemmän ole näkynyt koska onhan pesis kuitenkin Japanin ylivoimaisesti seuratuin urheilumuoto. Huhujen mukaan erittäin urheilumainen urheilusarja ja vertauksia esitetään alan mega-klassikkosarjaan Major. Taustalla vuodesta 2006 Yūji Terajiman piirustelema monesti palkittu manga, joten materiaalia pitäisi olla sen verran että kunnon sarja saadaan aikaan – peukalosääntö kun on se että alle sadan episodin ei oikein synny kelvollista urheilusarjaa. Hieman poikkeuksellisesti tässä lähdetään heti kättelyssä eliittijoukkueen mukaan, yleensähän näissä kekkereissä on ollut underdog-fokus ja tuntemattomuudesta tähdeksi -juonikaari. Animointistudioista mukana ovat sekä Madhouse että Production I.G, joten pätäkkää on joku latonut pöytään melkoisen kasan ja ilmeisesti odotukset sen mukaan todella korkealla. Pientä huolta tulee siitä että tuotantotiimillä (ohjaaja Mitsuyuki Masuhara, kässärissä Takeshi Konuta) ei ole minkäänlaista urheilusarjakokemusta.


Galilei Donna – Storia di tre sorelle a caccia di un mistero

galilei

Hazuki ja talvista skootteriajelua (Galilei Donna)

Uusista noitaminA-sarjoista tämä on se kauden ennakkoon kiinnostavin viritelmä, tulevaisuuteen sijoitetussa originaalitarinassa päätähtinä ovat kolme Ferrarin sisarusta joiden kimppuun pollarit sun muut pahikset käyvät aivan yllättäen ja edessä pitäisi siis oleman vauhdikasta menoa ja mäiskettä. Homman on ideoinut ja ohjannut Yasuomi Umetsu, ja hänhän on varsin kiinnostava kaveri: kuuluisuuteen hän nousi parilla erittäin pahamaineisilla hentai-toiminta-OVAllaan Kite ja Mezzo Forte, mutta älkää antako tuon hentai-osuuden häiritä. Noissa OVIssa hän nimittäin osoittaa panokohtausten lisäksi osaavansa ohjata harvinaisen letkeää toimintarymistelyä jota on suorastaan ilo seurata, ja jos hän muistaa nuo taitonsa niin se lupaa hyvää tälle uudelle sarjalle. Lisäksi hänen pakkomielteenään on se että päähahmona täytyy olla hotti typy joka reipashenkisesti lasettaa kuulaa pahisten otsalohkoon – ja tässä sarjassahan tällaisia hotteja typyjä olisi tarjolla peräti kolme! Waku-waku!


Gingitsune

gingitsune

Makoto, Gintarō ja tippunut piilolinssi (Gingitsune)

Söpö miko-typy Makoto hengailee kettu-henki-korston kanssa temppelimäellään ja yhdessä he jeesailevat kylän asukkeja heidän ongelmissaan. Hyvin slice-of-life-tyyppiseltä menolta kuulostaa ja tuntuisi siltä että vaikutteita on kerätty sellaisista sarjoista kun Mushishi ja Natsume Yūjin-chō, ja jos näiden sarjojen koskettavuuden tasolle päästään niin sitten on tiedossa hieno anime-elämys. Pääroolissa Hisako Kanemoto (Makoto) saa myöskin lämpimästi hyväksytty -leiman.
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 3/5

Aoki Hagane no Arpeggio
Arpeggio of Blue Steel

apreggio

Söpöin sukellusvene Iona (Aoki Hagane no Arpeggio)

Tulevaisuudessa maapallo on merien peittämä ja inhat alienit estävät ihmiskunnan merenkulun kunnes pikkupoika Gunzō saa yllättäen käsiinsä sukellusveneen ja niin alkaa eeppinen laivastomättö alien-ilkiöitä vastaan. Laivojen keinoälyä edustaa söpö loli-typyhahmo, tietenkin, tämähän on aivan normaalia… mutta tarinan pitäisi oleman pikku laiva-haaremivirityksen (…) lisäksi tiukasti strategioihin painottuva sotalaiva-räisikintähomma. Studiona hyörii Sanzigen ja sarja on heidän vahvuuksiinsa perustuen täysin CGI-pohjainen, mutta ikävä kyllä intonne laimenee kun kuulette että ohjaajaksi on valittu epäonnistumisen kuningas Seiji Kishi. Pakko katsoa -sarja kaikille joiden intohimona on Kantai Collection (KanColle).


