Mistä se 50 vuotta oikein lasketaankaan?

boywithhat1907

Katsudō Shashin (Moving Picture)

Japanilaisen animen historia alkaa noin sadan vuoden takaa, vanhin löydetty muutaman sekunnin mittainen animepätkä Katsudō Shashin (Moving Picture) on ajoitettu noin vuodelle 1907. Teatterissa ensimmäinen anime esitettiin pian tämän jälkeen vuonna 1917 ja televisioon anime pääsi vuonna 1960 jolloin esitettiin kolme satua puolen tunnin mittaisessa animessa nimeltä Mittsu no Hanashi (Three Tales).

otogi

Instant History

Varsinaisten TV-animesarjojen ensiaskeleet nähtiin sitten vuonna 1961 jolloin alkoi 366-episodinen historiallisista maailmantapahtumista kertonut lastensarja Instant History (toiselta nimeltään Otogi Manga Calendar). Modernien jatkuvajuonisten sarjojen historian katsotaan kuitenkin alkavan vasta sarjasta Tetsuwan Atomu (Astro Boy) ja tämä tapahtui päivämäärällä 1.1.1963, eli meneillään on siis modernien TV-animesarjojen 50. juhlavuosi.

50-vuotisjuhlan kunniaksi: Hotit Typyt Kautta Aikain

Niinpä näin banzai-huutojen raikaessa kadulla 50-vuotisjuhlan kunniaksi jokaisen kynnelle kykenevän animeharrastajan velvollisuuksiin kuuluu laatia katsaus menneiltä vuosikymmeniltä ja itse aion keskittyä tässä sydäntäni lähellä olevaan aiheeseen: hotteihin typyihin – kuten tiedätte nehän ovat niitä joilla on paljon luonnetta mutta vähän vaatetta…

revy

Hotin typyn mallikappale – Revy (Black Lagoon)

Juhlavuoden huumassa myös Asahi Shimbun laati listan kunkin vuoden merkittävimmistä animesarjoista noin yleensä, mutta laiskuuttani oma listani kattaa vain kunkin vuosikymmenen hoteimmat tipusarjat. Mitään suuria yllätyksiä valituissa sarjoissa ei alan harrastajille liene, kaikki ovat varmasti jokaisen useaan kertaan katsomia klassikoita.

Vakavampimielisen tekstin lukijoille voin lisäksi suositella kokonaan juhlavuodelle pyhitettyä sivustoa Golden Ani-Versary of Anime.

Hotit Typyt Kautta Aikain: 1960-luku

abbey-road1

Beatlemaniaa – K-On! ja Abbey Road

Aloittakaamme typysarjojen esittely aivan ensimmäisen vuosikymmenen tapahtumista, Beatlemanian huipulta eli 1960-luvulta!

Vuosikymmenen Valinta: Sennin Buraku (1963)

sennin

Sennin Buraku

Hyvin nopeasti animesarjojen päästyä televisioon keksittiin että aivan kaikkien sarjojen ei tarvitsekaan olla lapsille suunnattua, vaan mukaan sopii myös aikuisempaan makuun sovitettua tarinaa ja tämän aihealueen uranuurtaja on maailman ensimmäinen myöhäisillan animesarja Sennin Buraku. Historian siivet havisivat päivälleen 50 vuotta sitten, syyskuun 4, 1963 klo 23.40, jolloin ruutuun pyrähti naisten perässä pyyhältävä munkki jonka nautinnon hetkiä ikävä kyllä häiritsivät kaikenlaiset pikku kommellukset. Nykyisin sarja siis kategorioitaisiin lieväksi ecchi-komediaksi, ja muutamien jälkipolville jääneiden videonäytteiden perusteella sekä animointi että ääninäyttely vastaavat ajan vahvasti patinoimaa laatutasoa. Hahmodesign osoittaa että hotit typyt tuolloin olivat viirusilmäisiä, isonenäisiä ja muurinmurtajaleukaisia, ja tuo viirusilmäisyyshän säilyi ruudulla pitkään koska se oli tunnetusti scifi-arkkivaari Leiji Matsumoton patentoima söpötypy-design.

Sarja perustuu samannimiseen mangaan jota muuten edelleen piirustelee pikkutuhmista tarinoistaan tunnettu mangaka Kō Kojima (85 v), ja tämä ei olekaan sitten mikä tahansa manga: hän aloitti sen piirtämisen vuonna 1956 ja se on siten maailman pitkäikäisin saman tekijän yhtäjaksoisesti tekemä sarjakuva. Toisena tässä tilastossa lienee Peanuts (Tenavat) ja Charles M. Schulz.

Vuosikymmenen Haastaja: Attack No. 1 (1969)

attnumone

Attack No. 1 – Kozue täräyttää!

Muutoin ei 1960-luku ollut mitenkään hottitypyharrastajan kulta-aikaa, ruudun täyttivät toinen toistaan kauheammat supersankarisarjat ja yleensäkin suurin osa animetarjonnasta oli suunnattu hyvin nuorelle katsojakunnalle. Aivan vuosikymmenen lopulla (joulukuussa 1969) tilanne kuitenkin parani hieman kun hotti lentistypy Kozue ja maailman ensimmäinen typy-urheilusarja Attack No. 1 ponkaisi ruutuun. Vaikka sarja sinänsä olikin urheilupainotteinen shōjo-sarja, niin kyllähän pikkusortseissa pallon perässä pyyhältävät typyt ovat aina silmänruokaa! Se oli muuten kovaa tuo pelaaminen tuolloin: pelkkä iskulyönti ei riittänyt vaan ennen lyöntiä piti tehdä ilmassa ainakin 17 salskoffia kierteellä… Sarjassa seurattiin urheilusarjojen parhaita perinteitä noudattaen koulutypy Kozuen matkaa maailmanmestariksi ja maailman parhaaksi pelaajaksi, ja rinnalla kuljetettiin aika dramaattiseksikin äityvää suhdekuvio-tarinaa.

Sarjan luoja on shōjo-animen perustajiin laskettu mangaka Chikako Urano ja siitä tuli niin suosittu että lentistypyilyä harrastettiin myöhempinä vuosikymmeninä useissa kopiosarjoissa (Attack on Tomorrow (1977), Attacker You! (1984)). Sarjan klassikkostatusta vahvistaa vielä sekin että syyskuun alussa alkaa mangan kolmas remake-kierros. Pistäkääpä veikaten mitä tämän päivän mangaa raapusteltaisiin vielä vuonna 2060!
_______________________________________
© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com

Mainokset