Golden Time

goldentime

Täydellinen typy Kōko Kaga (Golden Time)

Rakkaus-monikulmio-komedia sijoitettuna… pidättäkää henkeänne… yliopistoon! Jo tämä on huippuharvinaista, mutta mitäpä sanotte kun kuulette että homman takana on ranobisti Yuyuko Takemiya joka on riipustellut kasaan sellaisenkin homman kun Toradora!. Odotukset kunnon romanssisarjan suhteen ovat nyt melkoisen korkealla mutta niitä lässäyttää ikävästi se että ohjaajana on kaiken bissepoika-BL-surkeuden isoäiti Chiaki Kon. Hieman tätä voi pelastaa se että kässärissä taasen on todellinen legenda Fumihiko Shimo (kuten myös sarjassa Non Non Biyori), joka toivottavasti saa kenkäistyä Konin takahuoneeseen teetä ryystämään siksi aikaa kun osaajat tekevät hommat.


Kuroko no Basuke 2
Kuroko’s Basketball 2

kuroko

Aomine vs Kise (Kuroko no Basuke)

Koris-bissepojat lähtevät tässä kovasti odotetulle toiselle kaudelleen. Ykköskausihan alkoi hieman turhan bisse-poika-nyhräilyn merkeissä mutta kauden vanhetessa urheilusarjapiirteet tulivat pikku hiljaa enemmän esiin ja homma kulminoitui oikein mehevään Aomine vs Kise -otteluun. Kauden lopussahan porukka sitten suunnitteli kovasti suureen talviturnaukseen osallistumista joten eiköhän tällä kakkoskaudella nyt sinne sitten lähdetä. Ollakseen sarja jonka hahmot on fujosheja varten turhankin bisseytetyt on tässä kuitenkin laitettu yllättävästi panoksia myös urheilusarja-juoneen joten sporttifanien kannaltakin seuraaminen on oikein vaivatonta. Suuret myyntiluvut (ykköskauden levymyynnin keskiarvo 24’000 kpl) kertonevat siitä että molemmat kohderyhmät on taidettu saavuttaa.


Samurai Flamenco

Samurai-Flamenco

Masayoshi x Hidenori ja kosteita katseita… (Samurai Flamenco)

Kauden toinen noitaminA-sarja, originaalikässäri myöskin joten tarinasta ei ole paljon muuta tietoa kuin se että meillä on jeppe joka haluaa supersankariksi (nimeltään Samurai Flamenco) ja sillä on poliisikaveri, ja aiheena on sankariksi tulemisen vaikeus ja komeat bissepojat uniformuissaan… Kuulostaa hieman tällaiselta henkisen kasvun tarinalta ja kerrankin hahmoina ei ole koulupoikia, molemmat pääsankarit kun ovat parikymppisiä jannuja. Se mikä tämän sarjan kanssa kyllä aiheuttaa merkittäviä waku-waku-väristyksiä on se että remmissä on maailman älykkäin animeohjaaja Takahiro Omori. Häneltä kun löytyy plakkarista sellaista sarjaa kun Baccano!, Natsume Yūjin-Chō, Durarara!! ja Jigoku Shōjo, joten nyt on liikkeellä alan kovimpia karjuja.


Sekai de Ichiban Tsuyoku Naritai!

sekaideichiban

Sakura ja muut isotiss..lihaksikkaat painijattaret!

Ja urheilusarjojen kavalkaadi se vain jatkuu! Nyt siirrymme nais-show-painiin ja seuraamme Sakura-typyä joka on päättänyt ryhtyä maailman vahvimmaksi painijattareksi… ja kuten tiedätte tässä lajissa pärjää kun on isot tissit ja tiukat painitrikoot! Kokonaisuutta täydentää se että sarjan ohjaaja (Rion Kujo) osaa valita kamerakulmat juuri niin kuin olisitte voineet arvellakin… Suloista ähkettä ristivyöheittojen maailmassa tarjoaa meille kovan luokan seiyū-kaarti: Ayana Taketatsu (Sakura), Kana Asumi (Elena), Eri Kitamura (Makoto), Haruka Tomatsu (Rio), Hisako Kanemoto (Moe), Kana Hanazawa (Juri) ja Rina Satō (Kanae). Kauden Herrasmiesten Klubin valinta.


Yowamushi Pedal

pedal

Piukkapöksyisiä poikia! (Yowamushi Pedal)

Fillarointianime on aika harvinaista tavaraa mutta nyt meillä on reipashenkinen otaku joka polkee erogensa perässä sen verran vimmatusti että pääsee mukaan oikein maantiepyöräily-kerhoon. Hieman epätodellinen lähtökohta siis – eiväthän polkupyörät edes kestäisi satakiloisia otakuja – mutta niinhän se usein on näissä urheilusarjoissa. Luvassa pitäisi kuitenkin olla sporttisarjafanille kelpo katsottavaa, ja kuuleman mukaan fujoshitkin ovat innostuneet poikuleista jotka polkevat piukoissa pöksyissään pylly pystyssä. Fillaroinnista on aiemmin tehty sarja nimeltään Over Drive, mutta tätä älkää katsoko se on aivan karmean huono. Sen sijaan ottakaa listallenne OVA/leffapari Nasu: Summer in Andalusia ja Nasu: A Migratory Bird with Suitcase. Ne on ohjannut Kitarō Kōsaka, kaveri joka on ollut animaattorina kutakuinkin puolessa Ghibli-leffoissa ja tämä näkyy – ja lisäksi hän on vannoutunut fillarointifani, ja tämäkin näkyy!
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 2.5/5

COPPELION
Tässä on kyseessä Fukushiman ydinvomalaonnettomuuden vuoksi pitkään jäissä ollut animeprojekti post-apokalyptisestä Tokiosta jonka juurikin ydinvoimalaonnettomuus on autioittanut. Seuraamme koulutypytiimiä joka supervoimillaan pelastelee vielä Tokioon jääneitä ihmisiä ja tiedossa on siis söpöä toimintapläjäystä jota sulostuttaa ehdoton ykkös-seiyū-ketju: Haruka Tomatsu (Ibara), Kana Hanazawa (Aoi), Maaya Sakamoto (Shion) ja Mamiko Noto (Ibuki).

Infinite Stratos 2
Kustantajan vaihdon viivästyttämä kakkoskausi sarjalle jossa söpöt typymme lentelevät mechoillaan, ja tiedossa on mäiskeen lisäksi haaremi-huumori-menoa kun typykät piirittävät sitä maailman ainoaa miespuolista mechakuskia. Viekö miehen mennessään söpö Char (Kana Hanazawa), ronski teutooni Laura (Marina Inoue), lapsuudenystävä Hōki (Yōko Hikasa) vai isotissinen Cecilia (Yukana), jaa-a, tätä arvuutellaan taas kauden verran vaikka kaikki tietenkin tietävät kuinka tässä käy. Kunhan tekijätiimi muistaa että sarjan vahvuus ei ole pitkästyttävä mechamättö vaan se että Char söpöilee niin homma osunee kohdilleen.

Kikō Shōjo wa Kizutsukanai
Unbreakable Machine-Doll

Tässä meillä taas on maagikko-pojuli Raishin ja hänen hyvin ihmismäinen nukketypynsä Yaya, ja homman nimenä on haaremi-mörkömättö, eli nuo nuket muksivat sekä toisiaan että erilaisia mörköjä sen minkä pääpojulin perässäjuoksulta ennättävät. Ohjaaja Kinji Yoshimoto on kunnostautunut Queen’s Blade -sarjojen ohjaushommissa joten voitte olla varmoja että ainakin …öhh… mättökohtaukset onnistuvat rutiinilla!

Kyōkai no Kanata
Animemaailman superstudio KyoAni lähtee tässä nyt yrittämään heille harvinaista henkimaailman mättösarjaa – toimintahommaahan studio teki viimeksi vuonna 2005 fanien vieläkin lämpimästi muistelemalla sarjalla Full Metal Panic! The Second Raid (aika kultaa muistot, KyoAnin viritelmä oli jopa kehnompi kun Gonzon kasaanpistämä ykköskausi). Toisaalta yksittäisiä toimintakohtauksia he ovat kyllä harjoitelleet viimekin aikoina ja promomateriaalin mukaan nyt onkin kopioitu sarjasta Chūnibyō Demo Koi ga Shitai! kaikki chūni-pätkät ja ovat tällä kertaa muistaneet että animointilaatuakin tarvitaan – seikka joka unohtui juuri loppuneesta sarjasta Free!. Suurin jäljellä oleva kysymysmerkki onkin sitten se että muistavatko he ottaa mukaan myös käyttökelpoisen juonen – tylsä mättösarja kun on tylsä mättösarja vaikka sen tekisi KyoAni. Jännityksen lisäämiseksi ohjaajanpallille on nyt istutettu ensikertalainen Taichi Ishidate, sen sijaan kässärissä on pitkän linjan ammattilainen Jukki Hanada.

Miss Monochrome The Animation
Ah idolihuumaa! Yui Horie keksi lauluhommiensa ohella mustavalkoista maailmaa rakastavan Miss Monochrome -virtuaalilaulajahahmon, ja sen verran on Hocchanilla star-poweria että tässä nyt sitten hahmolle on tehty aivan oma animesarja, shorttimittainen tosin. Pääroolissa arvatkaapa kuka!

Ore no Nōnai Sentakushi ga, Gakuen Love Come o Zenryoku de Jama Shiteiru (Noucome)
Tässä taas koulujeppe Kanade omistaa omalaatuisen kyvyn: kun hän valitsee mieleensä deittipelin tavoin tulevista vaihtoehdoista jonkun tämä valinta toteutuu. Niinpä hän sitten valitsee söpön typyn tippumaan taivaasta syliinsä kun tällainen vaihtoehto ilmestyy, ja tästä sitten alkaakin haaremi-romcom-sarja kaikille varmaankin tuttuun tyyliin. Jos tämä olisi Excel Saga niin yksi vaihtoehto olisi aina ”put it in”…

Outbreak Company ~Moeru Shinryakusha~
Outbreak Company

Über-otaku Shin`ichi lähetetään rinnakkaistodellisuuden moe-typyjen kansoittamaan moe-maahan suurlähettilääksi – no tämänhän täytyy olla se kauden haaremikomedia otakuhuumoripainotuksella! Ja tapoihin kuuluu että aikamme kuumottavimmat seiyū-paketit ovat mukana: Mai Fuchigami (Miho, Girls und Panzer), Suzuko Mimori (Himawari, YuruYuri♪♪), Maaya Uchida (Rikka, Chūnibyō demo Koi ga Shitai!) ja Sumire Uesaka (Dekomori, Chūnibyō demo Koi ga Shitai!).

pupa
Gorekkaat ihmissyönti-kauhusarjat ovat aika harvinaista animeherkkua eikä kauhua kyllä muutenkaan viljellä kovinkaan paljon, edellisin kelvokas viritelmä taisi olla puolentoista vuoden takainen sarja Another. Mussutteluvimma iskee tässä sarjassa kovia kokeneiden sisarusten imōtoon jota esittää muuten imōto-roolien ihanainen spesialisti Ibuki Kido joten mielenkiinnolla voi odottaa miten tämä hieman ärhäkkäämpi rooli häneltä hoituu!

Seiyū Sentai Voicetorm 7
Voice Actor Force Voicetorm 7

Nyt on kerrankin tiedossa kunnon tappelussarja! Inhat vihulaiset uhkaavat maailmaa aikeillaan tuhota moe! Ja urheat seiyū-toimiston typyt tappelustavat vastaan sen kun ennättävät! Väitteiden mukaan tämä on ensimmäinen motion comic -tekniikalla tehty anime, eli mangaruutuja käytetään lähes sellaisinaan ja lisätään vain seiyūjen äänet ja muut tehosteet. Ilkeämielisesti voisi sanoa että onhan näin onnettomasti sovitettuja animesarjoja ennenkin nähty… 15 minuutin episodit.

Tēkyū
Moottoriturpasarja tenniskerhon typyistä jatkaa jo hämmästyttävälle kolmannelle kaudelleen! Shorttisarja tämäkin.

Tesagure! Bukatsu-mono
Kyseessä on sarja jossa viisi söpöä typyä tekee söpöjä asioita – ja muuta sarjasta ei tiedetäkään kuin se että se on kokonaan CGI-tekoinen samalla tavoin kun vaikkapa useimmille tuttu sarja gdgd Fairies.

Walkure Romanze
Haaremisarjaa keskiaikaisessa peitsi-ja-hevonen-turnajaishengessä – tämä on yläluokkalaisten viihdettä joten turnajaissa kisaavat söpöt ojou-sama-tiput voitonnälkä silmissä kiiluen ja koska pääpoju on alan huippuvalmentaja niin hänen ympärillään käy kova kuhina… Noniin, kerrankin haaremisarjaa vaarallisessa ympäristössä, sehän on promovideoiden mukaan hurjaa hommaa tuo peitsen kanssa pelailu!

Yūsha ni Narenakatta Ore wa Shibushibu Shūshoku o Ketsui Shimashita (Yu-Sibu)
Erityisen tissikkäältä vaikuttava komedia-anime tässä! Sankari valmistuu sankarikoulusta loistavin arvosanoin, mutta Paholainen onkin lyöty joten hänen täytyy hankkia jotain muuta työtä kun sankareita ei enää tarvita. Samoihin hanttihommiin ilmestyy sitten vielä lyödyn Paholaisen erityisen isotissinen (…yllätyittekö?…) tytär, ja tästä lähdetään sitten kehittelemään vitsikkäitä ja romanttisia kohtauksia. Varmastikin kaikille tuli heti mieleen tämän kevään sarja Hataraku Maō-sama!, ja jos samalle hauskuuden asteelle päästään niin se ei haittaisi ollenkaan. Alkuperäistä ranobea on ilmeisesti sovitettu reilulla kädellä joka aina on hieman kaksipiippuinen juttu.
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 2/5

Aikatsu!
Idoli-oppilastypyt jatkavat tässä jo toiselle kaudelle tässä korttipeli-muotivaate-sarjassa ja heidän kiusakseen tulee nyt kilpaileva idolikoulu idoleineen!

Freezing Vibration
Manhwasta peräisin oleva jopa hieman gorekas typy-mättösarja toisella kaudellaan ja tiedossa on tappeluksia joissa ihmiskunnan toivot Pandora-typyt ja inhat Nova-alienit muksivat kunnes typyillä ei ole enää vaatteita… nojaa, aika usein typyt mättävät myös toisiaan ilman muuta sen kummempaa syytä kuin päästä vaatteistaan eroon. Ecchiä on yllinkyllin ja Herrasmiesten Klubikin on harvinaisen tyytyväinen, kunhan vain vältettäisiin se ykköskauden ongelma että keskitytään liikaa varsin keskinkertaiseen mättöjuoneen. Ja harvoin muuten kuulette Kana Hanazawaa (Rana) tai Mamiko Notoa (Satellizer) näin kuumissa rooleissa!

Kill la Kill
Typykoulun typyt mättävät toisiaan post-apokalyptisessä dystopiassa – no, ensi kuulemalta tämä idea ei nyt hirveän omaperäiseltä kuulosta varsinkin kun typyt näemmä pitävät vaatteet päällään… Kyseessä on jenkkien rakastama kultti-ohjaaja Hiroyuki Imaishi ja hänen uuden Trigger-studionsa ensimmäinen todellinen koitos ja jos ei muuta niin hän on luvannut että mättö ainakin on ultrapsykedeelistä ja hänen tyylinsä tuntien näin varmasti onkin. Muutoinkin nähdystä promomateriaalista henkii vahvasti Imaishin kuuden vuoden takaisen menestyksen Tengen Toppa Gurren Lagann -sarjan visuaalinen ote – hahmojen joukossa on niin vaaleatukkainen Kamina kuin naispuolinen Rossiu ja isoja poriakin näkyy. Ongelma hänellä on aina ollut se että visuaalisuuteen keskittyminen köyhdyttää tarinankerronnan, ja kun kässärissä on vanha TTGL-parta Kazuki Nakashima niin tätä on syytä pelätä nytkin. Sen sijaan musiikkipuolelle on palkattu korva karju Hiroyuki Sawano (Guilty Crown, Shingeki no Kyojin) ja hänen osaamiseensa voi kyllä luottaa.

Kyousogiga
Ensi kertaa tämä sarja ilmestyi näkösälle noin vuosi sitten muutaman lyhyen ONA-pätkän voimin ja nyt innostusta on tullut lisää niin että edessä on kokomittainen kausi. Väitteiden mukaan kyseessä olisi Liisa Ihmemaassa -sovitus, mutta rehellisesti sanoen tähän mennessä on nähty randomia mättöä ja mäiskettä jossa söpötypy Koto heiluu erilaisten henkiolentojen kansoittamassa vaihtoehtois-Kiotossa ilman sen kummempaa päätä tahikka häntää. Sarjaa animoi Tōei ja tämä on heille varsin epätyypillinen viritys koska kohderyhmänä selvästikään eivät ole aivan pikkulapset. Rie Kugimiya (Koto) jälleen kerran pääroolissa.

Strike the Blood
Maailman vahvimman vampyyripoikulin täytyy ryyppäillä typyjen verta vahvistuakseen, mutta tätä hommaa yrittää estellä hotti sankaritypyli – erittäin perus-haaremi-romanssi-mättösarjalta tämä siis kuulostaa. Ranobisti Gakuto Mikumolta on tämän lisäksi animoitu aiemmin Asura Cryin’ ja Dantalian no Shoka, jotka molemmat ovat olleet parhaimmillaankin varsin keskinkertaisia saavutuksia. Studiona Silver Link joten tekninen laatu lienee siedettävä, mutta kässärissä valitettavasti Hiroyuki Yoshino joka on loistanut erinomaisella osaamattomuudellaan viime aikoina vaikkapa sarjoissa Accel World, Guilty Crown ja Magi – The Labyrinth of Magic.

Super Seisyun Brothers (SSB)
Neliminuuttinen shorttisarja kahdesta sisko-veliparista, ja otakuhuumoripainotteisesta slice-of-life-komediasta. Episodin verran on sarjaa jo nähtävissäkin.

Tokyo Ravens
Söpö poikuli ja lapsuudenystävä-typyli tappelustavat mörköjä vastaan, eli aika lailla perus-mättö-romanssisarjalta kuulostaa ja näissähän se vaara on aina se että kun hyvää romanssia on vaikea kässäröidä niin sitten mätetään senkin edestä ja katsojia kuolee tylsyyteen laivalasteittain. No, katsotaan kuinka tässä käy, kehissä on kuitenkin A-listan seiyū-starat: Kana Hanazawa (Natsume), Aki Toyosaki (Kon), Ayane Sakura (Suzuka), Eri Kitamura (Kyōko) ja Hisako Kanemoto (Hokuto).
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 1.5/5

BlazBlue Alter Memory
Mättöpeli BlazBlue ja sen ykkösosa Calamity Trigger pistetään tässä animesovitukseen ja tiedossa on aika ankealta kuulostavaa perusmättöä kun Viikatemies riehuu ja haluaa pistää Kirjaston päreiksi. Pelien animesovituksethan ovat menneet viime vuosina aivan plörinöiksi, muistelkaapa vaikka sellaisia mestarittomuusteoksia kun Persona 4: The Animation tai Devil Survivor 2: The Animation, mutta tällä kertaa pieni toivonkipinä on siinä että ohjaajana ei olekaan Seiji Kishi! Pelin tarina ei kuuleman mukaan ole maailman yksinkertaisin, joten taitoa kyllä tarvittaisiin jotta sarjasta voisi nauttia muutkin kuin pelifriikit.

Kakumeiki Valvrave 2
Hyppykauden jälkeen ruutuun palaa myös tämä mechamättö-mäjäys, jossa koululapset kuskailevat mechoja vampyyreiksi muututtuaan ja tappelustavat jotain hyökkääjiä vastaan. Mikään juonenkäänne ei ole liian kömpelö jottei sille löytyisi sija tästä mechasarjojen irvikuvasta – ja tämä on jo aika pahasti sanottu!

Log Horizon
Joukko pelaajia jumahtaa miekkamättöroolipeliin ilman poispääsyä, kuulostaako tutulta? No, Sword Art Online -kopio tämä sarja tietenkin on ja vähän enemmän animea katselleet muistanevat myös sarjan .hack//Sign. Sitten kun kuulette että alkuperäisen ranoben kirjoittaja on Mamare Tōno jolta animoitiin alkuvuonna kerrassaan kelvoton Maoyū Maō Yūsha niin voittekin heittää kaiken toivon kankkulan kaivoon, vain ihme voi pelastaa tämän sarjan surkeudelta.

Magi: The Kingdom of Magic
Hyppykaudelta palaa myös tämä jatko-osa Alibaban ja Aladdinin tuhannen-ja-yhden-yön-seikkailuille, mutta ykköskausi tyrittiin kyllä sen verran raskaasti että odotukset eivät todellakaan ole mitenkään korkealla. Periaatteessa kiinnostavasta maailmasta ja hahmoista on harvoin onnistuttu tekemään niin hällä väliä sovitusta kun tässä on tehty. Kun sama tekijätiimi jatkaa ei parannusta ole odotettavissa.

Meganebu!
Fujosheille uutta namia, tällä kertaa poikuleilla ei ole uimahousuja mutta on silmälasit! Koulu-slice-of-life-sarjaa siis, ja kuuleman mukaan sarja on sijoitettu Sabae-nimiseen pikkukylään joka on yllättäen japanilaisen silmälasiteollisuuden keskuspaikka. Puolestaan meganekko-typyjen ystäville voisin tässä muistaessani mainita lyhyestä rom-com-OVA-sarjasta Megane na Kanojo joka on jopa aivan katselukelpoinen.

Oshiri Kajiri Mushi
Bottom Biting Bug

Persauksista pureskeleva ötökkä oli niin suosittu että saa tässä jo toisen kautensa!

White Album 2
Toisen sukupolven White Album -deittipelin animeversio pääsee sitten liikkeelle nyt, kyseessä on kaikille tuttu koulu-romanssi-draama-viritys. Ensimmäisen sukupolven White Album animoitiin vuonna 2009 ja lopputulos oli suorastaan hirvittävän kammottava. Pitkäpiimäinen sarja jossa harvinaisen niljakas pääpoikuli paneskelee jokaisen ohikulkevan typyn kanssa minkä jälkeen itkee nurkassa kun häntä ei kukaan rakasta – lähin vertauskohta lienee School Days ilman Kiva Laiva -osuutta. Tämä kakkossukupolvi esittelee kokonaan uudet hahmot ja on toisen tekijätiimin tekosia joten onhan se mahdollista että nyt homma osataan aiempaa paremmin, toivotaan, toivotaan!

Yozakura Quartet ~Hana no Uta~
Tässä on sitten kyseessä remake sarjasta joka alunperin esitettiin vuonna 2008 ja uuden sarjan lisäksi myös yksi uusi OVA on luvassa nimeltään Yozakura Quartet ~Tsuki ni Naku~. Homman nimi on mörkömättö, supervoimainen nelikkomme tappelustaa kotikaupunkiaan uhkaavia mörköjä vastaan joista ilkiöimpänä riehuu sinitukkainen bissepoika. Tuo aiempi sarja oli kerrassaan kelvottoman onneton jopa muksintahommaksi ja luulin tämän olleen jo syvälle kuopattu joten aika yllättävää on nähdä aiheesta uusi versio, eikö mitään parempaa sarjaideaa porukalla olisi ollut? Tuotantotiimi on kyllä vaihtunut alkuperäisesta sarjasta myöhemmin tehdyn OVA-sarjan (Yozakura Quartet ~Hoshi no Umi~) tiimiin, mutta en nyt näitä OVIakaan taivaaseen kehuisi. No, yksi asia sarjasta jää kuitenkin animehistoriaan: siinä esitettiin kaupungin tunnuslaulu, kuuluisa Tsundere-laulu. Kerran kuultuanne ette saa tätä pois mielestänne…
_______________________________________
SARJAT – ARVOSANA 1/5

Battle Spirits Saikyō Ginga Ultimate Zero
Pikkupoikien korttipeli-mättösarja jatkaa tässä jo viidettä kauttaan.

Diabolik Lovers
Otome-pelin sovitus, eli bissepoikia ruutu täynnä jälleen ja ne ovat tällä kertaa vampyyrejä – ja kaiken kukkuraksi vaimonhakkaajia kaikki tyynni. Ensimmäisen viiden minuutin aikana päätypyn kimppuun käytiin jo raiskausmielessä ja tämä oli vasta alkua kiusanteolle. Tällaista reipashenkistä viihdettä fujosheille tällä kertaa! Sarja on jo alkanutkin, pari episodia on ulkona ihastuttamassa maailmaa.

Gaist Crusher
Perus-shōnen-mättöhomma jossa nassikat tappelustavat gaist-metallimörköjä vastaan.

Gundam Build Fighters
Ne ovat sitten luovuttaneet Gundam-tekijätkin. Ei sitä viikon mainospätkää varten tarvitse kirjoittaa hankalaa galaktista tappelus-kässäriä, riittää että tehdään sarja jossa nassikat kisaavat Gunpla-muovimalli-turnauksissa, samaan tapaan kuin kaikissa muissakin lelumyyntisarjoissa. Se että Kidō Senshi Gundam AGE pommasi pahasti on näköjään ollut tuotantoporukalle kova pala.

Phi Brain – Kami no Puzzle
Eeeii tämä ole tottakaan! Tämä kammottava arvoitustenratkomis-mättö-sarja on jo kolmannella kaudellaan enkä mitenkään voi ymmärtää miksi. Tarina on kerrassaan kamala, arvoitusten ratkomisestakin on aikaa sitten luovuttu, eikä levymyyntiäkään ole. Onko se shōta-power joka jyllää kun sarjaan on lisätty fujoshien iloksi pääpojan perässä kuolaavia valkotukkaisia pikkupoikia (esikuvana Near sarjasta Death Note)?

Pokémon XY
Pocket Monsters XY

Uusien Pokémon-pelien kunniaksi pistetään pystyyn myös niihin liittyvä animesarja, kaikenkaikkiaan franchisen viides. Tämän lisäksi die-hard-fanit voivat muistella menneitä kun tulossa on myös aivan ensimmäiseen peliin perustuva OVA Pocket Monsters: The Origin.

Tamagotchi! Miracle Friends
Ysärin kuuluisat virtuaalilemmikit eivät ole vieläkään heittäneet veiviänsä vaan henki pihisee ja uutta animesarjaa pukataan telkkariin, olisikohan tämä jo viides kausi. Rie Kugimiya (Mametchi) on tässä roolissa josta otakut eivät ole koskaan kuulleetkaan.
_______________________________________
© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com

Mainokset